Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. για την ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ο.Ε.Υ του ΔΗΜΟΥ Β.Β.Β





                                                                                                                 





                                                                                                                      Βούλα   11/05/2020
  blogs      : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                     Αριθμ. Πρωτοκ. : 013 / 2020           
   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      
  Facebook: www.facebook.com/rikipvvv    

                          

ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. για την
 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ο.Ε.Υ του ΔΗΜΟΥ Β.Β.Β



Σχετικό: το υπ΄αρ. 12929/27.4.2020 έγγραφο του γραφείου Δημάρχου

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  μετά την πρόσκληση  του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για κατάθεση προτάσεων και θέσεων  σχετικών με την τροποποίηση και επικαιροποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.),  μελέτησε το θέμα και καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές βασίζονται στις υφιστάμενες ανάγκες και στις απαιτήσεις της κοινωνίας, οι οποίες απορρέουν από τον  σημαντικό ρόλο του Δήμου ως ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός του Δημοσίου. Βασίζονται επίσης στην πολιτική πεποίθηση μας για τον ρόλο του Δήμου σε μία κοινωνία που θέτει ως προτεραιότητα  πρακτικές για  βιώσιμες πόλεις, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, τα δημόσια αγαθά και την δημόσια υγεία και με γνώμονα τις ανάγκες όλων των δημοτών και την κοινωνική συνοχή για ένα Δήμο χωρίς διακρίσεις.

Πιστεύουμε επίσης ότι ο  Ο.Ε.Υ. του Δήμου οφείλει  να έχει ως προτεραιότητα την απόλυτη διασφάλιση των  κατάλληλων συνθηκών εργασίας  όλων των εργαζόμενων και μια βασική παράμετρος σε αυτό τον τομέα είναι η επάρκεια του αναγκαίου προσωπικού για όλες τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του.

Έχοντας λοιπόν υπόψη την Απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αριθμ. 7184/6317 ΦΕΚ Β 454/26.02.2013  με θέμα την ‘’ Έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης’’, αλλά και των διοικητικών αποφάσεων που ελήφθησαν  μετά την συνένωση των τριών πρώην Δήμων αλλά και όσων τροποποιήσεων ακολούθησαν μετά την έγκρισή του μέχρι σήμερα, προτείνουμε τα παρακάτω:

Είναι κοινά αποδεκτή η διαπίστωση ότι τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων οι Δήμοι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της πολύπλευρης στήριξης των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών και μάλιστα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικών περικοπών και παράνομης παρακράτησης θεσμοθετημένων πόρων που τους ανήκουν, με ταυτόχρονες μειώσεις σε στελέχη και προσωπικό, γεγονός που καθιστούσε το έργο τους δυσχερές και τιτάνιο. Έτσι σήμερα με την επιχειρούμενη τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου το πρώτο που τίθεται ως ζήτημα είναι η στελέχωση όλων των υπηρεσιών και διευθύνσεων με επαρκές και ειδικευμένο προσωπικό αλλά και προσωπικό βασικών εργασιών και γενικών καθηκόντων για τις υφιστάμενες ανάγκες αλλά και αυτές που θα προκύψουν από τον επικείμενο τετραετή στρατηγικό σχεδιασμό  που θα συνταχθεί.

Το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για την επιτυχή υλοποίηση όλων όσων έχει ανάγκη και οραματίζεται η κοινωνία για την βιώσιμη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά και της κοινωνικής ευημερίας της.

Προτείνουμε συγκεκριμένα:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Επιβάλλεται η ανασύσταση της όχι μόνο με επαρκές στελεχιακό δυναμικό αλλά και με κατάλληλη εκπαίδευση. Η Δημοτική αστυνομία να παραμείνει υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Δήμου ως άοπλο όργανο της διαφύλαξης της εύρυθμης λειτουργίας των δραστηριοτήτων που διεξάγονται στο Δήμο. Να διευρυνθούν επομένως τα πεδία των αρμοδιοτήτων της όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία. Η αύξηση του προσωπικού τουλάχιστον σε τριπλάσιο αριθμό από τον υφιστάμενο. Στόχος η συχνή παρουσία με οχήματα και  με πεζές περιπολίες σε όλο το Δήμο για αύξηση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους.  
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Η πλήρης ενσωμάτωση του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ στις παρεχόμενες κοινωνικές πρόνοιες του Δήμου με σταθερά εργαζόμενο, επαρκές προσωπικό. Επίσης οι κοινωνικές δομές του Δήμου του ‘’Ξενώνα Βουλιαγμένης’’ και της ‘’Στέγης Υπερήλικων Βούλας’’ καθώς και του υπό κατασκευή και ίδρυση ‘’Γηροκομείου Βούλας’’ (και όποια άλλη δομή προκύψει) να υποστηρίζονται και να ελέγχονται σε επίπεδο λειτουργίας και κοινωνικών αναγκών από νέο τμήμα, το οποίο θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο, μόνιμο και επαρκές προσωπικό και φυσικά θα εποπτεύει όπως προβλέπεται  και τα ανάλογα δημόσια, ιδιωτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Οι σημαντικές κοινωνικές δομές του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ να λειτουργήσουν με στελέχη εργαζομένους του Δήμου για να υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης των δικαιούχων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και όχι με ανώτερο πλαφόν.

ΠΑΙΔΕΙΑ & ΣΧΟΛΕΙΑ: Η οριστική ένταξη του προγράμματος των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) στις παροχές προς τα παιδιά και τις οικογένειες. Το στελεχιακό δυναμικό που επί σειρά ετών έδωσε και δίνει δημιουργικές διεξόδους στα παιδιά μας πρέπει να μονιμοποιηθεί και να αποτελέσει παροχή ετήσιας βάσης προς την κοινωνία.

Οι σχολικές καθαρίστριες που αποτελούν αδιαμφισβήτητο στοιχείο για την σχολική κοινότητα να μονιμοποιηθούν στο δυναμικό του Δήμου που έχει και την ευθύνη για την συντήρηση των σχολικών μονάδων. Οι συνθήκες δουλειάς τους και οι αμοιβές τους να εξανθρωπιστούν.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΡΑΣΙΝΟ: Η σύσταση τμήματος που θα εποπτεύει και θα προστατεύει τα ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα από τις αυθαιρεσίες, την καταχρηστική χρήση ή υπέρχρηση όπως προβλέπεται ή μάλλον όπως θα έπρεπε να προβλέπεται μετά το πρόσφατο περιβαλλοντικά καταστροφικό νόμο της κυβέρνησης. Δηλαδή το παράκτιο μέτωπο, τη λίμνη Βουλιαγμένης, το λόφο ορφανοτροφείου και Μπαράκου, τον Υμηττό, την χερσόνησο Μικρού & Μεγάλου Καβουρίου, τα αστικά άλση, τις νήσους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Αρχικά να ενεργοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες διαδικασίες που εποπτεύει και να δοθεί έμφαση στις διεύρυνση των διαβουλεύσεων με τους δημότες, κατοίκους και  επιχειρηματίες. Οφείλει να μελετά και να προτείνει την ενσωμάτωση διαδικασιών και διεργασιών που αποσκοπούν στην διεύρυνση της διαφάνειας και της δυνατότητας δημοκρατικού ελέγχου των πολιτών και δημόσιας λογοδοσίας της διοίκησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. για θέματα αποφάσεων, τηρούμενων πρακτικών, οικονομικών).

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της διεύθυνσης να διενεργούνται τακτικές και έκτακτες εκτεταμένες μετρήσεις και αξιολόγηση των εκπεμπόμενων  ραδιοσυχνοτήτων από τις διαρκώς αυξανόμενες σε αριθμό και ένταση κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Τα αποτελέσματα να δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Δήμου.

ΤΜΗΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ & ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ: Η δημοτική συγκοινωνία να εποπτεύεται ρητά από αυτό το τμήμα, το οποίο θα μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία της και θα μελετά δυνατότητες διεύρυνσης της εντός των ορίων Δήμου και την λειτουργική διασύνδεσή της με όμορους Δήμους και τα δημόσια Μ.Μ.Ε. Το τμήμα αυτό να μελετά και να προτείνει λύσεις σε θέματα στάθμευσης και προσβασιμότητας όλων των πολιτών  σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Η αναφορά και μόνο στον απερχόμενο Ο.Ε.Υ. της έννοιας του ΧΥΤΑ αποτελεί λόγο επικαιροποίησής του. Επομένως κρίνεται απολύτως αναγκαίο να γίνει λεπτομερής καθορισμός του νέου και προβλεπόμενου τρόπου στην διαχείριση των αστικών αποβλήτων με ΔΙΑΛΟΓΗ στην ΠΗΓΗ και την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία και ταυτόχρονα να προτρέπει και να προβάλει την ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ και την ποικιλότροπή ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ υλικών και προϊόντων.  Να καθορίζει τους διακριτούς ρόλους και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην διαδικασία της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και να θέτει στόχους.

Να δίνει την δυνατότητα στην μελλοντική ενσωμάτωση και νέων ρευμάτων στην ΔΙΑΛΟΓΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ και να ορίζει την ύπαρξη μικρών – ειδικών – τοπικών αλλά και κεντρικού ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ. 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ:  Να θεσμοθετηθεί τμήμα ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ με την συμμετοχή του συλλόγου των εργαζομένων και των διευθύνσεων που διερευνούνται. Η συμμετοχή και των δημοτικών παρατάξεων ή κινήσεων της αντιπολίτευσης είναι αναγκαία για την πληρέστερη και δημοκρατικότερη λειτουργία του οργάνου. ηηηηηΗ σύσταση του τμήματος να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον έχει την προτεινόμενη ευρεία συμμετοχή και με την σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων. Οι στόχοι και σκοποί αφορούν τον τακτικό εποπτικό έλεγχο και απολογισμό αλλά και τον έλεγχο μετά από διαμαρτυρία ή καταγγελία.
Επομένως μεριμνά για τον εσωτερικό έλεγχο των υπηρεσιών του Δήμου αναφορικά με τη χρήση και τη διαχείριση των πόρων και την εφαρμογή καταχρηστικών πρακτικών.
Συνεργάζεται με τα  αιρετά όργανα  και ενημερώνει τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο  κάθε  έτος.
Συμβάλει στην διαφάνεια των διαδικασιών και θέτει φραγμούς σε φαινόμενα κακών πρακτικών από τα δημοτικά όργανα με στόχο την αξιοπιστία τους από τους πολίτες.


ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου