Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017

18 - 26 Νοεμβρίου 2017: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων

               18 - 26 Νοεμβρίου 2017
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα        Μείωσης Αποβλήτων 


 Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτωνΤην πρωτοβουλία στηρίζει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣÞ              Η   ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και καλεί όλους να συμμετέχουν, να αποδεχτούν και να εφαρμόζουν τις πρακτικές συμβουλές για απομείωση των αποβλήτων και να  συμμετέχουν επίσης ενεργά σε διαδικασίες επανάχρησης και ανακύκλωσης, διεκδικώντας την άμεση εφαρμογή του διαχωρισμού στην πηγή των ανακυκλώσιμων στο Δήμο μας. 


Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων με την ορθολογική, περιβαλλοντικά και οικολογικά ορθή μέθοδο, η οποία είναι και ευρωπαϊκά και εθνικά αποδεκτή, είναι υπόθεση και ευθύνη όλων των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και άμεσα στην συλλογική προσπάθεια για απομείωση του όγκου των αποβλήτων και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. 
                              Η ανακύκλωση είναι δείγμα πολιτισμού.
                                                     -------------------   Ο   --------------------Ακολουθεί παρουσίαση για το θέμα από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ.

& η ανακοίνωση της 1ης Εκδήλωσης - Συζήτηση με ΘΕΜΑ:

Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή

                 Δευτέρα 20 Νοεμβρίου  7:00μ.μ,               


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.11.2017 

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (18 - 26.11.2017) το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece διοργανώνει μια σειρά παρεμβάσεις με σύνθημα "Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή".

Τη Δευτέρα 20.11.2017 θα συζητήσουμε το θέμα της Διαχείρισης των Αστικών Αποβλήτων στην κοινωνία, παρουσιάζοντας το νομικό καθεστώς, καλές πρακτικές και εγχειρήματα σε Δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πρακτικούς οδηγούς για την μείωση των αποβλήτων, την επανάχρηση, την ανακύκλωση κ.λπ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα  γραφεία των ΦτΦ: Ανθέων 72, Χαϊδάρι, 124 61

                                                              =============


        Προτάσεις των ΦτΦ  για την μείωση των αποβλήτων πριν από την ανακύκλωση


Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχει και στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, 18 - 26 Νοεμβρίου 2017, παρουσιάζοντας ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της εκστρατείας που προγραμματίζει με θέμα «Λιγότερα απόβλητα -  Καλύτερη ζωή».


Με την εκστρατεία των ΦτΦ «Λιγότερα απόβλητα -  Καλύτερη ζωή»:

Φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε ως «επισπεύδοντες» προς κάθε Δημόσια αρχή και οργανισμό και ιδιαίτερα προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας.
Προγραμματίζουμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα, αυτή τη φορά απευθυνόμενοι παράλληλα προς την κοινωνία και τους πολίτες, προτείνοντας «εργαλεία», τρόπους και μεθόδους για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την οικολογικότερη διαχείρισή τους, προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της δημόσιας υγείας.
Οι ΦτΦ θεωρούν ότι η ορθολογικότερη/ οικολογικότερη διαχείριση των αστικών αποβλήτων είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη με την αλλαγή συμπεριφοράς και αντίληψης των πολιτών και των επιχειρήσεων» αλλά και με την αξιόπιστη, αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη εφαρμογή του Εθνικού, αλλά και των Περιφερειακών και των Τοπικών σχεδίων.
Η θέση μας είναι ότι «Το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ» και για αυτό δίνουμε μεγαλύτερο βάρος ιεραρχικά στην πρόληψη, στην ελαχιστοποίηση του όγκου των αποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση και στη συνέχεια, ως τέταρτη, και όχι ως καλύτερη επιλογή, την ανακύκλωση.

Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι ανακύκλωση δεν είναι μόνο ο μπλε κάδος και πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες διαχωρισμού και τοποθέτησης των υλικών σε ξεχωριστούς κάδους όπως π.χ. γυαλί, χαρτί, μελάνια, μπαταρίες, λαμπτήρες κ.ά.
Υπάρχουν και κατηγορίες υλικών όπως π.χ. τα κλαδέματα, ελαστικά, τηγανέλαια, μπάζα κ.λπ. που και για αυτά υπάρχει η δυνατότητα αποκομιδής και διαχείρισης με έναν ορθολογικό, οικολογικό και οικονομικό τρόπο.

Ορισμένες προτάσεις για τη μείωση των αποβλήτων πριν από την ανακύκλωση:
1.     Επιλέξτε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες ή το παραδοσιακό δίχτυ για να μεταφέρετε τα ψώνια σας,
2.     Αποφύγετε την σπατάλη τροφίμων που δημιουργεί οργανικά απόβλητα (Έχουμε εκδώσει ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο),
3.     Αγοράστε χύμα προϊόντα, όταν σας δίνεται η ευκαιρία, ή επιλέξτε συσκευασίες μεγάλου μεγέθους,
4.     Προτιμήστε οικολογικά, επαναφορτιζόμενα ή αναγομωμένα προϊόντα,
5.     Πίνετε νερό της βρύσης όταν αυτό είναι πόσιμο,
6.     Αγοράστε προϊόντα που η συσκευασία τους μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί όπως π.χ. φιάλες και όχι κουτάκια μιας χρήσης.
7.     Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες,
8.     Περιορίστε όσο γίνεται τη χρήση του εκτυπωτή σας,
9.     Ξεκινήστε την κομποστοποίηση (μπορούμε να σας ενημερώσουμε για τους τρόπους),
10.  Προσφέρετε τα ρούχα ή τα είδη που δεν χρειάζεστε, κατά προτίμηση σε κοινωνικές δομές και χώρους αλληλεγγύης (θα εκδώσουμε ειδικό κατάλογο),
11.  Δανειστείτε ή ενοικιάστε εργαλεία,
12.  Επισκευάστε προϊόντα ή συσκευές που έχουν χαλάσει,
13.  Συνεργαστείτε με το Δήμο σας για τη απομάκρυνση των κλαδεμάτων από τον κήπο σας,
14.  Μάθετε πού είναι τα πράσινα σημεία στο Δήμο σας και φροντίστε να μεταφερθούν εκεί είδη, συσκευές, έπιπλα  κ.λπ. που δεν τα χρειάζεστε. Αν δεν υπάρχουν πράσινα σημεία, απαιτείστε από το Δήμο σας να τα δημιουργήσει. Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν πράσινα σημεία.

Συγκεκριμένες οδηγίες για την επανάχρηση και την ανακύκλωση, καθώς και παρουσίαση καλών πρακτικών  και της βασικής νομολογίας θα παρουσιάσουμε σε ειδικό φυλλάδιο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των ΦτΦ «Λιγότερα απόβλητα -  Καλύτερη ζωή».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου