Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για τις ΑΚΤΕΣ μας ! - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για την Υδρούσα ! - - Δ.Τ. 18/7/2014


                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                         ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για τις ΑΚΤΕΣ μας!

                           ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για την Υδρούσα!

Το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς  είναι ανεπίδεκτο οποιασδήποτε βελτίωσης και πρέπει να αποσυρθεί, γιατί όλη του η φιλοσοφία καταστρατηγεί θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές.

·       Επιτρέπει στα οικονομικά συμφέροντα την ανοικοδόμηση ακτών και αιγιαλών

·       Καταργεί ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.

·       Καταστρέφει ανεπανόρθωτα το τοπίο, το περιβάλλον και τις αρχαιότητες.

·       Παραχωρεί λίμνες, θάλασσες, νησίδες, υφάλους και σκοπέλους.

·       Νομιμοποιεί αυθαίρετα ξενοδοχεία.

·       Αφαιρεί κάθε προοπτική για μακρόπνοη οικονομική ανάκαμψη του λαού και βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ο τουρισμός υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών θα  εγκαταλείψει την Ελλάδα, όπως εγκατέλειψε και την Ισπανία.

·        Οδηγεί σε μια τεράστια περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή

 

Οι φωνές κατά του νομοσχεδίου πληθαίνουν, ενώ συνεχίζουν να συγκεντρώνονται υπογραφές. Έως τις  17/7/14 το Ψήφισμα για την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τον Αιγιαλό έχουν υπογράψει 202 φορείς και οργανώσεις και πολλοί πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πανελλήνιο δίκτυο ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ, πέρα και πάνω από κομματικές προτιμήσεις όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και έρχεται σε επαφή και με το εξωτερικό, για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών, ελλήνων και ξένων, με σύνθημα τη σωτηρία των αιγιαλών από την ασύδοτη ανοικοδόμηση και την προάσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης όλων σε παραλίες και ακτές. Αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα λαμβάνουν χώρα δράσεις και εκδηλώσεις από τοπικούς φορείς με την υποστήριξη του Δικτύου.  Το σημείο επαφής και ενημέρωσης είναι το http://aktesora0.wordpress.com. Συνεχίζουμε !

  Μέσα στο ανησυχητικό αυτό κλίμα για το μέλλον των ελληνικών αιγιαλών,  τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο περί «αξιοποίησης» της Υδρούσας δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.

Η Υδρούσα είναι ένα μικρό νησί απέναντι από την ακτή της Βούλας με  έκταση 56.864τ.μ. -τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αιγιαλός- και κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι δασική. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω  των αρχαιολογικών αλλά και νεότερων ιστορικών καταλοίπων που υπάρχουν εκεί  και της σπανιότητας των πουλιών που ενδημούν στην περιοχή ,

Το νησί είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Αλλαμανή και  η προβολή από μερίδα του τύπου του ενοικιαστή Κώστα Σελίμη,  ως τάχα νέου και ταλαιπωρημένου από το ελληνικό δημόσιο  ιδιοκτήτη  του νησιού, συσκοτίζει την ουσία του ζητήματος και αποκρύπτει τα πραγματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την εκμετάλλευση  της Υδρούσας. Με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων  αναφέρεται ψευδώς  ότι υπάρχει μελέτη του ΕΜΠ για την επένδυση, ενώ ούτε το ΕΜΠ ούτε άλλος   επίσημος φορέας έχει εγκρίνει την τουριστική αξιοποίηση  του νησιού.  Δεν πρόκειται για μια ήπια οικολογικού χαρακτήρα επένδυση,  μιας και προβλέπεται η κατασκευή λιμανιών, θεάτρου 500 θέσεων, ζωνών διασκέδασης, κατασκευών που θα εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλη την Αττική και «που, αργότερα, θα διαμορφωθούν, ώστε να επισκέπτονται το νησί Κινέζοι και άλλοι τουρίστες  προκειμένου    να κάνουν τους γάμους τους»!!!
 
Καμία μελέτη δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να αντέξει το ευαίσθητο οικοσύστημα της Υδρούσας όλο αυτό το φόρτο τουριστών και χρήσεων .           

 

Καταγγέλλουμε κάθε απόπειρα καταστρατήγησης των προστατευτικών διατάξεων του Π.Δ. Φ.Ε.Κ. Δ' 254/5.3.2004  “Περί καθορισμού ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από τον Φαληρικό όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας”  και της εγκεκριμένης μελέτης του ΟΡΣΑ, η οποία  εξειδικεύει  το Π.Δ. θέτοντας συγκεκριμένους  περιορισμούς και όρους προστασίας.  Τη  θέση αυτή, άλλωστε, έχει υιοθετήσει με σχετική απόφασή του και το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το οποίο πρέπει  κάθε φορά να εγκρίνει την όποια διαμόρφωση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

 

               Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών
             Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης

                               18/7/2014

 

 Το ΨΗΦΙΣΜΑ Φορέων και Πολιτών μπορείτε να το βρείτε:

στο http://aktesora0.wordpress.com/
και στο facebook, στο:
https://www.facebook.com/events/594058587376441/

στο fb group: Greek Seashore 0 Hour
μπορείτε να ποστάρετε φωτο από την αγαπημένη σας παραλία και να τη σώσετε!
https://www.facebook.com/groups/793753250689433/

Άλλα Ψηφίσματα για τον αιγιαλό


Στην Ελληνική γλώσσα
https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Ypografoyme_Ohi_sto_xepoylima_ton_Ellinikon_paralion/?dKGNegb
(151.000 υπογραφές περίπου, στις 9/7/2014)

https://secure.avaaz.org/el/greece_coastbill_sam/?r=act
(3.000 υπογραφές περίπου, στις 9/7/2014)


Για τους Πολίτες άλλων χωρών:

Στην αγγλική γλώσσα:
https://secure.avaaz.org/en/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Ypografoyme_Ohi_sto_xepoylima_ton_Ellinikon_paralion/

http://www.change.org/petitions/greek-goverment-stop-proposed-legislation-for-the-greek-shoreline
(32.300 
υπογραφές περίπου, στις 9/7/2014)

fb group: Greek Seashore 0 Hour
Post a photo of your favorite Greek seashore and help save it !
https://www.facebook.com/groups/793753250689433/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου