Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- 23/03/2016 -‘’ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ’’


                                                                   ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ
                                                                            23/03/2016

Σε συνάντηση Δημοτικών παρατάξεων και τοπικών φορέων από τους παραλιακούς Δήμους, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Μάρτη με θέμα το παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού διαπιστώθηκε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση όλων των ζητημάτων  που υφίστανται είτε θα προκύψουν. Επίσης λόγω του ότι υπάρχει αναντίρρητη ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών και συντονισμένη ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την διαρκή προστασία του, προτάθηκε και συστάθηκε συντονιστική επιτροπή η οποία ονομάζεται:

‘’  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ  ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
& ΦΟΡΕΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ  ΤΟΥ  ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ
ΜΕΤΩΠΟΥ  ΤΟΥ  ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ’’

Επιδίωξή της  είναι να συντονίζει στο εξής τα κοινά θέματα-δράσεις όλου του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού και αποτελείται από όσες Δημοτικές παρατάξεις-κινήσεις, τοπικούς φορείς καθώς και επιστημονικούς φορείς συντάσσονται και επιδιώκουν ενεργά τα εξής:

·       Οι παράκτιες ζώνες του Σαρωνικού από την παραλιακή λεωφόρο μέχρι τη θάλασσα δεν πρέπει να είναι περιοχές εμπορικής εκμετάλλευσης.

·       Οι παραχωρήσεις των παράκτιων τμημάτων στους Δήμους να γίνουν χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.

·       Οι Δήμοι να διαχειριστούν αυτές τις παράκτιες ζώνες με παρεμβάσεις ήπιων χρήσεων, οι οποίες εξυπηρετούν τη φυσική αποστολή των παραλιών.

·       Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τις προβλέψεις προστασίας και θα καθαιρεθούν όλες οι μη προβλεπόμενες κατασκευές και κτήρια με αποξήλωση και των παράνομων περιφράξεων που ορίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα της 1/3/2004 (ΦΕΚ 254 Δ 5/3/2004) .

·       Η διασφάλιση της ελεύθερης, δωρεάν και ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πολιτών πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα κάθε σχεδιασμού και παρέμβασης ήπιων χρήσεων.

Η άμεση απομάκρυνση όλων των περιφράξεων και εμποδίων που αποκόπτουν την  ελεύθερη πρόσβαση στις παράκτιες περιοχές και τις ακτές είναι το πρώτο ζητούμενο.

Η σταδιακή κατεδάφιση των παράνομων αυθαίρετων κατασκευών και κτηρίων και αποκατάσταση των περιοχών.

 Στα πλαίσια της ήπιας διαχείρισης να  χωροθετούνται μόνο κινητοί  προκατασκευασμένοι οικίσκοι, ένας ανά παραλία και  αποκλειστικά για χρήσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών οι οποίοι επισκέπτονται τις παραλίες, με μέγιστη συνολική επιφάνεια τα πενήντα τετραγωνικά μέτρα και σε απόσταση από την παραλία και αιγιαλό. 

Πιστεύουμε επίσης  ότι οι Δήμοι είναι εξ ορισμού οι φυσικοί φορείς διαχείρισης και προστασίας των παράκτιων περιοχών που βρίσκονται μέσα στα χωρικά όρια της διοικητικής αρμοδιότητάς τους.

Όμως η διαχείρισή των παράκτιων περιοχών, οφείλει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στον πολίτη και να διασφαλίζεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους σαν Δημόσιο αγαθό.

Αποδεχόμαστε την επιστημονικά τεκμηριωμένη παραδοχή ότι οι παραλιακές περιοχές αποτελούν ευαίσθητα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα και το κράτος και οι φορείς του σύμφωνα με το νόμο  αλλά και διεθνείς συμβάσεις οφείλουν να διασφαλίζουν  την αειφόρο προστασία και βιωσιμότητά τους σε κάθε περίπτωση.


Επίσης κρίθηκε αναγκαίο και αποφασίστηκε  άμεσα, την Τετάρτη 23 Μάρτη, να υποβληθεί  κοινό αίτημα  για  συνάντηση εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων με το πρόεδρο της ΕΤΑΔ κ. Γ. Τερζάκη, για να διατυπώσουμε τις θέσεις μας για τη  διαχείριση των παράκτιων περιοχών από τους δήμους.

Ήδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε στις 17 Μάρτη μνημόνιο με το ΤΑΙΠΕΔ και την

ΕΤΑΔ  για την παραχώρηση με εμπορικούς όρους του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Στο  Δήμο Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης, ο Δήμαρχος βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο συζητήσεων με την ΕΤΑΔ οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.


 Αναμένεται επίσης μέσα στο επόμενο διάστημα και η  δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και η ενσωμάτωση σε αυτό και της ΕΤΑΔ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της διαχειριστικής αρχής με άγνωστες συνέπειες επί του θέματος. 

Οι εξελίξεις τρέχουν  και πρέπει να παρέμβουμε για να  καταθέσουμε τις προτάσεις μας έγκαιρα και να συμβάλλουμε θετικά  στη διασφάλιση των λαϊκών συμφερόντων και την προστασία του  περιβάλλοντος ενόψει των  επερχόμενων παραχωρήσεων των παράκτιων τμημάτων σε  Δήμους.

        
                        οι  αρχικά  υπογράφοντες


·       Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης

·       Το Λιμάνι της Αγωνίας - Πειραιάς, η πόλη μας

·       Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βούλας - Βάρης – Βουλιαγμένης

·       Ανατροπή στη Γλυφάδα- Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία

·       Ριζοσπαστική Ενότητα Σαρωνικού

·       Πρωτοβουλία Πολιτών Κορωπίου

·       Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου-Ταύρου

·     ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι
            ·  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

·       Εθελοντές Αυτοδιαχειριζόμενου π. κάμπινγκ Βούλας 

·       ΠΟΛΙΤΕΙΑ –  Εξωραϊστικός Σύλλογος Βούλας













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου