Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Για το Βασίλη Μάγγο και τα όνειρά του! - αποχαιρετισμός


Για το Βασίλη Μάγγο και τα όνειρά του!


Ένας νέος άνθρωπος , ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος, βρέθηκε  νεκρός στο δωμάτιο του σπιτιού του. Βρισκόταν σε ανάρρωση μετά από τετραήμερη νοσηλεία μετά τον αναίτιο ξυλοδαρμό και  τα μετέπειτα βασανιστήρια σε βάρος του, όπως κατήγγειλε. Όλα  ξεκίνησαν έξω από τα δικαστήρια Βόλου στις 14 Ιουνίου, όπου διαμαρτυρόταν για την σύλληψη και παραπομπή των ειρηνικών διαδηλωτών του   συλλαλητηρίου  στις 13 Ιουνίου ενάντια στην καύση υποπροϊόντων σκουπιδιών RDF – SRF από την πολυεθνική εταιρεία τσιμέντου LAFARGE ΑΓΕΤ Βόλου.
Το όνομα του λοιπόν, Βασίλης Μάγγος. Ένα νέος άνθρωπος, ενεργός πολίτης και ακτιβιστής,  που λάτρευε τη μουσική, που λάτρευε την ποίηση και χάρη σε αυτή την οπτική των πραγμάτων μπορούσε να δει και την ομορφιά  που βγάζει το φυσικό περιβάλλον, ζώντας μέσα σε ένα άσχημο και εχθρικό αστικό περιβάλλον το οποίο αγωνιζόταν να αλλάξει.
Ο τόπος του, ο Βόλος, ο αέρας του και των συνανθρώπων του μολυνόταν και μολύνεται από την καύση των σκουπιδιών. Το να πάρεις ανάσα ζώντας κοντά σε εγκαταστάσεις  καύσης είναι μαρτύριο που σε οδηγεί σε αργό θάνατο. Για το δικαίωμα του σε μια καθαρή ανάσα και την υποχρέωση για μια καθαρή ανάσα των συμπολιτών του, ο Βασίλης βγήκε στους δρόμους στα μέσα του Ιουνίου και φώναξε. Φώναξε με την ψυχή του μαζί με πολλούς συμπολίτες του. Και γι΄ αυτό ξυλοκοπήθηκε άγρια για να καμφθεί η ψυχική του δύναμη, από τη απάνθρωπη εξουσία.
Ήταν δικαίωμα και υποχρέωση του Βασίλη Μάγγου να βγει στους δρόμους του Βόλου και να φωνάξει για την καύση των σκουπιδιών που μολύνουν την ατμόσφαιρα και το οξυγόνο που αναπνέει αυτός και οι συνάνθρωποί του, μολύνοντας την περιοχή και τον πλανήτη.
Είναι δικαίωμα μας και υποχρέωση μας λοιπόν, να φτάσει το όνομα του Βασίλη και οι δράσεις του παντού. Όχι για να μην υπάρξουν άλλοι Βασίληδες. Αλλά για να υπάρξουν. Να εμπνευστούμε όσοι μπορούμε από κάτι που μπορεί για εκείνον να ήταν απλό, αλλά σε πολλούς από εμάς δημιουργεί τρόμο.
Φοβόμαστε να διαμαρτυρηθούμε  για όσα διαλύει το κράτος για όφελος των λίγων σε σχέση με το περιβάλλον, αλλά και τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα . Τρέμουμε  να μην έχουμε την τύχη του Βασίλη, αυτό άλλωστε είναι και σκοπός τους να  μας επιβάλλουν πολιτικές ενάντια  στο κοινό καλό με την βία και τον φόβο. Όμως μετά το περιστατικό και του Βασίλη ας συλλογιστούμε και ας υπερνικήσουμε τον φόβο μας για να διεκδικήσουμε το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας. Και κάθε φορά που θα συναντιόμαστε στους δρόμους της διεκδίκησης ο Βασίλης, θα είναι μαζί μας..
Κι αν είναι να χαθούμε αντιστεκόμενοι για να αναπνεύσουν και να ζήσουν οι άλλοι καλύτερα, ας χαθούμε.  Αν είναι να χαθούμε για να ζήσουν οι επόμενες γενιές σε ένα καλύτερο κόσμο με ισότητα, δημοκρατία και σε αρμονία με τη φύση,  ας χαθούμε.
Τον τελευταίο χρόνο αυξάνονται ραγδαία η κρατική και αστυνομική βία και καταστολή, τόσο σε αριθμό όσο και σε αγριότητα και ένταση με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών που συνθλίβονται από τις πολιτικές της.
Η ποινικοποίηση της ειρηνικής διαμαρτυρίας των πολιτών με νόμους εκτρώματα και δικολαβίστικες προβλέψεις για να μας καταστήσουν φοβικούς και απαθείς δεν θα περάσουν. Τη θέληση και βούληση των πολιτών όσο την κτυπάς τόσο δυναμώνει, σαν το σίδερο που με το σφυροκόπημα ατσαλώνει.

 Πολίτες με ενσυναίσθηση και ανθρωπιά από όλους τους χώρους και όλες τις κοινωνικές ομάδες θρηνούν τον άδικο  θάνατο του ακτιβιστή Βασίλη Μάγγου και ζητούν σεβασμό στο νεκρό και δικαίωση του.





Η  ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β. και ο επικεφαλής της  με Δημόσιες τοποθετήσεις τους στηρίζουν διαχρονικά τον δίκαιο αγώνα των τοπικών κοινωνιών για την ορθολογική και δίκαιη περιβαλλοντικά και κοινωνικά διαχείριση των απορριμμάτων και μάχονται για την εφαρμογή της. Είμαστε μαζί με τους πολίτες που διεκδικούν  στην περιοχή του Βόλου, όσο και της Ευκαρπίας  Θεσσαλονίκης αλλά και της Δυτικής Αττικής στη  Φυλή και των κατοίκων του Γραμματικού στην Ανατολική Αττική.      
                                                                                                                                                  
15/7/2020         .           ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου