Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΙΚΙΠ για την Διημερίδα για τις παραλίες 13 & 14 Δεκεμβρίου - ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   της ΡΙΚΙΠ  Β.Β.Β.
                                                            που  μοιράστηκε  στην
            Διημερίδα για τις παραλίες 13 & 14 Δεκεμβρίου - ΟΙ  ΠΑΡΑΛΙΕΣ  ΣΤΟΥΣ  ΔΗΜΟΥΣ




                             ΟΙ  ΠΑΡΑΛΙΕΣ  ΣΤΟ  ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ  ΜΑΝΙΑΣ.


Το έργο παίζεται ήδη και το βλέπουμε . Η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες , ενώ προστατεύεται  από      τους νόμους και το Σύνταγμα, μπαίνει πλέον κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του αντιτίμου.


Ο σεβασμός του παράκτιου χώρου, η προστασία του ως φυσικό οικοσύστημα και ως δημόσιου και κοινόχρηστου – αμεταβίβαστου αγαθού είναι  αξία που θεωρείται εμπόδιο στην άκρατη ιδιωτική κερδοσκοπία και τους τόνους τσιμέντου που ευαγγελίζονται.


   Τίποτε δεν τους εμποδίζει προκειμένου να εφαρμόσουν τις πολιτικές που τους υπαγορεύονται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά σχέδια των ντόπιων ολιγαρχών  και οι περιβαλλοντοκτόνες απόψεις τους ,αφού πρωτεύουν οι λογικές της fast track "ανάπτυξης".


Έχουν άραγε αναρωτηθεί ποτέ εάν ανάπτυξη μπορεί να θεωρείται η προστασία και διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας εκτός από το real estate;


Καμία εμπιστοσύνη και ανοχή στα σχέδια τους.  Ήδη το καλοκαίρι προσπάθησαν να περάσουν τρία καταστροφικά νομοσχέδια, για τη δόμηση και το μπάζωμα των παραλίων , τη δόμηση και τον αποχαρακτηρισμό των δασών και την νομιμοποίηση αυθαίρετων επί δημοσίων εκτάσεων και παραχώρηση τους έναντι μικροπροστίμων. Και  συνεχίζουν.


 
Εύλογα ερωτήματα γεννώνται για το ποιος  είναι ο νέος φορέας που θα καθορίζει την τύχη των παραλιών του Σαρωνικού, από το Φάληρο έως το Σούνιο ( εκτός Ελληνικού , Αστέρα Βουλιαγμένης και τις Μαρίνες του Φαλήρου και  της  Γλυφάδας ).


Η συγκρότηση της Εταιρείας Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.  και η παρέμβασή της στην ακτογραμμής του Σαρωνικού, είναι το νέο μνημονιακό κατόρθωμα της συγκυβέρνησης.


Η εταιρεία "Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε." θα δώσει έμφαση στο "ξεκαθάρισμα" των δημοσίων ακινήτων, όσων δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ (σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο ο προτεινόμενος επενδυτής και η μεταβίβαση σε αυτόν των ακινήτων, πρέπει να έχει την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ για να προκριθεί ) .


     Με ποιους όρους θα γίνει η επενδυτική αξιοποίηση ;


Ο  σκοπός  είναι ένα  master plan όλης της περιοχής, με χρήσεις γης, όρους δόμησης, έργα υποδομής  με καταχρηστικούς όρους υπέρ των επενδυτών .


Καταγραφή και τεκμηρίωση των επιμέρους πιθανών περιβαλλοντικών προβλημάτων και εμποδίων που σχετίζονται με την πάσης φύσεως, υφιστάμενη ή μελλοντική, αξιοποίηση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας.


Παραχωρούνται και δεν εξαιρούνται , όπως και στο ΤΑΙΠΕΔ έτσι και στην   Αττικό Παράκτιο Μέτωπο προστατευόμενες περιοχές με αρχαιολογικά μνημεία και NATURA .


Η αντίδραση και ο αγώνας στα επιχειρούμενα σχέδια τους πρέπει να είναι μαζικός  και να τους ανατρέψουμε τα σχέδια για την περαιτέρω υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών, όπως το κατορθώσαμε το καλοκαίρι που απέσυραν κακήν κακώς το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς.


Οι όψιμοι υπέρμαχοι της προστασίας των ακτών και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές, δεν πείθουν με τις κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης και πρέπει να κινηθούν σε πεδίο ευθείας αντιπαράθεσης σε αυτές τις πολιτικές και να μην γίνουν συνομιλητές με τους μεσίτες των παραλιών , δίνοντας τους οντότητα και κύρος.


Οι παραλίες είναι Δημόσιο – κοινόχρηστο αγαθό και κανένας δεν νομιμοποιείται να κατέχει τα δικαιώματα πρόσβασης και να τα διαχειρίζεται με όφελος άραγε ποίου;


Η πρόταση  της βιώσιμης και αειφόρου αξιοποίησης των παράκτιων περιοχών είναι πλέον  από χρόνια γνωστή διεθνώς και εφαρμόζεται με επιτυχία παγκόσμια . Αφορά την, με  κοινωνική ευθύνη και απόλυτη προστασία στο περιβάλλον με γνώμονα την φέρουσα ικανότητα των παράκτιων οικοσυστημάτων, εφαρμογή τοπικών σχεδίων ανάπτυξης που εξασφαλίζουν την αειφόρο και ποιοτική και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αξιοποίηση .


Την  προστασία των παραλιών τελικά πρέπει να την αναλάβουν οι πολίτες και με την ξεκάθαρη αγωνιστική τους παρουσία να καταστήσουν σαφές ότι οι ακτές δεν είναι εμπορεύσιμο είδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου