Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της ΓΗΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ





ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ   ΗΜΕΡΑ   της   ΓΗΣ  22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου από το 1970 με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη. Μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονταν εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα.Η φετινή ημέρα της γης θα είναι διαφορετική λόγω της πανδημίας. Οι εκδηλώσεις θα έχουν χαρακτήρα ενημέρωσης με κύριο μέσο το διαδίκτυο.

H Γη είναι ένας μοναδικός πλανήτης, γιατί διαθέτει ορισμένα αποκλειστικά χαρακτηριστικά που δεν διαθέτουν οι άλλοι πλανήτες. Πάνω απ’ όλα δημιούργησε ζωή και το ανθρώπινο είδος με τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη σε ένα ενιαίο οικοσύστημα.

Σύμφωνα με τη σύγχρονη οικολογική αντίληψη όλα τα είδη ζωντανών οργανισμών ενός οικοσυστήματος επηρεάζουν το ένα το άλλο και φυσικά το στενό περιβάλλον τα επηρεάζει με τη σειρά του. Η Γη ως σύνολο, μέχρι την ανώτατη ατμόσφαιρα, αποτελείται από μέρη αλληλο-επηρεαζόμενα και αλληλεξαρτόμενα άμεσα ή έμμεσα.

Η Ανθρωπότητα, μέσα σε λίγες εκατοντάδες χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της, βρέθηκε να έχει στα χέρια της εργαλεία και δυνάμεις οι οποίες την έκαναν να επικρατήσει ολοκληρωτικά έναντι των άλλων ειδών, με αποτέλεσμα τη διατάραξη της βιοποικιλότητας και την εντεινόμενη εξαφάνιση ειδών.

Η Ανθρωπότητα επιβλήθηκε με καταστροφικό τρόπο σε όλο τον πλανήτη, μάλλον δίχως να υποψιάζεται πως τα μαθήματα και πρακτικές οικιακής – ατομικής και κατ’ επέκταση συνολικής οικολογικής οικονομίας, με γνώμονα την κυκλικότητα των διεργασιών, ίσως να είναι τελικά, κάτι παραπάνω από απαραίτητα να είναι η μόνη σωτηρία της γης και δική μας .

Στη σημερινή εποχή, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής που επιφέρει έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, τα εντομοκτόνα κοντεύουν να εξολοθρεύσουν είδη όπως οι μέλισσες, άκρως απαραίτητες για την ισορροπία της φύσης και τη παραγωγή τροφής στη γη.

Οφείλουμε να αναλογιστούμε και  να μάθουμε όλοι, για το τι είναι ο πλανήτης μας, ποια είναι η θέση μας σε αυτόν και πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στην καθημερινότητά μας ώστε, να σταματήσουμε την χωρίς προηγούμενο οικολογική καταστροφή και να χαράξουμε νέα πορεία, με σεβασμό προς τους πόρους του πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε.

Η επιβίωσή μας και η ευημερία μας εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους, τα υλικά και τις τροφές του πλανήτη.

Έφτασε το 2020 με την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού και την μαζική αναστολή των δραστηριοτήτων των σύγχρονων κοινωνιών για να μπορέσει ο πλανήτης να ανακουφιστεί από την αλόγιστες καταναλωτικές πρακτικές των ανθρώπων. Η ελπίδα μας για να νικήσουμε τον φονικό   κορωνοϊό και την πανδημία ούτως ώστε να επανέλθουμε στην λεγόμενη κανονικότητα, πρέπει να συνοδεύεται και με την επανεξέταση του τρόπου ζωής μας, με σκοπό να εξαιρέσουμε δια παντός πρακτικές που οδηγούν σε σταδιακό θάνατο την μητέρα γη. 


ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ –  ΜΕΝΟΥΜΕ   ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ   και   ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ   ΕΝΕΡΓΟΙ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου