Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/6/2014

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  17/6/2014
  Διαβάζοντας  σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο , όπως κάνουν όλοι οι πολίτες 
για την ενημέρωση  τους , διαπίστωσα ότι τα δημοσιεύματα για την υπόθεση της παραλίας του Αγ. Νικολάου Καβουρίου που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 , ήταν επιεικώς ανάλαφρα και υπεραπλουστευμένα για ένα τόσο σοβαρό θέμα ακόμα και από δημοσιογράφους που το παρακολούθησαν .
  Παρόλο που ο εκπρόσωπος  (τοπογράφος) των κάτοικων,  που ήταν παρόντες στα  γεγονότα, στην τοποθέτηση του  εξήγησε με μεγάλη ακρίβεια και τα της οικοδομικής άδειας της  οικίας « βίλας »που βρίσκεται στην  παραλία , αλλά και για την διαμόρφωση του αστικού άλσους στην ίδια παραλία , αυτά αγνοήθηκαν  επιμελώς ή παρουσιάστηκαν σαν δική τους εικόνα.
   Πριν αναλύσω το θέμα  της διαμόρφωσης του αστικού άλσους στην  παραλία ,
οφείλω να τοποθετηθώ για την επίθεση που δέχτηκε η υπεύθυνη υπάλληλος του
Δήμου για το πράσινο και την δημιουργία κήπων σε πάρκα.
Η υπάλληλος πράττοντας σύμφωνα με οδηγίες  και με υλικά που της χορηγήθηκαν,
διαμόρφωσε τον χώρο . Η ευθύνη για την επιλογή του έργου διαμόρφωσης και την
χορήγηση των απαιτούμενων υλικών είναι της Δημοτικής Αρχής , η οποία υλοποιεί
αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου , αλλά και ελέγχεται από αυτό.
Επομένως η ευθύνη ανήκει στους προϊστάμενους εντολείς  της υπηρεσίας πρασίνου,και όχι στην υπηρεσία που απλώς υλοποιεί .
  Επειδή στο θέμα της οικοδομικής άδειας της οικίας που βρίσκεται στην παραλία,
τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα  και το θέμα θα παραπεμφθεί άμεσα προς διερεύνηση  από την δικαιοσύνη , δεν θα επεκταθώ.
   Για το θέμα όμως της διαμόρφωσης του πάρκου στην παραλία , το οποίο μόνο αθώο δεν μπορεί να  χαρακτηριστεί , θα αναφέρω και θα αναλύσω περισσότερο όσα και κατά το Δημοτικό Συμβούλιο ανέφεραν με τον εκπρόσωπο τους οι περίοικοι.
·        Ο χρόνος που έγινε το έργο της διαμόρφωσης του παραλιακού πάρκου  και
 της περίφραξης της παραλίας ήταν μελετημένος  και συνέπεσε με την ανάρτηση
στην διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τις παραλίες και τις καταπατημένες
Δημόσιες εκτάσεις από ιδιώτες .
·        Η περιοχή που έγινε η διαμόρφωση του παραλιακού πάρκου ορίζεται από ζώνες
για την προστασία  και τις χρήσεις του Π.Δ. 254/2004 .

Στο χώρο που έγιναν οι διαμορφώσεις στην παραλία ισχύουν , για το τμήμα της  παραλίας οι  διατάξεις  της ζώνης  απολύτου προστασίας , με επιτρεπόμενες επεμβάσεις  για αποκατάσταση του φυσικού  τοπίου Αττικής χλωρίδας και πανίδας  και διατηρείτε το φυσικό ανάγλυφο  .

Στην συγκεκριμένη περιοχή δε υπήρχαν φυτεμένα ή αυτοφυή αλμυρίκια ώστε να  χρειάζεται αποκατάσταση με  φύτευση νέων σε μικρή απόσταση από το κύμα.
 Στο τμήμα πίσω από την ζώνη αυτή ορίζεται η ζώνη 4β    , στην οποία και μόνο αναφέρεται η «μελέτη διαμόρφωσης » που πρόσφατα εμφανίστηκε .

Εκεί , έγινε η φύτευση των παρτεριών , με θάμνους που με την ανάπτυξή τους ,
( λόγω του ότι είναι φυτεμένοι στις άκρες των παρτεριών ) θα εμποδίζουν έστω και την απλή διέλευση των πολιτών .
Στο ίδιο Π.Δ. αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η περίφραξη
·          Στο σχεδίου νόμου για τις παραλίες που αναρτήθηκε στην διαβούλευση , ανάμεσα στα άλλα ορίζονται νέοι όροι και κανόνες για την οριοθέτηση της γραμμής του  αιγιαλού.
     Διαβάζουμε λοιπόν ότι η έννοια του παλαιού αιγιαλού σταδιακά χάνει την ισχύ της. Έτσι το δικαίωμα του Δημοσίου έναντι τμημάτων του παλαιού που φέρουν      διαχρονικά την ένδειξη «Δημόσιο Κτήμα» αποσβένεται .
     Πλέον η οριογραμμή του αιγιαλού χαράσσεται από την «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.  και στοιχεία της χάραξης της αποτελούν οι φυσικές ενδείξεις μεταξύ των οποίων είναι και το όριο βλάστησης αλλά και η γραμμή δόμησης και η διαμορφωμένη  κατάσταση σε αραιοδομημένη περιοχή .
    Απαντάται  έτσι το εύλογο ερώτημα της νοητής συνέχισης  της γραμμής της             περίφραξης της ‘’βίλας’’ πάνω στο κύμα  από σειρά από αλμυρίκια  
         Να επισημάνουμε εδώ ότι οι λάκκοι  για την φύτευση των δενδρυλλίων   έγιναν       με   την ευγενική χορηγία του συνεργείου με σκαπτικά μηχανήματα που  αναμόρφωναν  με χορηγία ( ; )  την παρακείμενη προβλήτα .
        Σε όλη την διάρκεια των έργων τα σκαπτικά μηχανήματα εύρισκαν καταφύγιο στον προαύλιο περιφραγμένο χώρο της ‘’βίλας’’ πάνω στο κύμα .
·           Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται και για την νομιμοποίηση των παράνομων
    κατασκευών που υφίστανται μέχρι την ψήφιση του καθώς και την απόκτηση  
    επίδικων εκτάσεων μεταξύ ιδιωτών   Δημοσίου από ιδιώτες με χρηματικό  
     αντάλλαγμα .
·           Για το θέμα της περίφραξης και για το ποιος την τοποθέτησε και με ποιο σκοπό και  γιατί ο Δήμαρχος δεν φρόντισε να καταγραφεί σαν παράνομο έργο 
      και να γίνει έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιών για τον καταλογισμό  ευθυνών , αλλά εσπευσμένα έκανε την αποξήλωση της , πρέπει να απαντήσει ο ίδιος  ( όταν γίνει  ξανά θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν επικαλεστεί κάτι για να απουσιάσει)
          Οι περίοικοι που παρακολουθούσαν από κοντά όσα συνέβαιναν εκείνη την ημέρα ,  ανέφεραν  στο  Δημοτικό Συμβούλιο ότι το συνεργείο που έβαλε την  περίφραξη στην παραλία χρησιμοποιούσε για την μεταφορά των υλικών το ίδιο   φορτηγό με το συνεργείο που  έβαζε την περίφραξη στην ‘’βίλα’’ πάνω στο κύμα , χρησιμοποιούσαν επίσης  κοινά εργαλεία και οι εργάτες που συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου για παράνομες  εργασίες  , μετά από καταγγελία των κατοίκων , είπαν ότι πήραν εντολή από τον ‘’Δήμο’’;.
    Μετά την αποξήλωση τα κάγκελα που κείτονταν στο χώρο της παραλίας ,       μεταφέρθηκαν από μηχανήματα στον χώρο της ‘’βίλας’’ πάνω στο κύμα .
 Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι τα γεγονότα έγιναν σε Δημόσιο Χώρο την παραλία του Αγ.Νικολάου Καβουρίου , όπως Δημόσιοι Χώροι είναι μέχρι σήμερα όλες οι παραλίες .
 Ο Δήμαρχος όμως φροντίζει όταν αναφέρεται σε αυτή την παραλία να μας επισημαίνει ότι είναι διεκδικούμενη από παλιά από ιδιώτη , που έχει κάνει
και αγωγές .
 Προφανώς δεν του έχει κοινοποιηθεί το Σύνταγμα της Ελλάδας , που ορίζει τις παραλίες σαν Δημόσια – κοινόχρηστα – αδιαπραγμάτευτα – αμεταβίβαστα – περιβαλλοντολογικά ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Ούτε γνωρίζει τον φάκελο του Υπουργείου Περιβάλλοντος – γραμματεία υδάτων που την έχει σαν Δημόσια εποπτευόμενη ακτή κολύμβησης  .
Τα  συμπεράσματα είναι εμφανή και ας τα καταγράψει ο καθένας μας μόνος του.

                   ΘΑΝΟΣ  ΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
         ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ 

        ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου