Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Δ.Τ. Ενημέρωση σχετικά με ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ / ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ του ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ…



                                                      






                                                                Βούλα  31/1 /2020    
  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                     Αριθμ. Πρωτοκ. : 001 / 2020           
   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      
  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv                                                                                   



Δελτίο  Τύπου – Ανακοίνωση


ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ –
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ του ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ…


Οι επισημάνσεις της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  σχετικά με την αλλοίωση του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου Βουλιαγμένης επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερο με την   εξέλιξη της εφαρμογής του τελικού Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ήδη από την πρώτη πρόταση που αφορούσε την κατασκευή έως 100 κατοικιών, αγωνίστηκε για την προστασία και διάσωση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και των υπαρχόντων δικαιωμάτων του Δημοσίου και του Δήμου, επί  της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, ενημερώνοντας δημόσια τους πολίτες, δίνοντας ευρύτατη δημοσιότητα που αποτυπώθηκε με παρεμβάσεις εντός και εκτός Ελλάδας, όπως η τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος από το δημόσιο Γαλλικό κανάλι FRANCE 5 αρχές του 2015 στο ΒΙΝΤΕΟ[1].

Ήδη οι εκτεταμένες παρεμβάσεις των γιγάντιων μηχανημάτων εκσκαφής πλήγωσαν ανεπανόρθωτα το φυσικό ανάγλυφο και το δασικό πλούτο της πανέμορφης χερσονήσου.

Εντύπωση, αλλά όχι έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η προβλεπόμενη αποδέσμευση του αναδεδειγμένου αρχαιολογικού χώρου του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα από την περιοχή ιδιοκτησίας του Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. [2] βρίσκεται ακόμη σε φάση μελέτης και αναβάλλεται η υλοποίησή της για το μέλλον. Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των ξενοδοχείων και αρχίζουν οι κατοικίες και ο ναός είναι ακόμη δέσμιος των βουλήσεων των ξένων επενδυτών, η δημοτική αρχή και οι κυβερνήσεις άφωνες.

Τον  Οκτώβριο του 2019 εξεδόθη η με α/α πράξη 69118 με θέμα «5η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ' ΑΡ. 86/2017 ΑΔΕΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ, ΩΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 49.1-2 ΕΩΣ ΚΑΙ 49.13 ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ Π.ΑΝ. 40 ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ - ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΩΝ» από το Υ.Π.ΕΝ. - Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ (Δ.Α.Ο.Κ.Α.) [3] και μετά δύο μήνες από την ακύρωση αυτή, εξεδόθησαν μεμονωμένες αυτοτελείς άδειες δόμησης για δύο από τις 13 συνολικά κατοικίες που έχουν εγκριθεί. 

Οι οικοδομικές αυτές άδειες που εξέδωσε η Δ.Α.Ο.Κ.Α. αφορούν τις ιδιοκτησίες:

I.       ιδιοκτησία Β.1-2 στην περιοχή 49.1-2 για διώροφη διπλοκατοικία, με α/α πράξης:          
                                   88144/2019. Αναφέρει δε: οικόπεδο 5.747,51 τ.μ. -  δόμηση 2.227,36 τ.μ.

                                  Δέντρα πολυετή υφιστάμενα  41
                                   Δέντρα πολυετή κόβονται       35
                                   Δέντρα νέα φυτεύονται           53
(η άδεια και τα σχέδια  [4] [4α] [4β] )

II.        ιδιοκτησία Β.3 στην περιοχή 49.3 για διώροφη κατοικία, με α/α πράξης: 88140/2019
                                                           Αναφέρει δε: οικόπεδο 3.618,74τ.μ. -  δόμηση 1.227,34 τ.μ.
                                  Δέντρα πολυετή υφιστάμενα  95
                                   Δέντρα πολυετή κόβονται       81
                                   Δέντρα νέα φυτεύονται           81
(η άδεια και τα σχέδια  [5] [5α] [5β] )

Όπως  καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη κιόλας ανάγνωση πρόκειται για υπερπολυτελείς κατοικίες που για να υλοποιηθούν απαιτούνται τεράστιες εκσκαφές και κοπή δέντρων πολλών ετών και μεγάλης ανάπτυξης, που θα αντικατασταθούν με νεαρά δενδρύλλια, εμφανής υποβάθμιση ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό γίνεται και για τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τις λοιπές υποδομές και θα συμβεί και για τις άλλες 11 κατοικίες που θα κατασκευαστούν, με δεδομένες τις προβλέψεις του Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. [1] . Η πιθανότητα για επέκταση της κατασκευής παραπάνω κατοικιών από τις ήδη 13 εγκεκριμένες είναι πασιφανής, ειδικά εάν υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Η επιλογή της έκδοσης  μεμονωμένων οικοδομικών αδειών καταδεικνύει την μεθόδευση για την οικοπεδοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής του Αστέρα Βουλιαγμένης και την έναρξη της δημιουργίας  μίας νέας ‘’γειτονιάς’’ αποκλειστικά για  μεγιστάνες του πλούτου, περίκλειστη εντός του τείχους ‘’ασφαλείας’’ του συγκροτήματος του Αστέρα. Κάτοικοι της, άνθρωποι που σε όλη τη ζωή τους κυνήγησαν το χρήμα και την εξουσία, στερώντας αναλογικά οικονομικούς πόρους και δικαιώματα από την κοινωνία. Οι μεγιστάνες αυτοί, πλέον επιθυμούν να ζουν απομονωμένοι σε μικρές περίκλειστες κοινωνίες με τους ομοίους τους  αποξενωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία που βιώνει τα έντονα προβλήματα που προέρχονται ακριβώς από το υπάρχον σύστημα που επιβάλει μοντέλα και τρόπους ζωής που εντείνουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. 

Όλοι όσοι πιστεύουν και αγωνίζονται για μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις και ανισότητες που θέλουν να ζουν  σε πόλεις με γειτονιές που δομούνται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την βιώσιμη αειφορία και την αίσθηση του μέτρου, σαφώς και κατακρίνουν τις παραπάνω πρακτικές.

                                                                                                                                      ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β.

=========================================

Ενεργές  παραπομπές

άντληση στοιχείων από τα Δημόσια Ανοικτά Δεδομένα


                                                                                                                                                                                                               


I.       Ιδιοκτησία Β.1-2 στην περιοχή 49.1-2 για διώροφη διπλοκατοικία,





II.      Ιδιοκτησία Β.3 στην περιοχή 49.3 για διώροφη κατοικία,



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου