Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Σταύρος Γρηγοριάδης για τα σινεμά στην Βούλα


Όλοι όσοι έχουμε ζήσει την Βούλα τις δεκαετίες του 70 και 80 είτε ως μόνιμοι κάτοικοι είτε ως παραθεριστές το καλοκαίρι, ασφαλώς θυμόμαστε με νοσταλγία τις βραδιές που περνούσαμε στα δύο θερινά σινεμά της πόλης μας τον «ΠΛΑΝΗΤΗ» και την «ΒΙΟΛΕΤΑ». Όταν οι δύο αυτοί κινηματογράφοι έκλεισαν, το κενό που άφησαν φαντάζει δυσαναπλήρωτο τη σημερινή εποχή. Αυτό το κενό σήμερα μπορεί να το καλύψει σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία ενός δημοτικού θερινού κινηματογράφου από τον Δήμο μας. Ξεφυλλίζοντας τα προγράμματα όλων των δημοτικών κινήσεων τα τελευταία χρόνια αναφέρεται η αναγκαιότητα υλοποίησης ενός δημοτικού σινεμά στην πόλη μας.



Όντως ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος είναι αναγκαίος διότι:
Α. Ενισχύεται γενικότερα η ανάπτυξη της Βούλας και της ευρύτερης περιοχής στον τομέα του κινηματογράφου μιας και θα είναι ο μοναδικός θερινός κινηματογράφος στη Βούλα και από τους ελάχιστους στην περιοχή μας.
Β. Βελτιώνεται το επίπεδο της Κινηματογραφικής Παιδείας.
Γ. Ενεργοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης και της περιοχής συμμετέχοντας στις διαδικασίες της κινηματογραφικής και της πολιτιστικής ανάπτυξης, δίνοντας κίνητρα σε νέα παιδιά να προβάλουν τις ταινίες τους στον κινηματογράφο.
Δ. Συστηματοποιείται η συνεργασία των τοπικών πολιτιστικών φορέων με επίκεντρο τον Κινηματογράφο.
Προτάσεις για την λειτουργία του Θερινού Κινηματογράφου:
Δίπλα στη Α΄Πλαζ Βούλας στο πρώην Camping όπως προτείνεται, να δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή. Διαμόρφωση του χώρου (με άνετα καθίσματα και πράσινο, σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, κατάλληλη όσο το δυνατόν ηχομόνωση για να μην ενοχλούνται οι γείτονες, όμορφος χώρος υποδοχής και βέβαια κυλικείο).
Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου. Προβολή ταινιών καλλιτεχνικής αξίας από όλα τα κινηματογραφικά είδη και από όλες τις χώρες. Ο δημοτικός μας κινηματογράφος δεν πρέπει και δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα multiplex μεγαθήρια σινεμά της Αθήνας. Οφείλει να έχει ένα ξεκάθαρο ρόλο σε σχέση με αυτούς τους κολοσσούς.
Προβολή παιδικών ταινιών μιά, δυο φορές την εβδομάδα. Διοργάνωση μαθητικού φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών, σεμινάρια κινηματογράφου στα σχολεία, πρόβολές ταινιών που σχετίζονται με το αντικείμενο των πολιτιστικών φορέων σε συνδιοργάνωση μαζί τους.
Η ενημέρωση του κόσμου της περιοχής μας για τις προβολές πρέπει να γίνεται με σύστημα και συνέπεια. Έγκαιρη έκδοση του θερινού προγράμματος προβολών, ενημέρωση συνεχώς του περιοδικού, ημερήσιου και ηλεκτρονικού τύπου και ραδιοφώνου για τις προβολές μας, ανάρτηση διαφημιστικών ταμπλό σε κεντρικά σημεία προς ενημέρωση των συμπολιτών μας για τις προβολές. Μειωμένο εισητήριο για τους νέους έως 25 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, τους άνεργους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ένας δημοτικός Κινηματογράφος μπορεί να είναι και κερδοφόρος για το Δήμο με μιά χρηστή διαχείρηση από την Δημοτική Αρχή, αρκεί οι άνθρωποι που θα τον αναλάβουν να έχουν γνώση του αντικειμένου και του χώρου. Για παράδειγμα γνωρίζω ως ενεργό μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούοολης ότι ο Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Μελίνα Μερκούρη» στην Ηλιούπολη έχει πληρότητα και κέρδη τα τελευταία χρόνια παρά την κρίση.
Η λειτουργία ενός θερινού Κινηματογράφου σε καθημερινή βάση δεν είναι βέβαια τόσο απλό όσο φαντάζει σε κάποιους. Χρειάζεται επαγγελματίες αλλά και ανθρώπους που θα δουλέψουν εθελοντικά με κέφι και με μεράκι. Στη Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών συνάντησα τέτοιους ανθρώπους. Ανθρώπους που λειτουργούν με βάση το τρίπτυχο Περιβάλλον – Παιδεία – Πολιτισμός, ανθρώπους που προσφέρουν και αγωνίζονται για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Θάνο Ματόπουλο πιστεύω ότι είναι η μόνη που μπορεί να υλοποιήσει το όνειρο πολλών συμπολιτών μας για μαγικές βραδιές κάτω από τα αστέρια του ουρανού της περιοχής μας, γι αυτό και εγώ συντάσσομαι ανεπιφύλακτα μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου