Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Δ.Τ. ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


                                                       

                                                                 





                                                                            Βούλα  06 /02 /2019     
  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                      Αριθμ. Πρωτοκ. : 024 / 2019           
   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      
  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv   



Δελτίο  Τύπου – Ανακοίνωση

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου οφείλει να έχει στόχο την κάλυψη των αναγκών όλων των δημοτών που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και ταυτόχρονα την προσπάθεια για την επανένταξή τους στην κοινωνία. Ο Δήμος οφείλει να διεκδικεί συνεχώς τη θεσμοθέτηση πολιτικών πρακτικών για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και όχι να εθελοτυφλεί.

Το έργο του Δήμου μπορεί να γίνει ευκολότερο, πιο ουσιαστικό και πιο ανθρώπινο, εάν στην εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής συμμετέχουν ενεργά οι δημότες. Ο Δήμος οφείλει να στηρίζει κάθε αλληλέγγυα δράση και να επιδιώκει τη διεύρυνση ανάλογων κοινωνικών δράσεων αυτοοργάνωσης από τους πολίτες.

Η  αλληλεγγύη αποτελεί ισχυρό μέσο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ενώνει την κοινωνία, δημιουργώντας στέρεες βάσεις και αντιστάσεις σε φαινόμενα διχασμού και κατακερματισμού της.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. καταγράφει και αξιολογεί διαρκώς τις υφισταμένες δομές, και πολιτικές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, στήριξης και επανένταξης και θέτει δημόσια τα ερωτήματα  που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία ή την παύση λειτουργίας των αντίστοιχων δομών και υπηρεσιών.

Η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στηρίζει ενεργά αλληλέγγυες δράσεις εντός και εκτός Δήμου .

Η δομή του Δημοτικού ιατρείου-φαρμακείου που εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες το 2012, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ, σύντομα υπολειτούργησε και παρέμεινε τελικά μόνο ως κοινωνικό φαρμακείο[1].

Το 2016, μετά από αίτημα-πρόσκληση της περιφέρειας Αττικής  για αποδοχή και σύμπραξη  με την ΜΚΟ-Φορέα Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Φ.Π.Σ.Υ.Υ.) « Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό & Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών» (Ε.Π.Ε.Κ.Α.), το δημοτικό συμβούλιο Β.Β.Β. σε δύο συνεδριάσεις ενέκρινε κατά πλειοψηφία την παράδοση των δομών του Κοινωνικού Φαρμακείου και Παντοπωλείου στην  Ε.Π.Ε.Κ.Α. (αποφ. 342/2016 [2] & 553/2016 [3] ). Η ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν ολοκληρώθηκε το 2016, γιατί εξαντλήθηκε το χρηματικό διαθέσιμο που προβλεπόταν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 [4] για την κοινωνική συνοχή.

Όμως η ΜΚΟ  Ε.Π.Ε.Κ.Α. όπως φαίνεται, δεν χάνει εύκολα χρηματοδοτήσεις, και έτσι τον Ιούνιο του 2017, ως δια μαγείας βρίσκονται τα χρήματα, από το ίδιο κονδύλι του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ένταξη της πράξης παράδοσης των κοινωνικών δομών του Δήμου, με το ποσό 243.360,00 € [5].     Έτσι καλείται πάλι το δημοτικό συμβούλιο Β.Β.Β. να ολοκλήρωσει την διαδικασία με την παραχώρηση τόσο των χώρων όσο και της λειτουργίας των δομών (αποφ. 202/2018 [6] & 221/2108 [7]).

 Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. σε όλες τις συνεδριάσεις ενημέρωσε την διοίκηση του δήμου αλλά και το σύνολο του Δημοτικού συμβουλίου για την ιστορία, την δράση και τις πρακτικές που εφαρμόζει η συγκεκριμένη ΜΚΟ, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί άλλοι δήμοι και φορείς [8] για να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Ταυτόχρονα έγιναν ερωτήματα και στην Βουλή [9] από πολλά κόμματα σχετικά με την δράση της συγκεκριμένης ΜΚΟ πανελλαδικά και την μοναδική δυνατότητα  να παίρνει πολλές και μεγάλες χρηματοδοτήσεις διαχρονικά [10]. Το γεγονός αυτό δεν απέτρεψε την άνευ όρων παράδοση των αναγκαίων δομών του Κοινωνικού Φαρμακείου και Παντοπωλείου στην συγκεκριμένη ΜΚΟ.  Εκτός από τη ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. [11], όλες οι υπόλοιπες Δημοτικές παρατάξεις συνυπέγραψαν την παράδοση ή δεν εξέφρασαν άποψη.

 Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ερευνά το θέμα μέχρι σήμερα και θέτει συχνά ερωτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ρωτά γιατί μετά από τόσο χρόνο δεν λειτουργούν αυτές οι  κοινωνικές  δομές. Η αναγκαιότητα τους είναι αδιαμφισβήτητη, γιατί οι κοινωνικές ανάγκες που καλύπτουν είναι καταγεγραμμένες, γι αυτό και η μεγάλη χρηματοδότηση  άλλωστε.

Όμως η ΕΠΕΚΑ έχει ενσωματώσει αυτές τις δομές στον ειδικό ιστοχώρο της περιφέρειας Αττικής [12]  (http://www.socialattica.gr/ )  για την παρακολούθηση των δομών κοινωνικής ένταξης και εκεί αναφέρει ότι οι δομές αυτές έχουν διεύθυνση και τηλέφωνο στα κεντρικά γραφεία στο Κολωνάκι.   Σε τηλεφωνήματα που έγιναν στον συγκεκριμένο αριθμό, μας είπαν ότι οι συγκεκριμένες δομές δεν λειτουργούν και δεν είναι γνωστό πότε θα λειτουργήσουν.

Οι κοινωνικές ανάγκες δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι να

ολοκληρωθούν και να πληρωθούν πανάκριβες, χρονοβόρες, γραφειοκρατικές και απρόσωπες διαδικασίες. Η κάθε μέρα που οι κοινωνικές δομές δεν λειτουργούν είναι ένα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, είναι συνενοχή στην παράδοση της κοινωνικής πρόνοιας σε επαγγελματίες του ανθρωπινού πόνου και δυστυχίας.

Οι κοινωνικές δομές και παροχές μπορούν  να λειτουργήσουν άμεσα από το Δήμο με την συνέργια των πολιτών, οι οποίοι με αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς θα συνεισφέρουν στην κοινωνία.

Τα ανάλογα παραδείγματα ανά την Ελλάδα είναι πολλά, το γνωστότερο και διεθνώς αναγνωρισμένο είναι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Ελληνικού, πρότυπο  για την λειτουργία του αποκλειστικά από επιστήμονες της υγείας και πολίτες.

Καλούμε την κοινωνία να διεκδικήσει την άμεση και αλληλέγγυα λειτουργία των δύο αναγκαίων αυτών κοινωνικών δομών.


ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

* Η επιμέλεια σύνταξης, συλλογής και  επικαιροποίησης αρχείου και ψηφιακής θεματικής Δημόσιας ψηφιακής βιβλιοθήκης των συνημμένων γίνεται με συλλογική δουλειά  μελών της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ στο Δ.Τ.

τα αναφερόμενα δεδομένα και στοιχεία ενσωματωμένα  στο Δ.Τ. σαν  ενεργές παραπομπές  από  τη ψηφιακή θεματική βιβλιοθήκη της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στο  http://rikipvvv.blogspot.com/ - θεματική: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΥ Β.Β.Β.










                                                                                   



























-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου