Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Μήνυμα της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 10 Δεκεμβρίου


      





Μήνυμα της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. για την
 Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της  10 Δεκεμβρίου


Η 10η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της Διακήρυξης ήταν να καθορίζονται ρητώς τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και οι ελευθερίες τους, χωρίς διακρίσεις – φυλετικές, χρώματος, διαφυλικές, γλωσσικές, θρησκευτικές, πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, χωρίς διαχωρισμούς με βάση την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία ή τη γέννηση. Γενικά ο στόχος και το όραμα των εμπνευστών της ήταν ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως ορίζει η διακήρυξη θεωρούνται διεθνή – εφαρμόζονται και ισχύουν παντού- και διαφυλάττουν την ισότητα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη της ειρήνης, της ευημερίας, της κοινωνικής συμβίωσης και της υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των ανθρώπων που συγκροτούν τις κοινωνίες. Το δόγμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επηρεάσει το διεθνές δίκαιο, καθώς και τα εθνικά συντάγματα, τις πολιτικές των κρατών και τη δράση των μη-κυβερνητικών και άλλων οργανισμών.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα διαπιστώνεται καθημερινά πως οι αιτίες που ώθησαν στην ανάγκη της σύνταξης ενός καταστατικού που να προστατεύει και να μπορεί να κατοχυρώσει εξάπαντος τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, υφίστανται ακόμη σε όλη την υφήλιο. Η φτώχεια, η πείνα, οι κοινωνικοί – φυλετικοί διαχωρισμοί, οι πολεμικές συρράξεις, οι εκτοπίσεις που οδηγούν σε προσφυγικές ροές,   οι παράνομες φυλακίσεις και θανατώσεις ανθρώπων, η εκμετάλλευση και η σωματεμπορία είναι φαινόμενα που, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οργανώσεις, φορείς και κράτη, εξακολουθούν να είναι υπαρκτά και να καταπατούνται έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, θα πρέπει να δεσμευτούν όλοι (άτομα, εταιρείες, κράτη, οργανώσεις, ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ) για τη συνέχιση της προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση των λαών όλου του κόσμου με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να πάψουν να υπάρχουν συνάνθρωποί μας για τους οποίους τα δικαιώματα δεν αποτελούν ακόμη πραγματικότητα. Οι καθημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, και για την εκπλήρωση του στόχου αυτού δεν θα πρέπει να παρατηρούνται εκπτώσεις στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αγώνας για τη διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι διαχρονικός και καθημερινός . Η Διακήρυξη μας δείχνει απλά το δρόμο και εναπόκειται σε όλους εμάς να την εφαρμόσουμε καθολικά και με κριτήριο την ισότητα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  μετέχει τον διαρκή κοινωνικό αγώνα για την προάσπιση  θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  με την ανατροπή πολιτικών και  κατάρριψη κοινωνικών στερεοτύπων που στερούν τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον  θέτουν στο περιθώριο .

                                           ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου