η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 16-24/11/2024
Με θέμα τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων και των αποβλήτων τους (food waste),
ξεκινά από 16/11 και έως 24/11 η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων.
Στο κάλεσμα του ΕΟΑΝ ανταποκρίθηκαν 124 Δράσεις, που κατανέμονται ως εξής:
Στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων #EWWR2024 που λαμβάνει χώρα
από 16-24 Νοεμβρίου με θέμα τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων (#FoodWaste)
οργανώνονται 124 δράσεις σε όλη την Ελλάδα που κατανέμονται ως εξής:
– 33 Δημόσιοι φορείς
και Οργανισμοί (ΟΤΑ, ΦΟΣΔΑ κλπ)
– 10 από ΜΚΟ, Πολίτες
– 81 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλων των βαθμίδων.
ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ και
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ για την ΔΙΑΔΟΣΗ και ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ της αντιμετώπισης της σπατάλης τροφίμων σε όλα τα στάδια των
συστημάτων διανομής και κατανάλωσης τροφίμων της Ευρώπης και εθνικά σε κάθε χώρα μέλος.
Η 16η ετήσια δράση της
Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τη Μείωση των Απορριμμάτων επιδιώκει να
ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις ισχυρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των
απορριμμάτων τροφίμων, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε τον τρόπο
παραγωγής, κατανάλωσης και διανομής τροφίμων στην Ευρώπη.
Μέσω δράσεων και εμπνευσμένων πρωτοβουλιών, η κοινότητα του
EWWR ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να επανεξετάσουν τη σχέση τους με τα τρόφιμα
και αυξάνει την ευαισθητοποίηση για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και
κοινωνικές επιπτώσεις τους. Το EWWR επέλεξε τα υπολείμματα τροφίμων ως θεματικό
του επίκεντρο για δεύτερη φορά, μετά το 2014.
Τα απόβλητα τροφίμων περιλαμβάνουν όλα τα τρόφιμα (και τα μη
βρώσιμα μέρη) που αφαιρούνται από την ανθρώπινη αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων σε
τομείς όπως η μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο, η εξυπηρέτηση τροφίμων και τα
νοικοκυριά.
Η ΕΕ παράγει πάνω από 59,2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων
τροφίμων ετησίως—132 κιλά ανά άτομο —ενώ πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι δεν
μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα. Σε
παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων σπαταλιέται. Τα στοιχεία του UNEP δείχνουν ότι το 2019,
δημιουργήθηκαν 931 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων (17% της παγκόσμιας
παραγωγής), κυρίως από νοικοκυριά, υπηρεσίες τροφίμων και λιανική. Αυτά τα
απόβλητα έχουν σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μόνο στην
Ευρώπη, τα απόβλητα τροφίμων έχουν εκτιμώμενη αγοραία αξία 132 δισεκατομμυρίων
ευρώ και συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου λόγω της χρήσης των
καλλιεργειών, του νερού και των λιπασμάτων που απαιτούνται για την παραγωγή τροφίμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου