Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ




ΣΤΗΡΙΞΗ   ΤΩΝ   ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ   ΚΑΙ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ   ΑΔΥΝΑΤΩΝ                          ΣΤΗΝ  ΕΠΟΧΗ   ΤΗΣ   ΚΡΙΣΗΣ  ΤΟΥ  ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ



Ειδικά αυτή την περίοδο με τα εντεινόμενα μέτρα ατομικής απομόνωσης λόγω της επέλασης του κορωνοϊού ενώ όλοι οφείλουμε να ‘’ ΜΕΝΟΥΜΕ  ΣΠΙΤΙ’’, ας αναλογιστούμε αυτούς τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα γιατί δεν έχουν σπίτι. Είναι οι άστεγοι που δεν έχουν αυτές τις βασικές προϋποθέσεις και παροχές που οι περισσότεροι τις θεωρούμε δεδομένες και πράγματι ακόμη και στον κατά κοινή ομολογία ‘’εύπορο’’ Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης υπάρχουν πολλοί άστεγοι ή σε πρόχειρα καταλύματα διαμένοντες.

Αυτές τις ημέρες που όλοι πρέπει να μείνουν σπίτι οι άστεγοι του Δήμου μας γίνονται περισσότερο αφανείς γιατί δεν κυκλοφορούμε και δεν υπάρχει ακόμη και αυτή η ελάχιστη κοινωνική προσέγγιση της κοινής παρουσίας μας στο  δημόσιο  χώρο. Η φροντίδα  αυτών των ανθρώπων αυτές τις μέρες πρέπει να ενταθεί για να μην μείνουν στο έλεος  της μοίρας τους.

Η αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί πρέπει να βρει νέους τρόπους να εκφραστεί και να λειτουργήσει για να στηριχτούν οι πιο αδύναμοι συνάνθρωποι μας.  Απλές και ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΦΗ, προσεγγίσεις σε ηλικιωμένους ή ανάπηρους μοναχικούς γείτονές μας για να διαπιστώνουμε ότι είναι καλά και να τους  συνδράμουμε όσο μπορούμε.

Κατά αρχήν  ο εντοπισμός τέτοιων περιπτώσεων και η ενημέρωση της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου αποτελεί σημαντική βοήθεια και εάν χρειαστεί να προσφέρουμε και εθελοντικά στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας.

Με την χθεσινή επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών προς τους Δήμους με θέμα «Ενίσχυση δημοτικών δομών κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης - Απασχόληση προσωπικού ΟΤΑ και νομικών προσώπων αυτών κατά τη διάρκεια λήψης μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού – COVID 19» (εδώ η εγκύκλιος = https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%924%CE%9546%CE%9C%CE%A4%CE%9B6%CE%A1%CE%A5%CE%97?inline=true),

οφείλει να μεριμνήσει για την όπως αναφέρει για « την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του ιού COVID-19, σε όλους τους δήμους της χώρας, οι υφιστάμενες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής αναλαμβάνουν από λήψεως παρούσας την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, οι οποίες συνίστανται ιδίως στις εξής:

α) καταγραφή των κατοίκων του δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν κατά δήλωσή τους να εξυπηρετηθούν

β) καταγραφή των άπορων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων του δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν κατά δήλωσή τους

γ) εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της περ. α)

δ) δωρεάν προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της περ. β)

ε) συνδρομή στις υγειονομικές υπηρεσίες που επιχειρούν εντός των ορίων του δήμου, ανάλογα με τις οδηγίες τους

στ) λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου και ιστότοπου με σκοπό την καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών των κατοίκων των περ. α) και β)

ζ) διεκπεραίωση αιτημάτων των κατοίκων των περ. α) και β) (παραλαβή αιτήσεων – παράδοση πιστοποιητικών) για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ

 η) κάθε άλλη εργασία συναφής με ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του ιού COVID-19.

Για την αποτελεσματική τους λειτουργία, οι υπηρεσίες/δομές της προηγούμενης παραγράφου, ενισχύονται i. με προσωπικό των υπηρεσιών των οποίων έχει υποχρεωτικά ανασταλεί η λειτουργία, βάσει της δυνατότητας που παρέχεται με την παρ. 2 του άρθρου 10 της από 11.3.2020 ΠΝΠ (Α’ 55), ii. με προσωπικό κάθε ειδικότητας που προσλαμβάνεται κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου εικοστού τετάρτου της από 14.3.2020 ΠΝΠ (Α’ 64)…»

Οι πολίτες με  αμείωτο το αίσθημα της αλληλεγγύης θα στηρίξουν  τόσο τους  συνανθρώπους τους όσο και το δημόσιο σύστημα υγείας και τα στελέχη του, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα του και την διαρκή ανάγκη για στελέχωση και εκσυγχρονισμό.

Ο κορωνοϊός θα νικηθεί και η κοινωνία πρέπει να δώσει αυτή τη μάχη με συνέπεια και κυρίαρχο το αίσθημα της ατομικής ευθύνης στην  προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου