Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Θέσεις της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. για την διαχείριση των παράκτιων ζωνών από το Δήμο Β.Β.Β


              

                                                                  




                                                                 Βούλα  8 / 3 /2018   
  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                       Αριθμ. Πρωτοκ. : 012 / 2018          
  Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      
  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv   


Δελτίο  Τύπου – Ανακοίνωση

Θέσεις  της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  για  την  διαχείριση  των  παράκτιων  ζωνών          από  το Δήμο Β.Β.Β.  


Ο πολυετής αγώνας να δοθεί στον  Δήμο Β.Β.Β. η διαχείριση των παράκτιων ζωνών και παραλιών αρχίζει να έχει αποτελέσματα, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να χαρούμε ή να εφησυχάσουμε. 
Απαιτείται η διαρκής εγρήγορση των πολιτών σε κάθε βήμα της διαδικασίας  για την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης και  της υλοποίησης από τον Δήμο των αναγκαίων έργα ανάπλασης,  για την ανάδειξη και προστασία των παραλιών, με γνώμονα πάντοτε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα κατά το σύνταγμα και την ελεύθερη, απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτές.  
Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. διαχρονικά πιστεύει ότι οι Δήμοι είναι εξ ορισμού οι φυσικοί φορείς διαχείρισης και προστασίας των παράκτιων περιοχών που βρίσκονται μέσα στα χωρικά όρια της διοικητικής αρμοδιότητάς τους.
Πιστεύουμε επίσης,  ότι η διαχείρισή των παράκτιων περιοχών οφείλει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στον πολίτη και να διασφαλίζεται η κοινοχρηστία τους ως  Δημόσιο αγαθό. 
Αποδεχόμαστε την επιστημονικά τεκμηριωμένη παραδοχή,  ότι οι παράκτιες-παραλιακές περιοχές αποτελούν ευαίσθητα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα και το κράτος και οι φορείς του, σύμφωνα με το νόμο  αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις,  οφείλουν πρώτιστα να διασφαλίζουν  την  προστασία και αειφόρο βιωσιμότητά τους  σε κάθε περίπτωση.

Η απόφαση που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για αναζήτηση προτάσεων και μελετών για την ανάπλαση του παράκτιου μετώπου, που παραλαμβάνει για διαχείριση ο Δήμος, από ιδιώτες μελετητές- επενδυτές – επιχειρηματίες, χωρίς καμία δέσμευση χώρου για αναγκαίες δημοτικές-δημόσιες υποδομές και χρήσεις για τους πολίτες και χωρίς την πρότερη καταγραφή των σκέψεων – θέσεων των δημοτικών κινήσεων που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και των τοπικών συλλόγων – συλλογικοτήτων για το θέμα, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και οργή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον Δήμαρχο στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σχετικά με τις προτάσεις αυτές των ιδιωτών μελετητών- επενδυτών – επιχειρηματιών για την Β΄ πλαζ Βούλας και το πρώην κάμπινγκ Βούλας, αυτές έχουν, όπως ήταν αναμενόμενο, στόχο την μεγιστοποίηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού κέρδους αρχικά, και μόνο όσοι πολίτες-πελάτες έχουν την οικονομική δυνατότητα θα έχουν πρόσβαση και  χρήση των παράκτιων χώρων και παραλιών.
   Αναλυτικά, η Β΄ πλαζ Βούλας όπως ‘’αναμενόταν’’, παραμένει κλειστή οργανωμένη παραλία πιθανότατα με αντίτιμο εισόδου, εξαντλώντας όλη τη προβλεπόμενη δόμηση και χωροθετώντας επαναλαμβανόμενες εμπορικές χρήσεις που δρώντας ανταγωνιστικά η μια στην άλλη και με δεδομένη την εποχικότητα,  προεξοφλούν το μη βιώσιμο του επιδιωκόμενου κέρδους.  Για την αποκατάσταση της  υποβαθμισμένης  παράκτιας (αγωγός ομβρίων) και θαλάσσιας ζώνης ( βουρκώδης βυθός) απαιτούνται  πολλά χρήματα και η λειτουργία οργανωμένης παραλίας με αντίτιμο δεν θα έχει καμία επιτυχία.
  Η πρόταση της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. για την Β’ πλαζ  προβλέπει την διευθέτηση και επίλυση της στασιμότητας των υδάτων του αγωγού ομβρίων,  την αποκατάσταση σταδιακά του βυθού της θάλασσας, την  χωροθέτηση εντός των υφισταμένων δομημένων χώρων των αναγκαίων υποδομών εξυπηρέτησης των λουομένων,  στον αδόμητο χώρο κατασκευή παιδικής χαράς με παιχνίδια δράσης, υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων και απλού ανοιχτού κολυμβητηρίου, με ελεύθερη είσοδο.
   Για το πρώην κάμπινγκ Βούλας η πρόταση των ιδιωτών  μελετητών- επενδυτών – επιχειρηματιών προβλέπει την εγκατάσταση πεντάστερου πολυτελούς κλειστού κάμπινγκ στο μεγαλύτερο μέρος του χώρου και από ιδιαίτερη μικρή πύλη θα εισέρχονται οι πολίτες για τα δύο τμήματα που θα είναι για τους πολίτες. Το πρώτο τμήμα δίπλα στη λεωφόρο θα έχει παιδική χαρά και θερινό κινηματογράφο και ακολουθώντας μια στενή μακριά διαδρομή  κατά μήκος των περιφράξεων των γηπέδων της διπλανής επιχείρησης και του νέου πολυτελούς κάμπινγκ, θα φτάνεις στην παραλία που θα έχει εστιατόριο-αναψυκτήριο και στο 50 % της αμμουδιάς ομπρέλες και ξαπλώστρες. 
Η πρόθεση εμφανής, η σταδιακή αποξένωση από την παραλία και ο περιορισμός στο πρώτο τμήμα κοντά στη λεωφόρο.
  Η πρόταση της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. για το πρώην κάμπινγκ Βούλας προβλέπει την ολική δημόσια χρήση του χώρου από τους πολίτες,  με ανάπτυξη στον χώρο αθλητικών υπαίθριων υποδομών και περιμετρικού διαδρόμου περιπάτου και τρεξίματος (ήδη αθλούνται πολίτες) , παιδική χαρά, διάθεση επαρκούς χώρου στο τοπικό σύστημα ναυτοπροσκόπων (στο χώρο είχε διεξαχθεί  η πανελλαδική regarta 2000 και ήδη πρόσκοποι επισκέπτονται τον χώρο), το πάρκινγκ αυτοκινήτων να χωροθετηθεί στο μπροστινό και πλάγιο τμήμα μόνο,   ο θερινός κινηματογράφος να χωροθετηθεί κοντά στην παραλία στον χώρο που περιστοιχίζεται από ψηλά δέντρα, το προβλεπόμενο αναψυκτήριο να παραμείνει στο χώρο που προβλέπεται  και στην παραλία να μην χωροθετηθούν καθόλου ομπρέλες και ξαπλώστρες για να παραμείνει η μικρή παραλία στην φυσική της μορφή.
Η κύρια δραστηριότητα που προτείνουμε είναι η δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε στεγασμένο και υπαίθριο χώρο, με χώρους για σεμινάρια-διαλέξεις-προβολές και εκθετήριο χώρο για σχετικά εκθέματα. Την πρόταση μας αυτή την έχουμε ήδη παρουσιάσει στον Δήμαρχο και μάλιστα του προτείναμε αρχικά την παρουσίαση της ήδη υπάρχουσας εντός των ορίων του Δήμου έκθεσης κητολογίας γνωστού ινστιτούτου καθώς και την δέσμευση μας για την μέριμνα της παρουσίας στο χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Αττικής.
Δυστυχώς το πολιτικό όραμα για μια ισότιμη κοινωνία  και για προστασία και ανάδειξη των παραλιών  ως ενιαίου φυσικού οικοσυστήματος και κοινόχρηστου αγαθού για όλους τους πολίτες απουσιάζει και αναζητείται……
Συνοπτικά η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. αγωνίζεται για να ισχύουν τα παρακάτω:
·        Οι παράκτιες ζώνες του Σαρωνικού από την παραλιακή λεωφόρο μέχρι τη θάλασσα δεν πρέπει να είναι περιοχές εμπορικής εκμετάλλευσης.

·        Η διασφάλιση της ελεύθερης, δωρεάν και ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πολιτών πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα κάθε σχεδιασμού και παρέμβασης ήπιων χρήσεων.

·        Η άμεση απομάκρυνση όλων των περιφράξεων και εμποδίων που αποκόπτουν την  ελεύθερη πρόσβαση στις παράκτιες περιοχές και τις ακτές είναι το πρώτο ζητούμενο.
            Η σταδιακή κατεδάφιση των παράνομων αυθαίρετων κατασκευών και κτηρίων      
            καθώς και εγκαταστάσεων – χρήσεων μη συμβατών με την παραλία  και    
           η άμεση  αποκατάσταση των παράκτιων περιοχών.

·        Η άμεση επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τις παραλίες και η πραγματοποίηση  του προβλεπόμενου περιφερειακού σχεδιασμού καθώς και η πρόβλεψη για μητροπολιτική αντιμετώπιση της προστασίας-αναδειξης αλλά και του επιμερισμού του κόστους στην διαχείριση των παραλιών.

·        Ταυτόχρονα δεν πρέπει να παραβλέπεται η συμμετοχή των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών στο σχεδιασμό και την προώθηση ήπιας μορφής ανάπτυξης και προστασίας των παράκτιων ζωνών.

·        Οι Δήμοι να διαχειριστούν αυτές τις παράκτιες ζώνες με παρεμβάσεις ήπιων χρήσεων, οι οποίες εξυπηρετούν τη φυσική αποστολή των παραλιών.


 Στα πλαίσια της ήπιας διαχείρισης να  χωροθετούνται μόνο κινητοί  προκατασκευασμένοι οικίσκοι αποκλειστικά για χρήσεις που εξυπηρετούν τις απλές ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι επισκέπτονται τις παραλίες, με μέγιστη συνολική επιφάνεια τα πενήντα τετραγωνικά μέτρα και σε απόσταση από την παραλία και αιγιαλό. Στις  παραλίες  ιδανικά είναι να μην χωροθετούνται κανενός είδους κατασκευές και για την συνήθη τοποθέτηση ομπρέλων – ξαπλώστρων   να εφαρμοστεί η νέα πρακτική που κερδίζει συνεχώς έδαφος δηλαδή: ο πολίτης που επιθυμεί να   κάνει χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας τις παραλαμβάνει από το σημείο αποθήκευσης και εφόσον τις επιστρέψει πάλι, τότε του επιστέφεται το μισό του κόστους χρήσης. Έτσι οι παραλίες δεν αλλοιώνονται οπτικά, μοιάζοντας με δάσος από ομπρέλες, διατηρώντας την φυσική τους ομορφιά. 
Η διεκδίκηση για την προστασία των παραλίων, τον δημόσιο κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και την απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές δεν σταματά ποτέ.  

* Η δέσμευση του Δημάρχου για να δοθούν μέχρι την Τρίτη 6 Μαρτίου οι πλήρεις μελέτες στις Δημοτικές παρατάξεις για ενημέρωση και κατάθεση των προτάσεων τους, δεν υλοποιήθηκε πότε.



                                                                                                                     ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου