Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΣτΕ 6/2/2015 ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ της ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ της ΑΤΤΙΚΗΣ


Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 συζητήθηκε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή των δήμων Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Αλίμου, καθώς και 80 πολιτών από Φάληρο –Κορωπί- Σαρωνικό  ΚΑΙ Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη (όλοι μέλη της ΡΙΚΙΠ), με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση που παραχωρεί τις παραλιακές εκτάσεις της Αττικής στην εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.». Παρά το γεγονός ότι υπήρξε αίτημα αναβολής απ’ όλους εκτός από τον Δήμο Αλίμου ,λόγω της αλλαγής κυβέρνησης, προκειμένου να σχηματιστεί άποψη από τους νέους υπουργούς, το εύλογο αίτημα απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο και το θέμα συζητήθηκε.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Κ. Κατερινόπουλος, ανέπτυξε τις θέσεις του Δήμου οι οποίες περιλαμβάνουν το δίκαιο αίτημα να αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείριση των παραλιών .


Ο συνήγορος του Δήμου Αλίμου  υποστήριξε  ότι οι ΟΤΑ χάνουν πολύτιμα έσοδα από τη μεταβίβαση αυτή. O συνήγορος των πολιτών από τη μεριά του σημείωσε ότι με τη μεταβίβαση αλλάζει ο σκοπός και η χρήση των εκτάσεων αυτών. Στην απάντησή της, η πλευρά της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ σχολίασε ότι ούτως ή άλλως οι ακτές αποτελούσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους δήμους και καταπατητές  και ότι με τη μεταβίβαση αυτή μπαίνει τάξη.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» ισχυρίστηκε πως η εταιρεία είναι κρατικός φορέας και λετουργεί για την διασφάλιση και αξιοποίηση των παράκτιων ακινήτων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να μη θίγονται τα συμφέροντα του δημοσίου.

Οι συνήγοροι των εμπλεκόμενων Υπουργείων, (Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού) προέβαλαν το επιχείρημα ότι η ΚΥΑ των αρμοδίων υπουργών είναι νόμιμη   και ζήτησαν χρόνο για να μπορέσουν οι νέοι υπουργοί να εκφράσουν τη δική τους βούληση. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε ότι, από τη στιγμή που η εταιρεία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, η παραχώρηση δεν αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία. Παράλληλα αμφισβήτησε το έννομο συμφέρον όσων προσέφυγαν, ειδικά των πολιτών.
Ο δικηγόρος του Υπουργείου Τουρισμού, συντάκτηκε με τους συναδέλφους του, αλλά   έκανε καιέκανε και ειδική αναφορά  στην ανάγκη διαφύλαξης των αρχαιοτήτων και των προστατευόμενων περιοχών.

Το Ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έδωσε προθεσμία μέχρι 18 Φεβρουαρίου για να καταθέσουν όλοι τα σχετικά υπομνήματα και τις νομιμοποιήσεις . 




 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου