Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ - ΜΙΑ Δ.Ε.Κ.Ο . ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

           ΑΤΤΙΚΟ  ΠΑΡΑΚΤΙΟ  ΜΕΤΩΠΟ   -  
ΜΙΑ   Δ.Ε.Κ.Ο.   ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ   ΤΟΥ  ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Εύλογα ερωτήματα γεννώνται για το ποιος  είναι ο νέος φορέας που θα καθορίζει την τύχη των παραλιών του Σαρωνικού από το Φάληρο έως το Σούνιο ( εκτός Ελληνικού , Αστέρα Βουλιαγμένης και τις Μαρίνες του Φαλήρου και  της  Γλυφάδας )
Ιδρύθηκε με τον  επενδυτικό νόμο 4146/13, κατέληξε να είναι μια ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου 
που διέπεται από το νόμο 2190/20, αλλά υπάγεται και στον 3429/2005 περί ΔΕΚΟ.
H  «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» εποπτεύεται από  τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,  με διάρκεια ζωής 99 έτη και έχει σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση 
και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή της παραλίας Σαρωνικού.
Η εταιρεία "Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε." θα δώσει έμφαση στο "ξεκαθάρισμα" των δημοσίων ακινήτων, όσων δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ (σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο ο προτεινόμενος επενδυτής πρέπει να έχει την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ για να προκριθεί )   προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίησή τους μέσα από ένα ενιαίο master  plan .
Ο  σκοπός  είναι ένα  master plan όλης της περιοχής, με χρήσεις γης, όρους δόμησης, έργα υποδομής  με καταχρηστικούς όρους .
Το Υπουργείο Οικονομικών είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας. Με το νόμο του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζεται πως η μεταβίβαση ακινήτων από κρατικούς οργανισμούς προς την "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο" γίνεται άνευ ανταλλάγματος . Η εμπλοκή του είναι σημαντική κατά το πρώτο χρονικά στάδιο , μέχρι δηλαδή να υπογραφούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις με το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις μεταβιβάσεις της κυριότητας των ακινήτων στην εταιρεία .


Ποια ακίνητα μεταβιβάζονται σε πρώτη φάση στην «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», στην περιοχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (όπως έχουν δημοσιοποιηθεί );
  • Ακίνητο 146.665 τ.μ. εκτός σχεδίου πόλης, μαζί με κτίρια στην Ακτή Α΄ Αλιπέδου Βούλας. Στη συγκεκριμένη έκταση βρίσκονται εγκαταστάσεις πλαζ, κάμπινγκ και νυχτερινό κέντρο συνολικού εμβαδού 3.633 τ.μ.
  •     Έκταση, μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, εκτός σχεδίου πόλης, 90.095 τ.μ., στη Βούλα.
  •  Έκταση με κτίρια εμβαδού 2.498,33 τ.μ., συνολικά 62.275 τ.μ., στο Μεγάλο Καβούρι της Βούλας.
  •  Έκταση, μη συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού, επιφάνειας 500.000 τ.μ. στο Μικρό Καβούρι (πλαζ Βουλιαγμένης).
  • Εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης, 156.000 τ.μ., στη Βάρκιζα, μεταξύ της παραλιακής οδού Αθηνών-Σουνίου και του αιγιαλού.
     Με ποιους όρους θα γίνει η επενδυτική αξιοποίηση ;
Μελέτη και τεχνική προετοιμασία για την περιγραφή και τον καθορισμό των απαιτούμενων προδιαγραφών (όροι δόμησης, χρήσεις γης κλπ) κάθε περιοχής, ώστε αυτή να αποτελεί ενιαίο, προς αξιοποίηση, σύνολο.
Καταγραφή και τεκμηρίωση των επιμέρους πιθανών περιβαλλοντικών προβλημάτων και εμποδίων που σχετίζονται με την πάσης φύσεως, υφιστάμενη ή μελλοντική, αξιοποίηση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας.  
Μελέτη, σχεδιασμός και επεξεργασία προτάσεων, προπαρασκευαστικών ενεργειών και πρωτοβουλιών επίλυσης ή διευθέτησης τυχόν υφισταμένων προβλημάτων, εμποδίων, 
διενέξεων ή αντικινήτρων.

Τα περισσότερα στοιχεία που παραθέτω  πιο πάνω  έχουν δημοσιευθεί στο Διαύγεια  από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών – Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας   και  Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ή  έχουν  γραφτεί στον Τύπο
Αποκωδικοποιώντας τα βασικά σημεία :
·         Γιατί ΔΕΚΟ : απλά, γιατί μετά την εφαρμογή του σχεδίου και όντας ζημιογόνα λόγω των συνεχών και προβλεπόμενων  εξόδων  , θα εκκαθαριστεί και θα ιδιωτικοποιηθεί σαν 
      ΔΕΚΟ , χωρίς τις δεσμεύσεις και τα  συνταγματικά  κωλύματα που απαιτούνται  για την παραχώρηση    παραλιακών τμημάτων.
·         Γιατί  η παραχώρηση είναι για  99 χρόνια : γιατί διέπεται από τους  εφαρμοστικούς νόμους   και το  οριζόμενο δίκαιο είναι το Αγγλικό. Με  τους  ίδιους νόμους ορίζονται και οι ευνοϊκοί όροι  που θα ισχύουν για τους επενδυτές, φορολογικοί  και όροι  δόμησης .
·         Πρόκειται για «ξεκαθάρισμα» των δημοσίων ακινήτων που δίνονται άνευ ανταλλάγματος από το το Υπουργείο Οικονομικών , με ειδικούς προνομιακούς όρους δόμησης και χρήσεων γης  ( όλα αυτά σε τμήματα της παραλίας ) , ξεπερνώντας εμπόδια – προβλήματα περιβαλλοντικά . 
      Όλα ενταγμένα σε ένα  master  plan ( προσφιλής έκφραση του κ.Κωνσταντέλλου  και τελευταία του κ. Πανά   )  για  μία αξιοποίηση με τεράστιο οικονομικό κόστος , απώλεια Δημοσίων παραλιακών ακινήτων και το σημαντικότερο περιβαλλοντική ζημιά που δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη.
Όλα αυτά, για να εφαρμοστεί ένα ξεπερασμένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης , που θα χάσουν οι πολλοί ( πολίτες )   σε όφελος των λίγων και «εκλεκτών» .

Ας αναρωτηθούμε για  τους Ισπανούς που το εφάρμοσαν πριν από δύο δεκαετίες καταστρέφοντας όλη την ακτογραμμή του Νότου τους και που τώρα γκρεμίζουν τα μεγαθήρια που τα  ματαιόδοξα σχέδια των καιροσκόπων επενδυτών όρθωσαν στις παραλίες ,μιας και οι μόνοι τουρίστες που τους απέμειναν είναι αυτοί του χαμηλού  κόστους.
Άλλωστε, το μέλλον του τουρισμού και οι   λόγοι επιλογής προορισμού περιγράφονται από 
το γράφημα


Στο Δήμο μας έχουμε και απαράμιλλης ομορφιάς περιβάλλον, αλλά και σπουδαίους  αρχαιολογικούς χώρους  και  ευρήματα , που αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για ήπια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη , με προστασία του φυσικού οικοσυστήματος των παραλιών .
Ας επιδιώξουμε ως πολίτες ενός Δήμου παραλιακού να μην επιτρέψουμε να καταστρέψουν τις παραλίες του Δήμου μας , αλλά ούτε και   τις παραλίες όλου του Σαρωνικού .
Δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας μαζί με τους κατοίκους όλων των παραλιακών Δήμων του Σαρωνικού και με δυναμικές αγωνιστικές δράσεις, ας αποτρέψουμε  την προσπάθεια εφαρμογής των νόμων που δεν έχουν κανένα συνταγματικό ( ίσως γι αυτό θέλουν να αλλάξουν και το Σύνταγμα ) και λαϊκό  έρεισμα . 
 Θα τους αφήσουμε να εφαρμόσουν και αυτό ;
Η ευθύνη θα μας βαρύνει και τα αποτελέσματα θα τα υποστούν και τα παιδιά μας .
                                                                                                                                        
 13  Μαΐου  2014
Θάνος Ματόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος με την
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου