Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΑΡΘΡΟ : ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΠΑΡΑΛΙΕΣ  ΤΟ  ΝΕΟ  ΘΥΜΑ  ΤΗΣ  ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ  ΤΩΝ  ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Οι πολύπαθες παραλίες της περιοχής μας και όχι μόνο , τώρα βρίσκονται κυριολεκτικά  έρμαιο  στις
ορέξεις  των  μεγάλων συμφερόντων και των επιτηδείων  επιχειρηματιών. Εκτός από όλες τις γνωστές ήδη υπάρχουσες και εξαιρετικά σημαντικές καταχρηστικές χρήσεις που αποκλείουν την  πρόσβαση των πολιτών στην παραλίες , τώρα με  το νέο σχέδιο νόμου που αφορά στη νέα πρόταση διαχείρισης και  υπερεκμετάλλευσης των παραλιών , το μέλλον είναι σίγουρα πολύ ζοφερό. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό και  οικολογικό έγκλημα, μια  «νόμιμη» απειλή αφού:


 - Καταργεί το όριο έκτασης για τις παραχωρήσεις χρήσης αιγιαλού και παραλίας και επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη των παραλιών και αιγιαλού από επιχειρηματικές χρήσεις.

- Το Άρθ. 15  περί νομιμοποιήσεων  αυθαίρετων κατασκευών περιλαμβάνει διατάξεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων έργων που κατασκευάστηκαν «πριν την έναρξη ισχύος» του νόμου.
   *Ήδη  γίναμε μάρτυρες  παράνομων  εργασιών  και  περίφραξης   στην  παραλία  
               Αγ. Νικολάου  Καβουρίου ,  τη   Μ. Τετάρτη, Μ. Πέμπτη .

 - Νομιμοποιεί επιχειρηματικές χρήσεις, αυθαίρετες κατασκευές και καταπατήσεις έναντι ευτελούς τιμήματος.
- Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και την ελεύθερη πρόσβαση και θέτει στη διακριτική μόνο ευχέρεια του «ιδιοκτήτη»  του ακινήτου να αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας.

- Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.

 - Καταργεί την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία που προστατεύει τη βιοποικιλότητα στις παραλίες και τον αιγιαλό.
- Καταργεί το όριο για τις παραχωρήσεις χρήσης αιγιαλού, το οποίο σήμερα είναι τα 500 τ.μ. ανά παραχώρηση, με υποχρεωτική ελεύθερη ζώνη μεταξύ παραχωρήσεων τουλάχιστον 100 μ.
- Επιτρέπει την  επιχωμάτωση  θαλάσσιου χώρου, για στρατηγικές επενδύσεις ή στα πλαίσια                  ΕΣΧΑΔΑ/ΕΣΧΑΣΕ, σε έκταση μέχρι 5 τετραγωνικά μέτρα ανά κλίνη
                (όπως στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στο Ελληνικό).
- Δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, ως χρηστών της παραλίας.
- Επιτρέπει θαλάσσια πάρκα αναψυχής μέχρι 1.500 τ.μ., χωρίς άλλα κριτήρια, ιδίως περιβαλλοντικά.
 Ο  στόχος είναι καθαρά μονομερής  υπέρ των φιλοκυβερνητικών ισχυρών επιχειρηματιών ως  προς τη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών και την απρόσκοπτη χωροθέτηση χρήσεων ασύμβατων με την παράκτια ζώνη και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των παραλιών.
Η μόνη «καινοτομία» του νομοσχεδίου είναι ο νέος τρόπος καθορισμού της «προκαταρκτικής» οριογραμμής αιγιαλού, από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ  βάσει των ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών. Στην πράξη, αυτή θα είναι η οριστική οριογραμμή, αφού τεκμαίρεται η συναίνεση των κτηματικών υπηρεσιών. Όμως, οι ορθοφωτοχάρτες δεν καταγράφουν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον επιστημονικό καθορισμό του αιγιαλού. Η διαδικασία αυτή δεν είναι σύμφωνη με τη νομολογία του Σ.τ.Ε.  ότι ο αιγιαλός δεν δημιουργείται και ορίζεται με διοικητική πράξη της Πολιτείας, αλλά αποτελεί «φυσικό  φαινόμενο».
Όλα αυτά αλλά και η υφιστάμενη κατάσταση στις παραλίες καθώς και η επέλαση του ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ υπερνικούνται μόνο με αγωνιστικές διεκδικήσεις των φορέων - κινήσεων – πολιτών για ελεύθερες παραλίες και όχι με επίκληση τήρησης της «νομιμότητας» , νόμων που δεν έχουν συνταγματική κατοχύρωση και εναντιώνονται στο κοινό – λαϊκό αίσθημα περί ισονομίας – δικαίου.

      ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ : 
                         ΣΤΟ  ΕΠΟΜΕΝΟ  ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΑΚΤΙΟ  ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  Α.Ε. –  
                         ΚΑΤΙ  ΝΕΟ  ΣΤΙΣ  ΠΑΡΑΛΙΕΣ  ΜΑΣ   ΜΕ  ΑΣΧΗΜΕΣ  ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ 
       Θάνος Ματόπουλος                                                                                               6 / 5 / 2014
       Υποψήφιος  Δήμαρχος  με την  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου