Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Δ.Τ. - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.


       
        

      





                                                                Βούλα  27 /02 /2019     
  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                      Αριθμ. Πρωτοκ. : 030 / 2019           
   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      
  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv   


Δελτίο  Τύπου 
Ανακοίνωση – Ενημέρωση


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ   ΣΤΗΡΙΞΗ   ΔΡΑΣΕΙΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ως συλλογικότητα  από κοινού με την ατομική δράση των μελών της, πλαισιώνει ενεργά δομές αλληλεγγύης και  πρωτοβουλίες κοινωνικής στήριξης  ευπαθών ομάδων συνανθρώπων μας. Η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για διεύρυνση της κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης των πολιτών είναι  γεγονός αναμφισβήτητο κατά γενική παραδοχή. Οφείλουμε λοιπόν  στον δήμο μας, να καταγράφουμε τις  πραγματικές  ανάγκες των  πολιτών και να δρούμε προληπτικά, εφαρμόζοντας  τις κατάλληλα στοχευόμενες  πολιτικές , προκειμένου  να ανακουφίζονται οι  δημότες και κάτοικοι  με οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα πριν αυτοί περιθωριοποιηθούν.
Με  αυτό το σκεπτικό και με τρόπο που απορρέει  από το θεσμικό  ρόλο της κάθε εκλεγμένης  δημοτικής παράταξης  πολιτών στο Δημοτικό συμβούλιο, η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.  αναδεικνύει υπαρκτά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα συμπολιτών μας, ασκώντας έντονη κριτική για ολιγωρίες και παραλείψεις της δημοτικής αρχής σε θέματα κοινωνικής πολιτικής – πρόνοιας και στήριξης. Σύγχρονα όμως ως υπεύθυνη δύναμη καταθέτει προτάσεις και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους:

Ø  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  ΣΤΗΡΙΞΗ  ΔΗΜΟΤΩΝ
Η ΡΙ.ΚΙ.Π. είναι η μόνη δημοτική κίνηση που επανειλημμένα θέτει  το αίτημα της αριθμητικής και ποιοτικής διεύρυνσης της οικονομικής στήριξης των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, διεκδικώντας  την ουσιαστική αύξηση του προβλεπόμενου ποσού στον ετήσιο προϋπολογισμό  όσο και την κοινωνικά δίκαιη διανομή του. Δυστυχώς όμως, η αύξηση που  έχει γίνει  είναι πολύ μικρή και τα ποσά που τελικά δίνονται ακόμη μικρότερα και σε λίγους. Η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ύπαρξη της  δυνατότητας αυτής για πρόσκαιρη οικονομική ανακούφιση είναι αναγκαία και θα λειτουργήσει θετικά.

Ø  ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ  ΔΟΜΕΣ  ΔΗΜΟΥ
Έγκαιρα [1] θέσαμε το θέμα της εύρυθμης λειτουργίας,  με θεσμικό εξορθολογισμό όσο και με κοινωνικά κριτήρια, της εξαιρετικής  δομής του κληροδοτήματος του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ  ΞΕΝΩΝΑ  ΕΝΗΛΙΚΩΝ  ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ.  Σήμερα η δομή με βάση τα τελευταία απολογιστικά δείχνει να εξυπηρετεί τον σκοπό και τον ρόλο της .
 Σε τακτά χρονικά διαστήματα απευθύνουμε  προς την διοίκηση του δήμου ερωτήματα για τον χρόνο υλοποίησης  των εργασιών αναδιαρρύθμισης των χώρων φιλοξενίας  στην κοινωνική δομή του κληροδοτήματος  της ΣΤΕΓΗΣ  ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ στην Βούλα  και την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών και παρακολουθούμε επιτόπου την πρόοδο αυτών των εργασιών και της  λειτουργίας της .

Ø  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 
Καταθέσαμε στο Δημοτικό συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος και δράσεων [2] για την προστασία της πρώτης κατοικίας, των κατασχέσεων και των λαϊκών αποταμιεύσεων. Το Δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα υιοθέτησε και ψήφισε την πρόταση [3].

Ø  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ & ΦΟΡΟΥΣ
Θέτουμε κάθε χρόνο στο Δημοτικό συμβούλιο το καίριο θέμα της ελάφρυνσης των δομών υγείας και κοινωνικής στήριξης από τα δημοτικά τέλη και τους φόρους( ΠΙΚΠΑ-ΚΑΑΠ ΒΟΥΛΑΣ, ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ, ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΡΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ  ΞΕΝΩΝΑ  ΕΝΗΛΙΚΩΝ  ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ,  ΣΤΕΓΗ  ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΒΟΥΛΑΣ), αναλογικά με ότι ήδη προβλέπεται, εδώ και δεκαετίες, για τις μεγάλες επαγγελματικές και αθλητικές  εγκαταστάσεις.  
Όσον αφορά τις μειώσεις στις χρεώσεις  των δημοτικών φόρων και τελών που αποφασίζονται κάθε χρόνο για δημότες με οικονομικά προβλήματα,  η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β όχι μόνο  ενημερώνει για τις  πραγματικές καταγεγραμμένες περιπτώσεις που χρήζουν στήριξης αλλά και θέτουμε το θέμα της ανάγκης απάλειψης του κριτήριου του μεγέθους της επιφάνειας της κατοικίας, γιατί  η οικονομική ανέχεια που βιώνουν οι πολίτες τα χρόνια της κρίσης δεν μπορεί να σχετίζεται με την  δυνατότητα που είχαν στο παρελθόν να κατέχουν ένα μεγάλο σπίτι . Το 2016 θέσαμε στο Δημοτικό συμβούλιο το θέμα της κατάργησης του μη προβλεπόμενου κριτηρίου του τεκμαρτού εισοδήματος για τους μακροχρόνια ανέργους στην πρόταση της οικονομικής επιτροπής  [4] και πράγματι η διοίκηση μετά από ενάμιση μήνα διερεύνησης συμπεριέλαβε την πρόταση μας και εξέδωσε την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου στις 10/10/2017 [5] .                                                                                            
Ειδικά για το θέμα των μειώσεων των  δημοτικών φόρων και τελών για το 2019 στην  22η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου στις 17/12/2018 καταθέσαμε νέες θετικές προτάσεις για ευπαθείς ομάδες και άτομα.  Όλοι οι συμμετέχοντες Δημοτικοί σύμβουλοι τις βρήκαν θετικές και αναγκαίες,  γιατί αφορούσαν υπαρκτά  και σοβαρά προβλήματα  πολλών συμπολιτών μας. Ζητήθηκε από το Δημοτικό συμβούλιο να αποστείλουμε την πρόταση μας  αναλυτικά με email [6] για να διερευνηθεί  η δυνατότητα  εφαρμογής  τους.  Οι προτάσεις αφορούσαν στην  στήριξη μεμονωμένων ατόμων με αναπηρία αλλά και μακροχρονίως ανέργων γιατί δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για μεμονωμένα άτομα με αναπηρία ή μακροχρόνια άνεργα.  Όπως αναφέραμε και στο Δημοτικό συμβούλιο,  οφείλουμε να καταγράφουμε πραγματικές  κοινωνικές ανάγκες και να διευρύνουμε κάθε χρόνο τις   πρόνοιες στήριξης. Δυστυχώς οι προτάσεις μας  δεν ενσωματώθηκαν στην απόφαση για τις μειώσεις στις χρεώσεις των δημοτικών φόρων και τελών [7]. Επικράτησε ένας προσχηματικός  σκεπτικισμός να  ρυθμίσουμε κάτι που δεν προβλέπεται, απεμπολώντας στο πνεύμα  της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης ,την δυνατότητα το δημοτικό συμβούλιο  ως εκλεγμένο πολιτικό όργανο να λάβει αποφάσεις που εκφράζουν και επιλύουν ζωτικές ανάγκες της κοινωνίας.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι από τους πρωταρχικούς σκοπούς της ΡΙ.ΚΙ.Π Β.Β.Β.  είναι η προσέγγιση και στήριξη κάθε πολίτη που έχει πληγεί, στηρίζοντας τον πολύπλευρα σε πνεύμα αλληλεγγύης, διεκδικώντας μαζί του συλλογικά την ανατροπή των κοινωνικών και οικονομικών πρακτικών που δημιουργούν  ασφυκτικές συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και διακρίσεων.

                                                               ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.


* Η επιμέλεια σύνταξης, συλλογής και  επικαιροποίησης αρχείου και ψηφιακής θεματικής Δημόσιας ψηφιακής βιβλιοθήκης των συνημμένων γίνεται με συλλογική δουλειά  μελών της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.


ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ στο Δ.Τ.


τα αναφερόμενα δεδομένα και στοιχεία ενσωματωμένα  στο Δ.Τ. σαν  ενεργές παραπομπές  από  τη ψηφιακή θεματική βιβλιοθήκη της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στο  http://rikipvvv.blogspot.com/ -  και στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες.







                                                                                          












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου