Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Δ.Τ. - ΘΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΦΩΤΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ;



                                       

                                                                 

                                                                   Βούλα  23/8/2016     
  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                     Αριθμ. Πρωτοκ. : 050 / 2016          
   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      
  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv   

                                       
Δελτίο  Τύπου - Ανακοίνωση

                   ΘΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΦΩΤΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ;

Η ΡΙ.ΚΙ.Π  Β.Β.Β. συνεχίζει την μοναχική προσπάθεια συλλογής και λεπτομερούς ανάλυσης των επίσημων στοιχείων που αφορούν το σημαντικότατο θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού και του τρόπου χρηματοδότησής του.

Στα πλαίσια αυτά κατέθεσε επίσημο αίτημα στο Δήμο και παρέλαβε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή τις μελέτες, τις οποίες η διοίκηση του Δήμου όφειλε σύμφωνα με το νόμο να  μας διαθέσει προς μελέτη πριν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (14η-15η-16η).

Λάβαμε λοιπόν στις 28/7/2016 τις μελέτες, οι οποίες αφορούσαν την αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου LED μόνο για το δίκτυο του οδοφωτισμού και οι οποίες συζητήθηκαν κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 27/7/2016. Πρόκειται για την μελέτη με α/α 103/2016 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου με ημερομηνία έκδοσης 27/7/2016, μαζί με τρείς μελέτες οδοφωτισμού με αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης δικτύου οδικού φωτισμού σε αντιπροσωπευτικές τυπικές οδούς. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα πρέπει να τεκμηριώσουν ότι η πρόταση τους είναι εντός των  προδιαγραφών της κύριας μελέτης του Δήμου και ότι προσφέρουν πρακτικά το καλύτερο αποτέλεσμα φωτισμού σε αυτές τις οδούς και κατ’ επέκταση και στο υπόλοιπο δίκτυο.  

Την προηγούμενη ημέρα (στις 27/7/2016) στην ιστοσελίδα του Δήμου αναρτήθηκε μία άλλη μελέτη με α/α 113/2013 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για το δίκτυο του οδοφωτισμού, η οποία επίσης συζητήθηκε κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 27/7/2016 και συμπλήρωσε την προηγούμενη αυξάνοντας το αρχικό εκτιμώμενο κόστος της συγκεκριμένης μελέτης κατά 56,8 % από 2.689.102,38 € σε 4.216.000,00€ (ποσά με ΦΠΑ) για το ακριβώς ίδιο αριθμό φωτιστικών σωμάτων, ενώ είναι σε όλους γνωστό, ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές του συγκεκριμένου τύπου φωτιστικών μειώνεται συνεχώς.

Η πρόβλεψη για ‘’Εγγύηση σε Είδος’’ με παράδοση από το μειοδότη  ποσότητας φωτιστικών σωμάτων περίπου στο 15% των αναγκαίων ποσοτήτων ανά είδος φωτιστικού χωρίς επιβάρυνση, είναι σαφώς πολύ θετική και την επικροτούμε, αλλά εάν τελικά το ύψος της συνολικής δαπάνης ξεπεράσει τα 3.500.000€. τότε σίγουρα θα έχουμε πληρώσει και τα υποτιθέμενα άνευ αξίας και σαν ‘’Εγγύηση σε Είδος’’ προβλεπόμενα φωτιστικά σώματα led.

Για την τελευταία μελέτη, την 103/2016, έχουμε επισημάνει αρκετά σημεία που είναι δυνατό να βελτιωθούν, ύστερα από συγκριτική μελέτη με τα δεδομένα, τα οποία δίνει το αρμόδιο Εργαστήριο Φωτοτεχνίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και τα οποία  βασίζονται στα διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόλυτα μετρημένη και αποτυπωμένη καταγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών στους τρεις τύπους φωτιστικών led  παραπέμπει σε σκέψεις αποκλεισμού πολλών εταιρειών, ειδικά όταν αναφέρεται σε πολλά σημεία της μελέτης, ότι οι αποκλίσεις επιφέρουν την ποινή του αποκλεισμού

Το  τελευταίο αλλά πρωταρχικής σημασίας θέμα είναι ο τρόπος χρηματοδότησης και η ΡΙΚΙΠ πιστεύει ακράδαντα ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου δεν πρέπει να αποκλείουν προτάσεις που προέρχονται από φορείς της αυτοδιοίκησης και παρουσιάστηκαν στην τελευταία ημερίδα για το θέμα με ονομασία ‘’ΕΝΕΡΓΕΙΝ’’.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τα  Ευρωπαϊκά προγράμματα HORIZON, Smart Cities,  ΕΣΠΑ, ENERGY FOR MAYORS και επίσης τις πολλαπλές επιλογές χρηματοδότησης μέσα στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της δράσης «20-20-20» στα πλαίσια του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ, στο οποίο ο Δήμος μας θεωρητικά συμμετέχει και άμεσα πρέπει να ολοκληρώσει το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια του Δήμου και αφού εγκριθεί, να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί .

Η τακτική της βεβιασμένης λήψης απόφασης για τον τρόπο χρηματοδότησης χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εκ του νόμου προβλεπόμενες μελέτες και η εκ των υστέρων δημοσιοποίησή τους δημιουργεί συνθήκες και σκέψεις για προειλημμένες αποφάσεις και υποβαθμίζει  το Δημοτικό Συμβούλιο καθιστώντας το απλό επικυρωτή  αυτών των αποφάσεων.

Η ΡΙΚΙΠ δεν πιστεύει σε τέτοιου είδους πολιτικές και παλεύει καθημερινά για την  δημοκρατική αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δημοτική αρχή οφείλει έστω και σήμερα να επανεξετάσει το σύνολο του έργου και του τρόπου χρηματοδότησής του συμπεριλαμβάνοντας στο σκεπτικό της τις συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτουμε. Η συνέχιση μίας εσφαλμένης διαδικασίας δεν ωφελεί το Δημόσιο συμφέρον.

*  Στο blog της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  http://rikipvvv.blogspot.gr/  θα βρείτε όλα τα αναφερόμενα στοιχεία  και παρουσιάσεις φορέων στην ψηφιακή βιβλιοθήκη που δημιούργησε για τον Δημοτικό φωτισμό, πατήστε -> ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΡΙ.ΚΙ.Π
     Η ψηφιακή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει: τις μελέτες του Δήμου – τις αποφάσεις του Δημοτικού  Συμβουλίου, τις παρουσιάσεις φορέων στην  ημερίδα «ΕΝΕΡΓΕΙΝ» - τα Σχέδια Δράσεις για την  Αειφόρο Ενέργεια, των Δήμων στα πλαίσια του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΩΝ – έργα Δήμων δημοτικού φωτισμού – φωτιστικά LED  - όλα τα Δ.Τ. της ΡΙΚΙΠ για τον Δημοτικό φωτισμό.



                                                                                          ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου