Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ και ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. για ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ και τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ




Η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ζήτησε συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο και την κ. Αντιδήμαρχο Κοινωνικών υποθέσεων  για να καταθέσει τις προτάσεις της για την ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης καθώς και προτάσεις για νέες παρεμβάσεις κοινωνικής στήριξης, επίσης κατέθεσε προτάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δημοτικών κοινωνικών δομών βραχυχρόνιας στέγασης. Σκοπός η υιοθέτηση τους και η εφαρμογή τους μετά από ειδική συζήτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συνάντηση έγινε την Δεύτερα 29 Ιουνίου παρουσία στελεχών της κοινωνικής υπηρεσίας που συνέβαλαν καθοριστικά στην σύσκεψη. Τα θέματα που έγιναν προτάσεις:  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΠΡΟΝΟΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ  ΔΟΜΕΣ, ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ και ΝΕΕΣ.

 Μας δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθούμε και να ερωτήσουμε τον Κ. Δήμαρχο για τα θέματα που είχαμε επιλέξει σαν ερωτήσεις στην 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν μπορέσαμε, επειδή διεξήχθη δια περιφοράς. ΤΑ θέματα αυτά είναι: ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ για ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ  ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ & ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΗΜΕΙΑΚΑ στη ΒΑΡΚΙΖΑ στις ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΟΡΜΠΙ - ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ .
-----
ΟΛΕΣ  οι:  ΘΕΣΕΙΣ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ΣΧΕΤΙΚΑ με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ και τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ του ΔΗΜΟΥ  Β.Β.Β.
-----------
   


                                                               
                                                                          Βούλα  05 /06 /2020    
  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                     Αριθμ. Πρωτοκ. : 015 / 2020          
   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      
  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv   
                                       

ΘΕΣΕΙΣ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ΣΧΕΤΙΚΑ με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ και τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ του ΔΗΜΟΥ  Β.Β.Β
Η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για διεύρυνση της κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης των πολιτών είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Οφείλουμε να καταγράφουμε τις  πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των  πολιτών και ιδανικά να δρούμε εφαρμόζοντας προληπτικές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα προασπίζουν και θα στηρίζουν τους πολίτες πριν αυτοί βρεθούν αντιμέτωποι με οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και περιθωριοποιηθούν. Η κοινωνία έχει δεχτεί και δέχεται τεράστια και πολυεπίπεδη πίεση και τα καταγεγραμμένα περιστατικά κοινωνικών προβλημάτων αποτελούν  μικρό μόνο τμήμα των κοινωνικών αναγκών των οποίων το πραγματικό μέγεθος, σε αριθμό και σοβαρότητα, είναι  πολύ μεγαλύτερο. Εάν δεν θέλουμε να ‘’θρηνήσουμε’’ ανθρώπους και οικογένειες  με έντονα κοινωνικά ζητήματα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα των προβλημάτων, να τα αναζητήσουμε και να δράσουμε άμεσα και καθοριστικά για την στήριξη τους.
Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. και τα μέλη της, συλλογικά αλλά και ατομικά, συμμετέχουν με αίσθημα αλληλεγγύης σε δράσεις κοινωνικής στήριξης ευπαθών ομάδων και συνανθρώπων στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία και δομή που λειτουργεί με ουσιαστικά θετικό τρόπο.
Με αυτό το σκεπτικό και μέσα από το θεσμικό της ρόλο, ως εκλεγμένη Δημοτική κίνηση πολιτών στο Δημοτικό συμβούλιο, ασκεί έντονη κριτική για  θέματα κοινωνικής πολιτικής – πρόνοιας και στήριξης. Ταυτόχρονα όμως προβάλλει στο Δημοτικό συμβούλιο υπαρκτά κοινωνικά ζητήματα που βασανίζουν πολλούς συμπολίτες και δομές και  προτείνει δράσεις και αποφάσεις για την στήριξη και ανακούφισή τους.
Η κοινωνική πολιτική του Δήμου οφείλει να έχει στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών όλων των δημοτών που βρίσκονται σε δυσχερή κοινωνική ή οικονομική κατάσταση και ταυτόχρονα να δρα άμεσα  για τη στήριξή τους και την  επανένταξή τους στην κοινωνία. Ο Δήμος οφείλει να διεκδικεί συνεχώς τη θεσμοθέτηση πολιτικών πρακτικών για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και όχι να εθελοτυφλεί περιμένοντας από την κεντρική διοίκηση λύσεις.
Το έργο του Δήμου μπορεί να γίνει ευκολότερο, πιο ουσιαστικό και πιο ανθρώπινο, εάν στην εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής συμμετέχουν ενεργά οι δημότες. Ο Δήμος οφείλει να στηρίζει κάθε αλληλέγγυα δράση και να επιδιώκει τη διεύρυνση ανάλογων κοινωνικών δράσεων αυτοοργάνωσης από τους πολίτες.
Μετά την δεκαετή οικονομική κρίση και την παρούσα υγειονομική κρίση της πανδημίας οφείλουμε να επανεξετάσουμε τις υφιστάμενες κοινωνικές πολιτικές και δομές για την κοινωνική αποτελεσματικότητά τους  και να εφαρμόσουμε ενδεδειγμένες λύσεις για τα καταγεγραμμένα έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας.
Η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ζήτησε συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο και την κ. Αντιδήμαρχο Κοινωνικών υποθέσεων  για να καταθέσει αυτές τις προτάσεις και να τις συζητήσει με στόχο την υιοθέτηση τους και την εφαρμογή τους μετά από ειδική συζήτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ –ΠΡΟΝΟΙΑ

1.     Η αύξηση του  συνολικού ποσοστού στον ετήσιο προϋπολογισμό για την κοινωνική πρόνοια – στήριξη  και τις κοινωνικές  δομές του Δήμου να αυξηθεί σε επίπεδο που να υπερκαλύψει την χρηματοδότηση υφιστάμενων και νέων προτεινόμενων πολιτικών και δομών. Ανάλογη πρόταση μας για την αύξηση του ποσού του προϋπολογισμού με άμεση διεκδίκηση και ενσωμάτωση των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών που μας ανήκουν σαν Ο.Τ.Α. από την κεντρική διοίκηση έγινε και για την τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου μας.

2.     Σε επίπεδο κοινωνικής μέριμνας να αναζητηθούν αρμοδίως οι πολίτες που έχουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και να στηριχθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο και με χρήματα. Προτείνουμε την διεύρυνση της απαλλαγής δημοτικών τελών, με απαλοιφή των υπέρμετρων εξαιρέσεων που αποκλείουν καταγεγραμμένες ευπαθείς ομάδες πολιτών . Επίσης προτείνουμε την ανάληψη πρωτοβουλίας για την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε όσους λόγω αδυναμίας πληρωμής τους έχουν κοπεί.

3.     Να υλοποιηθεί με ανάλογο κονδύλι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (48/2018 Ψήφισμα στήριξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας ΑΔΑ-Ψ408ΩΨΖ-Φ5Β) για νομική και κοινωνική υποστήριξη δημοτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης τους κατοικίας.

4.     Να αναζητηθεί πολιτική επίλυση της μονιμοποίησης των εργαζόμενων στην εξαιρετικά σημαντική κοινωνική δομή του ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ και διεύρυνσης της. Ανάλογη πρόταση μας έγινε και κατά την τροποποίηση του Ο.Ε.Υ.  του Δήμου μας.

5.     Στα πλαίσια της στήριξης οικογενειών με προβλήματα διαβίωσης να δοθούν από το Δήμο σε μορφή υποτροφίας τα έξοδα για τα παιδιά που σπουδάζουν εκτός ορίων της περιφέρειας Αττικής, για το σύνολο του προβλεπόμενου χρόνου σπουδών.

6.     Για τα έσοδα από δημοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος να γίνει αναλογιστική μελέτη για να μειωθούν τα σχετικά τέλη, με απαλοιφή των υπέρμετρων εξαιρέσεων, αλλά και διεύρυνση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κοινωνικές ομάδες, χωρίς να επιβαρυνθούν όμως οι υπόλοιποι δημότες – κάτοικοι - επιχειρήσεις.  ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ: οικογένειες με μακροχρόνια άνεργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, νέες επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια, μονάδες κοινωφελούς χαρακτήρα π.χ. Ασκληπιείο -  Παιδικά Χωριά ΣΟΣ – Κέντρο Υγείας Βάρης, ΚΑΑΠ Βούλας.

7.     Το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο να λειτουργήσουν μετά την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος με την επίβλεψη και στήριξη του Δήμου από εθελοντές πολίτες με την τροφοδότηση τους με τα αναγκαία υλικά και προμήθειες και από αλληλέγγυες προσφορές πολιτών και φορέων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ  ΔΟΜΕΣ
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. καταγράφει και αξιολογεί διαρκώς τις υφισταμένες δομές, και πολιτικές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, στήριξης και επανένταξης και θέτει δημόσια τα ερωτήματα  που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των αντίστοιχων δομών και υπηρεσιών, καθώς και προτάσεις. Στον Δήμο μας ήδη λειτουργούν δύο κοινωνικές δομές βραχυχρόνιας φιλοξενίας, σε κτήρια που δόθηκαν στον Δήμο ως κληροδοτήματα από θανόντες συμπολίτες μας με κοινωνικές ευαισθησίες και σκοπό την κοινωνική στήριξη συνανθρώπων μας με προβλήματα στέγασης και επιβίωσης.
Η διαπίστωση μας σχετικά με τις δύο αυτές δομές βραχυχρόνιας φιλοξενίας είναι ότι δεν μπορούν να καλύψουν μόνιμα τις υπαρκτές ανάγκες κοινωνικά αδύνατων ειδικά όσοι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι και έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Η προβλεπόμενη σύντομη φιλοξενία ηλικιωμένων στις δομές  και η απομάκρυνση τους από τις αυτές τελικά δημιουργεί το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που προσπάθησε να λύσει με την ένταξή τους με μόνη διαφορά την ολιγόμηνη ιδρυματοποίησή τους. Αποτελεί δεδομένο ότι οι φιλοξενούμενοι λόγω μεγάλης ηλικίας, προβλημάτων υγείας και απουσίας κοινωνικού-οικονομικού περιβάλλοντος αδυνατούν να αυτονομηθούν και απαιτείται  η τοποθέτηση σε σταθερές δομές και συνθήκες διαβίωσης. Επομένως η μετατροπή των κοινωνικών δομών στέγασης σε αυξημένης διάρκειας στέγασης είναι η ιδανική και μοναδική λύση του σημερινού αδιεξόδου. Σε συνεννόηση με τους συνδιαχειριστές των κληροδοτημάτων να μετατραπεί ο Ξενώνας Βουλιαγμένης σε Στέγη Ενηλίκων αυξημένης φιλοξενίας και η Στέγη Υπερηλίκων σε Γηροκομείο ισόβιας στέγασης.    

1.      Να επισπευσθούν άμεσα οι εργασίες αναβάθμισης και δημιουργίας μικρών αυτόνομων διαμερισμάτων της στέγης υπερηλίκων της οδού Πάνος.  Η παρέμβαση αφορά τη δεύτερη φάση του σημαντικού αυτού έργου. Έτσι θα  μπορέσει να στεγάσει όσους επιπλέον υπάρχουν σε λίστες αναμονής. Να γίνει η διαμερισματοποίηση ταυτόχρονα με τον μετασχηματισμό σε Γηροκομείο ισόβιας στέγασης.


2.      Σημαντικό επίσης είναι να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του τελευταίου ορόφου του Ξενώνα Βουλιαγμένης και την αξιοποίηση του συνολικά ως Στέγης ενηλίκων αυξημένης φιλοξενίας.


ΝΕΕΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
1.      Μετά  την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διεργασιών να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη και ανέγερση της νέας κοινωνικής δομής  του Δήμου, του ‘’Διαμαντοπούλειου Γηροκομείου’’. Αυτό προϋποθέτει την εκ των προτέρων ολοκλήρωση της μελέτης και του τρόπου χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ ή Περιφέρεια κλπ) και λειτουργίας ως ισόβιας στέγασης.

2.      Στην υφιστάμενη δομή στέγασης της οδού Πανός να δημιουργηθεί στον ημιυπόγειο χώρο πλήρως ανεξάρτητη δομή για την προσωρινή φιλοξενία (Υπνωτήριο) και παροχή βασικών υπηρεσιών ( Κέντρο Ημέρας Αστέγων)  σε αστέγους που δεν επιθυμούν την στέγαση τους σε μόνιμες δομές.

3.      Η ανάγκη για την δημιουργία δομής για την Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στον Δήμο μας είναι μεγάλη. Να επιλεγεί χώρος επαρκής και κατάλληλος σε κομβικό σημείο για την δημιουργία του. Η δομή να στελεχωθεί με μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό και εθελοντές.



                                                                                    ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου