Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Δ.Τ. => ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ; ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΔΑΣΗ–ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ.


           

                                                                  






                                                                             Βούλα  09 /01 /2019     
  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                       Αριθμ. Πρωτοκ. : 002 / 2019           
   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      
  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv   


Δελτίο  Τύπου – Ανακοίνωση

ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ;
ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΔΑΣΗ 
– ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας τόπο που περιβάλλεται από την παράκτια ζώνη του Σαρωνικού και τον ορεινό όγκο του Υμηττού. Οι τρεις πόλεις που απαρτίζουν τον Δήμο μας, έχουν επίσης μέσα στον ιστό τους σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας ως φυσικοί πόροι, αλλά και κοινόχρηστους  χώρους  που είτε δεν έχουν αποδοθεί είτε δεν έχουν διεκδικηθεί και σε κάθε περίπτωση υπάρχει άμεσος κίνδυνος να απολεστούν. Η προστασία αυτού του εξαιρετικού και ευαίσθητου φυσικού  τοπίου και των πολύτιμων κοινόχρηστων χώρων, που καθορίζουν και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, οφείλει να είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα για κάθε Δημοτική αρχή αλλά και του συνόλου του Δημοτικού συμβουλίου.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. πάντοτε διερευνά υφιστάμενους αλλά και νέους κινδύνους σχετικά με τα θέματα περιβάλλοντος και κοινόχρηστων χώρων και θέτει δημόσια τα ερωτήματα και τα δεδομένα που έχει συλλέξει.

Έτσι στα πλαίσια των τοποθετήσεων-ερωτήσεων των παρατάξεων στις τελευταίες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου 2018, θέσαμε και πάλι το ερώτημα: τι πράττει η  Δημοτική αρχή για τη διασφάλιση των δασικών εκτάσεων και του Δημόσιου χαρακτήρα ευαίσθητων περιοχών του Δήμου μας, αλλά και Δημοτικών περιουσιακών δικαιωμάτων τα οποία διαχρονικά αμφισβητούνται και κινδυνεύουν από ιδιώτες και φορείς που τα διεκδικούν;

Το θέμα έθεσαν ακολούθως και άλλοι Δημοτικοί σύμβουλοι, λόγω της σπουδαιότητάς του και με δεδομένα τα πρόσφατα γεγονότα για τα 124 στέμματα δασικού χαρακτήρα στη Βούλα και κυρίως τις επίσημες δηλώσεις για την ’’αξιοποίηση’’ της φερόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας στην Βουλιαγμένη.

Ρωτήθηκε ο κος Δήμαρχος αν γνωρίζει τι συμβαίνει με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανάρτησης των ήδη θεωρημένων δασικών χαρτών  [1]

που καταγράφουν και θέτουν σε καθεστώς συνταγματικής προστασίας όλες τις περιοχές δασικού χαρακτήρα εντός και εκτός σχεδίου πόλης και τι έχει πράξει[2], αλλά και τι μέριμνα έχει λάβει για την επερχόμενη εκτεταμένη  ’’αξιοποίηση’’ της φερόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας στην Βουλιαγμένη.

Οι απαντήσεις του ήταν καθησυχαστικές σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά και παρεμβαίνει όποτε κρίνεται σκόπιμο.

Η ηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηΗ

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β. ζήτησε την σύνταξη ψηφίσματος από το σύνολο του Δημοτικού συμβουλίου που θα κατέγραφε την αντίθεση στις επερχόμενες ραγδαίες αλλαγές στην φυσιογνωμία κυρίως της Βουλιαγμένης από την κοινή πρόθεση της κυβέρνησης και της εκκλησίας για την αξιοποίηση της Φασκομηλιάς, του εκκλησιαστικού ορφανοτροφείου και των αδόμητων οικοπέδων εντός πόλης που έχουν ξεκάθαρο χαρακτήρα αστικού άλσους και προστατεύονται εξ ίσου με τα δάση από την νομοθεσία. Η πρόταση μας όμως αυτή δεν έγινε αποδεκτή.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β., δεν εφησυχάζει γιατί έχει σαφή γνώση των  γεγονότων και των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

·         Γνωρίζει ότι οι δασικοί χάρτες του Δήμου μας έχουν θεωρηθεί προ πολλού [1] και ο εξάμηνος προγραμματισμός του υπουργείου [3] μάς θέτει κάθε φορά εκτός της διαδικασίας ανάρτησης.

·          Γνωρίζει επίσης ότι παρόλο που ο Δήμαρχος στην προαναφερθείσα 19η συνεδρίαση ανέφερε ότι δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση των αδόμητων οικοπέδων εντός του αστικού ιστού κυρίως λόγω της διαρκούς άρνησης της αρμόδιας υπηρεσίας για την παροχή των προβλεπόμενων για την έκδοση άδειας οικοδομής δεδομένων στοιχείων οικοδομησιμότητας και ότι το θέμα βρίσκεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια[4], η πραγματικότητα είναι  τελείως διαφορετική. Η εκκλησία ζήτησε και έλαβε πρόσφατα την πολυπόθητη έγκριση για τους όρους οικοδομησιμότητας στο Οικοδομικό Τετράγωνο 27 στην Βουλιαγμένη[5] [6] [7].

Γεννάται το ερώτημα, γιατί να εφησυχάζουμε όπως μας παροτρύνει ο Δήμαρχος, όταν όλα  δείχνουν ότι έρχεται θύελλα αρνητικών εξελίξεων; Έχουν λοιπόν γνώση για όλα αυτά οι φύλακες των  κοινών μας αγαθών ( δάση – παραλίες – κοινόχρηστοι χώροι);

Γιατί εάν πράγματι γνωρίζουν, η μόνη εγγύηση για την διασφάλιση αυτών των αναγκαίων για την ποιοτική διαβίωση κοινών μας αγαθών, είναι το κάλεσμα για  συστράτευση  όλων των πολιτών ενόψει της επικείμενης βίαιης ανατροπής του υφιστάμενου φυσικού και αστικού περιβάλλοντος που  με αγώνες  έχει διαφυλαχτεί.            

                                                                                         ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.
* Η επιμέλεια σύνταξης, συλλογής και  επικαιροποίησης αρχείου και ψηφιακής θεματικής Δημόσιας ψηφιακής βιβλιοθήκης των συνημμένων γίνεται με συλλογική δουλειά  μελών της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ στο Δ.Τ.
τα αναφερόμενα δεδομένα και στοιχεία (βίντεο –σχέδια – έγγραφα ) ενσωματωμένα  στο Δ.Τ. σαν  ενεργές παραπομπές  από  τη ψηφιακή θεματική βιβλιοθήκη της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στο  http://rikipvvv.blogspot.com/



[4] ΒΙΝΤΕΟ 19ης συνεδρίασης Δ.Σ.  B.B.B. 19/11/2018 - Εκκλησιαστική περιουσία – Δασικά Δήμαρχος ΑΠΑΝΤΗΣΗ για ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 306 στρεμ. ΕΝΤΟΣ σχεδίου πόλης Βουλιαγμένης = χρονικό σημείο 52’:50’’ 53΄:40΄΄        
 https://www.youtube.com/watch?v=CaOesFq7HhE













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου