Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ και ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ.


                                                                              















blogs      : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                          Βούλα   16/04/2020
Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                           Αριθμ. Πρωτοκ. : 010 / 2020 
Facebook: www.facebook.com/rikipvvv                                                         Αποστολή:
                                                                                                                                                      συνημμένη λίστα αποδεκτών                                                     

                                                                                 
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ και ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ.


Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε από αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης  ακολουθούμε με συνέπεια τα  μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην γρηγορότερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  από την πρώτη στιγμή με αίσθημα ευθύνης, βρέθηκε ‘’δίπλα’’ στις ομάδες συμπολιτών που είχαν και έχουν ανάγκη, με επικοινωνία και  συνεργασία μαζί τους, έκανε και κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους, για την ανάδειξη και επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους. Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, αναδεικνύει προβλήματα που αφορούν τις κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αποτελούν τμήμα των ευάλωτων συνανθρώπων μας και χρήζουν άμεσων προληπτικών μέτρων για την ψυχική και σωματική υγεία τους.

Πολλοί όμως ανησυχούμε ιδιαίτερα από τα μέτρα που έχουν άμεσα ή έμμεσα καταστείλει θεμελιώδεις όψεις της ατομικής ελευθερίας, των δικαιωμάτων και έχουν παραλύσει την οικονομική και κοινωνική ζωή, όση τουλάχιστον δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσω διαδικτύου.

Τα μέτρα αυτά φαίνεται να είναι για την πλειοψηφία των πολιτών απαραίτητα, αφού έχουν ληφθεί από μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Έτσι οι ανησυχίες που γεννιούνται σχετικά με την εναρμόνιση τους με συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και δικαιώματα, αμβλύνονται μπροστά στο χρέος που νιώθουμε όλοι και όλες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Είναι όμως σωστό να εφησυχάζουμε;

 Για να είναι βέβαια αποδεκτά από τους πολίτες, τα μέτρα αυτά, θα πρέπει να έχουν το χαρακτηριστικό της ισότητας και της δικαιοσύνης. Να αφορούν όλους/όλες το ίδιο και να δίνεται και η δυνατότητα σε όλους/όλες να είναι ασφαλείς. Η πολιτεία επομένως θα πρέπει να οργανώσει άμεσα κι  ένα πλέγμα μέτρων που θα διασφαλίζουν από τη μία ότι η συνεισφορά κάθε πολίτη στην προσπάθεια αποτροπής του κοινού κινδύνου θα γίνεται με βάση τις δυνατότητες που έχει και από την άλλη ότι ο κάθε πολίτης που του ζητείται να υπακούσει θα τύχει μέριμνας και φροντίδας ανάλογης με την ιδιαιτερότητα της ανάγκης που αντιμετωπίζει.

Η πρώτη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα  αντιμετωπίστηκε κυρίως με έγκαιρα και διαρκώς επαυξανόμενα μέτρα ατομικού περιορισμού μετακινήσεων με σκοπό τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊoύ – covid 19. Η λήψη των μέτρων ‘’κοινωνικής αποστασιοποίησης’’ τείνουν να έχουν σημαντικά προβλήματα στη διαβίωση των πολιτών με συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, φόβου, εκνευρισμού και εκδηλώσεις  ενδοοικογενειακής  & κοινωνικής βίας. Αυτό εξηγείται γιατί στην ουσία έπρεπε να περάσει το μήνυμα ότι πρόκειται για σωματική αποστασιοποίηση και όχι κοινωνική που αποξενώνει και δημιουργεί εντάσεις.

Οι αναφορές σε δράσεις για τον γενικό πληθυσμό δίνουν την εντύπωση ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για τις ιδιαίτερες ανάγκες των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας, τις οποίες φαίνεται μα αντιμετωπίζουν όταν και εάν αυτές ενσκήψουν. 


Από τη σκοπιά που διαγράφουν οι παραπάνω θεμελιώδεις προϋποθέσεις, φαινόμενα όπως η διάδοση ανακριβών ειδήσεων με απώτερο σκοπό τη λήψη σκληρών μέτρων ή ο στιγματισμός ανθρώπων ως «υγειονομικών βομβών», ρητορική που στοχοποιεί συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, επιδεινώνουν επικίνδυνα την κατάσταση, δυναμιτίζοντας την αλληλεγγύη, που τέτοιες δύσκολες ώρες θα πρέπει να εμπνέει όλους μας. Επιπλέον αλγεινή εντύπωση και οργή προκαλούν οι καταγγελίες αυθαίρετης ερμηνείας των μέτρων από όργανα της τάξης σε βάρος πολιτών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι, άστεγοι, Ρομά, πρόσφυγες πού η κοινωνική περιθωριοποίηση  τους στερεί πολλές φορές τη σαφή επίγνωση των περιστάσεων.

Δυστυχώς μεγάλες ομάδες των πολιτών δεν έχουν τέτοιου τύπου διασφαλίσεις.

Αυτές είναι οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες στις οποίες ανήκουν οι άστεγοι, οι φυλακισμένοι, οι μετανάστες, οι Ρομά, οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία, οι χρόνια πάσχοντες και ανάπηροι σε όλες τις δομές παροχής υπηρεσιών κλειστής φροντίδας και περίθαλψης αλλά και σε Στέγες αυτόνομης ή υποστηριζόμενης διαβίωσης, οι ψυχικά πάσχοντες σε νοσηλευτικά ψυχιατρικά ιδρύματα. Επίσης τα παιδία που διαβιούν σε κέντρα αποκατάστασης, σε ορφανοτροφεία  και σε δομές κοινωνικής φροντίδας. Αλλά και οι συμπολίτες μας που μένουν στο σπίτι, άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές αναπηρίες καθώς και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ανήμποροι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες που δημιουργεί ο μακροχρόνιος εγκλεισμός. 


Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας με:
  • ·         αποσυμφόρηση των φυλακών ενηλίκων – ανηλίκων, ιδιαίτερη μερίμνα στις πτέρυγες των γυναικείων φυλακών με παιδιά. Μέριμνα και υγιεινή και στα κέντρα προσωρινής κράτησης.   Ο εγκλεισμός να μην μετατραπεί σε βασανιστήριο με πρόσχημα την πανδημία. 
  • ·         ένα σχέδιο ασφαλούς κοινωνικής διαχείρισης και αποσυμφόρησης  για τους πρόσφυγες που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας μιας και οι καταυλισμοί στερούνται στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών και κοινωνικής μέριμνας.
  • ·         Όσο για τους Ρομά, τα πρόσφατα κρούσματα στους οικισμούς αποδεικνύουν τη συχνή έλλειψη βασικών υποδομών λόγω της χρονιάς κρατικής αδιαφορίας ως προς τις συνθήκες διαβίωσης και της έλλειψης συγκεκριμένου σχεδίου ένταξης τους. Άμεσες ενέργειες προστασίας.

  • ·         Ακόμα ο πληθυσμός των αστέγων που είναι εξαιρετικά ευάλωτος και παρόλο που δημιουργούνται κάποιες δομές θα πρέπει να προβλεφθούν μόνιμες διαδικασίες και για αυτούς που παραμένουν εκτός αυτών των δομών για την προστασία τους και την σταδιακή επανένταξη τους.
  • ·         Σχετικά με τα πάσης φύσεως ιδρύματα αποκατάστασης –περίθαλψης – φροντίδας που μέχρι χθες λειτουργούσαν με επάρκεια με την συνδρομή των οικείων των πασχόντων  αλλά και με τακτική φροντίδα από εθελοντές με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού το επισκεπτήριο και η τακτική επίσκεψη εθελοντών ιδίως από άλλες περιφερειακές ενότητες στην ουσία  απαγορεύτηκε, στερούνται την φροντίδα που τους αρμόζει.
  • ·         Η πανδημία ανέτρεψε και τον προγραμματισμό των στρατευσίμων που μετά τον δραστικότατο περιορισμό των εξόδων κόπηκαν και οι άδειες ακόμη και οι Πασχαλινές άδειες που παραδοσιακά δίνονταν. Οι γονείς δικαίως  ανησυχούν γιατί δεν έχουν την αναγκαία και επαρκή επίσημη ενημέρωση. Η ηγεσία του υπουργείου να ενημερώνει δημόσια τους πολίτες. 
  • ·         Τέλος όσον αφορά στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες ηλικιωμένους ή ανάπηρους θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα τουλάχιστον με τη μορφή καταβολής ενός ποσού οικονομικής στήριξης, όπως επίσης και την άμεση ενίσχυση του θεσμού της βοήθειας στο σπίτι με μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό.

Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων γίνεται η αφορμή για προβληματισμό σχετικά με την αξία των δημόσιων ελεύθερων χώρων ως κοινό αγαθό. Το κοινό αγαθό των δημόσιων ελεύθερων χώρων βρίσκεται σε ανεπάρκεια, ιδιαίτερα για τους συμπολίτες μας των αστικών κέντρων. Η πρόσβαση σε αυτούς, άρα στον ήλιο και στον καθαρό αέρα,  είναι στοιχεία απολύτως απαραίτητα για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Η πανδημία είναι μια παγκόσμια κρίση και όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση κάποιοι κερδίζουν και μάλιστα σε βάρος των λαών και το  σύστημα τους προβάλει σαν σωτήρες.

Επίσης, για να είμαστε σαφείς, οι έκτακτες-ειδικές αποφάσεις για μέτρα, αφορούν μόνο τις έκτακτες-ειδικές καταστάσεις ανάγκης. Η λογική «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» προκαλεί δράση και αντίδραση...

Οι κυβερνήσεις θα κριθούν για όσα έκαναν και για όσα δεν έκαναν, πριν,  κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτήν.

Η περίοδος που η ατομική ευθύνη των πολιτών επιβάλει τον οικειοθελή εγκλεισμό στα σπίτια θα τελειώσει και οι πολίτες αμερόληπτα οφείλουν να έχουν καταγράψει τις δηλώσεις – τις πράξεις – τις πρακτικές και τις παραλείψεις όσων κατείχαν ή κατέχουν την εξουσία.

Η πανδημία δεν αποτελεί την αναμενόμενη ευκαιρία για κάποιους που οραματίζονται και  εργάζονται για  κοινωνίες με μεσαιωνικά δικαιώματα. Όσα δικαιώματα έχουν κερδίσει οι πολίτες τα κέρδισαν με αιματηρούς πολύχρονους αγώνες και δεν θα δεχτούν αμαχητί την απώλεια τους.


Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι δημοτικές παρατάξεις καλούνται να λειτουργήσουν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης να επαγρυπνούν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής και να υπενθυμίζουν το καθήκον της πολιτείας να μην αφήσει κανέναν πολίτη μόνο του και στην κρίση της πανδημίας.


Κοινωνικά – Πολιτικά – Εργασιακά – Πολιτιστικά – Περιβαλλοντικά – Οικονομικά 
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ δεν εκχωρούνται και δεν αναστέλλονται.


ΜΕΝΟΥΜΕ  ΣΠΙΤΙ με ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ και ΔΥΝΑΤΟΙ

Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης 
με τη ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

ΑΝΘΗ   ΒΕΛΛΗ 

ΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΘΑΝΟΣ

=============




Λίστα αποδεκτών:
Περιφέρεια Αττικής
Δήμος Β.Β.Β.
Δημοτικές παρατάξεις Β.Β.Β.
Δημοτικοί Σύμβουλοι Β.Β.Β. Βουλευτές
Σύλλογοι Δήμου Β.Β.Β.
Συλλογικότητες 
Μέλη & φίλοι ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.
Μέσα ενημέρωσης (έντυπα/ηλεκτρονικά)
Πολίτες - Δημότες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου