Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Δ.Τ. ΡΙΚΙΠ Β.Β.Β. - ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ


       
   

                                    
                         






Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                            Βούλα  02 /05 /2019 
Facebook: www.facebook.com/rikipvvv                                                     Αριθμ. Πρωτοκ. : 047 / 2019  

    
Δελτίο  Τύπου - Ανακοίνωση        
   

             ΟΙ  ΠΑΡΑΛΙΕΣ  ΞΑΝΑ ΣΤΟ  ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ  ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

         .         ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ
                                    ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

                             

    Το έργο παίζεται ήδη και το βλέπουμε. Η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, ενώ προστατεύεται από τους νόμους και το Σύνταγμα, μπαίνει πλέον και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του αντιτίμου.


Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αποφάσισε ο δήμαρχος Γρήγορης Κωνσταντέλλος να ολοκληρώσει την διαδικασία δημοπράτησης για την μακροχρόνια μίσθωση των δύο πρώτων παράκτιων περιοχών, του πρώην κάμπινγκ Βούλας και της Β’ πλαζ Βούλας. Χωρίς εκπλήξεις κατακυρώθηκαν σε μεγαλοεπενδυτές του τουριστικού προϊόντος και μάλιστα σε χρόνο εξπρές και όντας οι μοναδικοί διεκδικητές.

Θα κατασκευάσουν παραλιακά mall – χώρους με εμπορικές χρήσεις και υπηρεσίες για πελάτες με υψηλά εισοδήματα, αδιαφορώντας για τους πολίτες της Αττικής που θα στερηθούν για άλλα 20 χρόνια το δικαίωμα τους στην πρόσβαση στις δημόσιες παραλίες. Γιατί πράγματι το δικαίωμα ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης στις παραλίες αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους δημότες ενός δήμου.

Αναρωτιόμαστε γιατί έγινε αυτό, αφού ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί για το αντίθετο στη διημερίδα που έγινε στις 13-14 Δεκεμβρίου 2014, σε κοινή δήλωση με την περιφερειάρχη: ‘‘Προκρίνουμε λογικές ήπιας αξιοποίησης που διασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση, που ενοποιούν τον αστικό ιστό των πόλεων με τις ακτές, με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Για το σχεδιασμό, την υλοποίηση των αναπλάσεων και τη διαχείριση των ακτών και των δημοσίων ακινήτων στο παραλιακό μέτωπο, είναι αδήριτη ανάγκη τον πρώτο λόγο να έχουν οι τοπικές κοινωνίες με τους αιρετούς εκπροσώπους τους, τους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής.’’[1]

Ακριβώς μετά από αυτή τη δήλωση  παρέδωσε τον αιγιαλό σε εμπορικές χρήσεις ακόμη και στην μικρότερη παραλία του δήμου.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν έλαβε υπ’ όψιν του τις προτάσεις των εκλεγμένων δημοτικών παρατάξεων, αλλά τα business plans των επενδυτών.

Έτσι για την Β΄ πλαζ  η ανάδοχος εταιρεία  ΤΕΜΕΣ  αναφέρει:  «Κεντρικός πυρήνας της ανάπτυξης που προγραμματίζει η Athens Beach Club για την Ακτή Β΄ Βούλας είναι η ανάπλαση της Ακτής με όρους ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης και με τρόπο που θα σέβεται τις ανάγκες και επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένας παραθαλάσσιος χώρος για τους ενοίκους του ξενοδοχείου και των μελλοντικών κατοικιών του νέου προορισμού στο κέντρο της Αθήνας, στις εγκαταστάσεις της Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις που σήμερα διαχειρίζεται η Hilton»

Για το πρώην κάμπινγκ στην Α’ Ακτή Βούλας η ανάδοχος εταιρεία  είναι η Ναυσικά ΑΕ, θυγατρική της Grivalia Hospitality,  η εταιρεία στην οποία παραχωρήθηκε η εκμετάλλευση των «Αστεριών» στη γειτονική Γλυφάδα. Για το πρώην κάμπινγκ Βούλας σχεδιάζεται η δημιουργία χώρου camping 5 αστέρων, που θα συνδυάζει τις πολυτελείς ανέσεις με την φύση και την παραλία. Το ΠΙΚΠΑ και η πανέμορφη χερσόνησος παρεμβάλλονται ανάμεσα στα δύο σκέλη της επένδυσης της ίδιας εταιρείας. Τόσο το χειρότερο για  το ΠΙΚΠΑ,  υπάρχει έξαλλου ήδη έτοιμο το ‘’πωλητήριο’’ από το 2008, μην πάει χαμένο[2] .

Μια και μιλάμε για παραλίες και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, να θυμηθούμε τα προεκλογικά του 2014;  Απρίλιος, Μάιος 2014, παραλία Αγ. Νικολάου Καβουριού, δίπλα στην βίλα που βρέχεται από το κύμα επιχειρείται από την τότε απερχόμενη διοίκηση να βάλει κάγκελα στην παραλία. Όπως κατήγγειλε στο προεκλογικό του έντυπο ο Κωνσταντέλλος φωνασκώντας: ‘’ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ’’. Τι άραγε απέγινε το θέμα, όταν όλοι παρέλασαν και φωτογραφήθηκαν για προεκλογικούς λόγους;

 Η ΡΙ.ΚΙ.Π. κράτησε και κρατά το θέμα ανοικτό και σε επικοινωνία με τους περιοίκους ζήτησε άμεσα από την Κτηματική εταιρεία του Δημοσίου να πάρει θέση για το Δημόσιο χαρακτήρα της ακτής και την επαναχάραξη του αιγιαλού στο συγκεκριμένο σημείο που προσδιορίζεται 16 μέτρα μέσα στη θάλασσα. Θέτει το θέμα τακτικά στο Δημοτικό συμβούλιο και στο δήμαρχο που  κωφεύει. Το αποκορύφωμα της υπόθεσης είναι, ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 12/3/2018 η διοίκηση έφερε θέμα για την έγκριση μελέτης διαμόρφωσης της συγκεκριμένης παραλίας,  μας ενημέρωσε μάλιστα και αποδέχεται ότι αυτή ανήκει σε off shore εταιρείες που κατέχουν και την παρακείμενη παραθαλάσσια βίλα, συμφερόντων μεγαλοεφοπλιστή και ένθερμου υποστηρικτή του δημάρχου. 

Να θυμηθούμε επίσης τη προεκλογική δεντροφύτευση και το άνοιγμα της κλειστής Β’ Πλαζ Βούλας το 2014, που μετά τις εκλογές ο δήμαρχος φρόντισε να την ξανακλείσει, ερχόμενος με πλήρη αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του την ημέρα εκείνη. 

Η ΡΙΚΙΠ έθεσε και θέτει καίρια ερωτήματα στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς τη συμπαράσταση άλλης δημοτικής παράταξης και κάνει θεσμικές παρεμβάσεις σε φορείς και υπουργεία και για τα υπόλοιπα θέματα του παράκτιου μετώπου (αποδέσμευση των αρχαίων από τον Αστέρα Βουλιαγμένης,  για να υπάρξει δυνατότητα ολικής ανασκαφής και ανάδειξής τους, Φλέβες και Υδρούσα).

Με πρωτοβουλία της ΡΙ.ΚΙ.Π. συστήθηκαν δύο διαδημοτικές επιτροπές μαζί με φορείς και συλλόγους για την διαφύλαξη του παράκτιου μετώπου όλου του Σαρωνικού (2014-ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ * ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ    &  2016 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ). Το 2014 συμμετείχαμε και  στην πανελλαδική δράση   ΑΚΤΕΣ  ΩΡΑ  ΜΗΔΕΝ.

Οι μελέτες και η εφαρμοζόμενη βιώσιμη και αειφόρος  πρακτική για τον παράκτιο τουρισμό δείχνουν σταθερά, ότι οι πάνω από τους μισούς επισκέπτες – τουρίστες επιλέγουν προορισμό με ανόθευτο φυσικό περιβάλλον και το ένα τέταρτο με γνώμονα τον πολιτισμό. Επομένως καταρρίπτεται περίτρανα  το  σλόγκαν του δημάρχου «ΤΟ ΚΑΒΟΥΡΑΚΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΡΑΧΑΚΙ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΛΕΦΤΑ». Επομένως το πολυπαιγμένο αυτό σλόγκαν αναφέρεται όχι στα λεφτά που θα εισρεύσουν στην τοπική αγορά και τους μικρομαγαζάτορες της πόλης, αλλά στους μεγαλοεπιχειρηματίες που διαχρονικά λυμαίνονται την παράκτια ζώνη και όταν δεν τους γίνονται τα χατίρια κλείνουν τις επιχειρήσεις αλλά και τις ακτές για να υποβαθμιστούν, να ξεχαστούν και αργότερα να ξεπουληθούν χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις.
Καλούμε  τους πολίτες όλης της Αττικής να  αγωνιστούμε  μαζί

• Για την υπεράσπιση και προστασία του παραλιακού μετώπου.
• Για να παραμείνουμε πολίτες και να μην γίνουμε πελάτες στις δημόσιες παραλίες
·  Για ελεύθερες και φυσικές παραλίες.
• Για να υπάρχουν οι παραλίες και αύριο για μας και τα παιδιά μας


ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ( ΕΝΕΡΓΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ):






                                                                                             ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου