Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ΑΙΤΗΜΑ για ΑΥΤΟΨΙΑ σε ΑΚΤΗ Α’ και π. ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ και ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΚΤΩΝ ΒΟΥΛΑΣ. · ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΑΜΕ στην ΑΥΤΟΨΙΑ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 



                                                                              Βούλα  08/08/2023                                                                                

  

 

   blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                           

   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                      

  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv                    

                                                                        ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ   

 

ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  ΑΙΤΗΜΑ για ΑΥΤΟΨΙΑ  σε  ΑΚΤΗ Α’  και  π. ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ και  ΣΥΓΚΛΗΣΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΕΛΕΓΧΟΥ  ΑΚΤΩΝ  ΒΟΥΛΑΣ.

·        ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΑΜΕ στην ΑΥΤΟΨΙΑ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 

Μετά από αιτιολογημένο αίτημα [1] του Θάνου Ματόπουλου, δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. το οποίο ο  δήμαρχος αποδέχτηκε και συγκάλεσε την 2η/2023 ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ (Επιτροπής Ελέγχου Ακτών) Βούλας την Πέμπτη 3/8/2023, η οποία  διενήργησε αυτοψία σε ολόκληρο το Α’ Αλίπεδο Βούλας (Α’ πλαζ, πρώην κάμπινγκ Βούλας) και αμέσως μετά συνεδρίασε.

Ο επικεφαλής της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. Θάνος Ματόπουλος μετά την αυτοψία και τη συνεδρίαση κατέθεσε έγγραφο [2]με τίτλο: Ανάδειξη ζωτικής σημασίας θεμάτων – θέσεις και προτάσεις από τη ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. στην ΑΥΤΟΨΙΑ σε εγκαταστάσεις και αιγιαλό Α΄ ΑΛΙΠΕΔΟΥ ΒΟΥΛΑΣ – και τη συνεδρίαση 2η ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. ΒΟΥΛΑΣ στις 3/8/2023, για τα πρακτικά της 2η/2023  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ Βούλας .

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ και ΠΡΟΤΕΙΝΕ

·        Στην Α’ πλαζ διαπιστώθηκαν από το Θάνο Ματόπουλο  

 1) Στον έξω από την περίφραξη της πλαζ υπαίθριο χώρο στάθμευσης, ο οποίος αποτελεί τμήμα της και διατίθεται για ΔΩΡΕΑΝ στάθμευση των λουομένων και των χρηστών του τραμ, δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενες 6 θέσεις για αναπήρους, με μέγεθος ικανό για αποβίβαση αμαξιδίου . Υπάρχουν μόνο 2 κοντά στην είσοδο της πλαζ και χωρίς την προβλεπόμενη σηματοδότηση και εποπτεία.

2) Δεν υφίσταται η προβλεπόμενη και επιβεβλημένη αδιάλειπτη όδευση για αναπήρους μέχρι την θάλασσα και το σύνολο των εγκαταστάσεων. 

3) Οι οικοδομικές εργασίες κατασκευών που εκτελέστηκαν περιμετρικά του κτηρίου 12 είναι εκτεταμένες και εκτός περιγράμματος κτηρίου, δεν προβλέπονται στην εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης και δεν έχουν ειδική άδεια. Δημιούργησαν τεράστια πέργκολα με υπόγειες εγκαταστάσεις παροχών ύδρευσης – αποχέτευσης – ηλεκτροδότησης.

 

4) Υφίσταται εμφανής ολική κατάληψη της παραλίας και του αιγιαλού από τεράστιες βαρέως τύπου ομπρελοξαπλώστρες, απ’ άκρη σε άκρη του μήκους της ακτής και λίγα μέτρα από το κύμα. Οι προβλέψεις του Π.Δ. προστασίας των ακτών του Σαρωνικού ( ΦΕΚ 254 Δ 2004) στο άρθρο 10, π. 8, αναφέρουν « στη ζώνη παραλίας και σε βάθος 10 ( δέκα) μέτρων από  την γραμμή αιγιαλού απαγορεύεται η τοποθέτηση καθισμάτων ομπρελών κ.λ.π. κινητών ή σταθερών εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση πελατών ή ενοικίαση σε λουόμενους, εκτός εάν  άλλως ορίζεται με τις μελέτες διαμόρφωσης» που όπως προκύπτει και αποδέχτηκαν στη σύσκεψη δεν καταγράφεται στη μελέτη.  [ υπενθύμιση: στον νόμο 2971/2001 για τον αιγιαλό άρ.13, που αφορά την κατάληψη αιγιαλού για ομπρελοξαπλώστρες , το οποίο τροποποιήθηκε με τον ν.4607/2019 στο άρ. 31, στη παρ.12 «Όλοι οι όροι και οι περιορισμοί του παρόντος ισχύουν και εφαρμόζονται και στα Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, που έχουν χαρακτηρισθεί τέτοια ή για τα οποία έχει εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 1 της Κ΄ Συντακτικής Πράξης της 6/14 Φεβρουαρίου 1968 (Α΄33).»

 

5) Kατασκευάστηκαν πολλά γήπεδα PADEL ενώ η εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης προβλέπει μόνο ένα γήπεδο. Στο χώρο που κατασκευάστηκαν τα γήπεδα, υπήρχαν πολλά πολυετή δέντρα που κοπήκαν χωρίς καμία αιτιολόγηση και άδεια.

 

6) Tα εγκαταλειμμένα κτήρια στην ανατολική πλευρά του Α΄ αλιπέδου, τα οποία έχουν υπερμεγεθυνθεί, σύμφωνα με διαπιστωτικές πράξεις, και μεγάλο τμήμα τους έχει κριθεί οριστικά κατεδαφιστέο με την απόφαση του Ε΄τμ. του ΣτΕ 4319/2013 ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί.

·        Στο πρώην κάμπινγκ Βούλας διαπιστώθηκαν Θάνο Ματόπουλο  :

1) Τεράστια τσιμεντένια μάντρα, ύψους 1,85 μέτρων, που διατρέχει όλο τον πεζοπορικό διάδρομο από τη παραλιακή λεωφόρο έως την ακτή και δεν έχει εγκριθεί – αδειοδοτηθεί από κανένα φορέα του δημοσίου και  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  ΡΗΤΑ από το Π.Δ. προστασίας των ακτών του Σαρωνικού ( ΦΕΚ 254 Δ 2004) στο άρθρο 10, παραγ. 6.

2) Εκτεταμένη κοπή μεγάλων δέντρων και καθολική κοπή της χαμηλής βλάστησης.  Τα λίγα εναπομείναντα δέντρα περιμετρικά στο π. κάμπινγκ Βούλας πεθαίνουν όρθια, λόγω κακομεταχείρισης και μη ποτίσματος και ο κ. Δήμαρχος έδωσε οδηγία στο μέλος της ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  ΒΟΥΛΑΣ κ. Βαμβάσακη που είναι και υπεύθυνος πρασίνου να γίνουν άμεσα ενέργειες για το πότισμα των  ταλαίπωρων δέντρων.

3) Η χωροθέτηση ομπρελοξαπλώστρων στη συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει καταλάβει όλο το χώρο μπροστά της και έχει τοποθετηθεί φράκτης από ξύλινους πασσάλους και σχοινί για οριοθέτηση. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτά έχουν λάβει την απαιτούμενη έγκριση.

·        ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ υπενθυμίζουμε την πάγια θέση της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Διατυπώνουμε για ακόμη μια φορά και φέτος την πάγια θέση μας, ότι όλες οι παραλίες πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση χωρίς αντίτιμο και οι αναγκαίες υποδομές τους να μην επιβαρύνουν και αλλοιώνουν τη φυσική τους μορφή έτσι ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό τους που είναι η ήπια αναψυχή των πολιτών.

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη χρονιά  στην ΕΤ.Α.Δ. ότι δεν είναι ιδιοκτήτης των εκτάσεων, όπως διατυπώνει, αλλά διαχειρίστρια εταιρεία του Δημοσίου και θεματοφύλακας της Δημόσιας περιουσίας και Δημόσιων κοινόχρηστων αγαθών, στα οποία  ο Ελληνικός Λαός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και οφείλει πάντοτε να αποφασίζει και να ενεργεί με σεβασμό  στους πολίτες.

ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

 

[1] ΑΜΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑ σε Α΄ ΑΚΤΗ & π. ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ - ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΠΕΛΑΚ ΒΟΥΛΑΣ ΑΙΤΗΜΑ απο ΡΙ.ΚΙ.Π.

https://docs.google.com/document/d/1IJL3yT9wAUv_nz6kJ4LVoza_gLAhhR4yt0ueXrPuQwY/edit?usp=sharing

[2] Ανάδειξη ζωτικής σημασίας θεμάτων – θέσεις  προτάσεις ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στην ΑΥΤΟΨΙΑ σε

      Α΄ΑΛΙΠΕΔΟΥ ΒΟΥΛΑΣ – της ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. ΒΟΥΛΑΣ στις 3.8.2023

https://docs.google.com/document/d/18Xn6YUi8LFEA0dERh9KZWANCSOA6Q1fdYhUKhwB1Bqs/edit?usp=sharing

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου