Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ και ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ στους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ στη ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ της ΥΓΕΙΑΣ και της ΕΥΡΥΘΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ.




ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ  και  ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ  στους  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ  στη  ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ  της  ΥΓΕΙΑΣ   και  της  ΕΥΡΥΘΜΗΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ   ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ  της  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΖΩΗΣ.



Η περίοδος που ο κορωνοϊός θα επηρεάσει την κοινωνία ( τοπικά & παγκόσμια)  όπως φαίνεται δεν θα είναι σύντομη. Οι κοινωνίες πρέπει να λειτουργήσουν με νέα πρότυπα και να προτάξουν μέσω της ατομικής υπευθυνότητα το εμείς από το εγώ. Πολλά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα και αυτονόητα,  χωρίς να αναλογιζόμαστε τον τρόπο λειτουργίας τους, την επίπονη  εργασία  και τις δυσκολίες των  εργαζόμενων που κατά κανόνα είναι χαμηλόμισθοι, εισέρχονται σε περίοδο ασφυκτικής λειτουργίας και εντατικοποίησης.

Οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη και σεβασμό σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους που στελεχώνουν τους τομείς εργάζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών και διασφάλιση της  υγείας μας.  Διεκδικούμε μαζί τους την διαρκή προστασία τους στους χώρους δουλειάς, για τον σημαντικό ρόλο τους στην σύγχρονη κοινωνία. Η ένταση της δουλειάς λόγω της επιδημίας δεν αποτελεί λόγω να διακινδυνεύουν υπέρμετρα χωρίς επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας και η εντατικοποίηση της  δουλειάς δεν μπορεί να παρέχει  άλλοθι για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Οι τομείς που αποτελούν το προμαχώνα προάσπισης της  κοινωνίας και δέχονται πλέον ασύμμετρο βάρος εργασίας και τελούν υπό διαρκή υγειονομική απειλή είναι: 


·         Οι δομές δημόσιας υγείας, τα  νοσηλευτικά ιδρύματα  και οι  κλινικές.

Οι γιατροί το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν την ψυχή  τους κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, διακινδυνεύοντας την υγεία τους. Να ληφθούν άμεσα  όλα τα αναγκαία μέτρα διαρκούς ατομικής προστασίας των εργαζομένων.

 Απαιτείται η άμεση ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού).

Να λειτουργήσουν άμεσα υπό δημόσιο έλεγχο όλα κρεβάτια Μ.Ε.Θ. και να ανοίξουν νέα σε όλη την επικράτεια. 


·         Οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές που υποστηρίζουν τους κοινωνικά και οικονομικά αδύνατους και ευάλωτους συνανθρώπους μας. Η άμεση επαρκής στελέχωση και τα αναγκαία μέσα και οικονομικοί πόροι θα αποτελέσουν το κριτήριο για την κοινωνική ισορροπία και αποφυγή περαιτέρω κοινωνικών αποκλεισμών.




·         Οι δομές και οι φορείς της πολιτικής προστασίας. Τα στελέχη της μόνιμα και εθελοντές που σε κάθε μορφής κρίση αποτελούν την ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε κίνδυνο καλούνται και πάλι να  δράσουν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. 




·         Η εφοδιαστική  αλυσίδα, δηλαδή η μεταφορά – αποθήκευση -  διανομή – λιανική πώληση – κατ΄ οίκον  ταχυμεταφορές  ειδών (couriers)  & τροφίμων (delivery).

Χωρίς να παραγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος του  πρωτογενούς τομέα παραγωγής κυρίως νωπών τροφίμων.



Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους που αποτελούν τους ‘’τροφείς’’ της κοινωνίας και ο μέχρι χθες αφανής ρόλος τους σήμερα αναδεικνύεται πόσο κομβικός είναι για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. 



·         Οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων που πάντοτε προσφέρουν με την δύσκολή εργασία τους σημαντικό έργο στην κοινωνία, αποτελώντας κομμάτι της προάσπισης της ασφαλούς υγιεινής στις πόλεις.


Ένας από αυτούς τους τομείς εάν πάψει να λειτουργεί με επάρκεια τότε θα έχουμε πραγματική κατάρρευση των συστημάτων και των δομών του  κράτους και τα αποτελέσματα θα είναι πραγματικά τραγικά για όλους μας.

Η στήριξη μας αυτή, στους παραπάνω κρίσιμους τομείς, πρέπει να έχει διάρκεια και μετά το πέρας της επιδημίας γιατί έγινε πλέον σαφές σε όλους ότι τέτοιου είδους κοινωνικές απειλές μόνο τα δημόσια συστήματα   μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.  Τα δημόσια συστήματα  για να είναι πάντα σε ετοιμότητα  πρέπει διαρκώς να εκσυγχρονίζονται και να στελεχώνονται με επάρκεια.


Σε αναμονή της στιγμής που θα πέσουν οι μάσκες…. ελπίζοντας να μην αργήσει.


ΜΕΝΟΥΜΕ   ΣΠΙΤΙ με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης.


Ματόπουλος θάνος 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου