Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΡΙ.Κ.Π. Β.Β.Β. - ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ


          

                                                                   







blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/ 
Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com   
                                                                                          Βούλα  02 /05 /2019
                                                                                           Αριθμ. Πρωτοκ. : 048 / 2019  

    
Ανακοίνωση - Ενημέρωση        
  ΟΙ  ΠΑΡΑΛΙΕΣ  ΞΑΝΑ ΣΤΟ  ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ  ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ


 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ
                      ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ


    Το έργο παίζεται ήδη και το βλέπουμε. Η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, ενώ προστατεύεται από τους νόμους και το Σύνταγμα, μπαίνει πλέον και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του αντιτίμου.

Ο σεβασμός του παράκτιου χώρου, η προστασία του ως φυσικό οικοσύστημα και ως δημόσιου και κοινόχρηστου – αμεταβίβαστου αγαθού είναι αξία που θεωρείται εμπόδιο στην άκρατη ιδιωτική κερδοσκοπία, η οποία φυλακίζει με κάγκελα τη παράκτια ζώνη και αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον με τις υπέρμετρες κατασκευές και εμπορικές χρήσεις .

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αποφάσισε ο δήμαρχος Γρήγορης Κωνσταντέλλος να ολοκληρώσει την διαδικασία δημοπράτησης της μακροχρόνιας μίσθωσης των δύο πρώτων παράκτιων περιοχών. Χωρίς εκπλήξεις κατακυρώθηκαν σε μεγαλοεπενδυτές του τουριστικού προϊόντος και μάλιστα σε χρόνο εξπρές και όντας οι μοναδικοί διεκδικητές.

Στόχος τους οι δημόσιες παραλίες και οι παράκτιες ζώνες του πρώην κάμπινγκ Βούλας και της Β΄πλαζ Βούλας.

Θα κατασκευάσουν παραλιακά mall – χώρους με εμπορικές χρήσεις και υπηρεσίες για πελάτες με υψηλά εισοδήματα, αδιαφορώντας για τους πολίτες της Αττικής που θα στερηθούν για άλλα 20 χρόνια το δικαίωμα τους στην πρόσβαση στις δημόσιες παραλίες. Γιατί πράγματι το δικαίωμα ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης στις παραλίες αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους δημότες ενός δήμου.

Η πρόθεση του δημάρχου για καθολική εμπορευματοποίηση των παραλιών φανερώθηκε μετά το 2016 και αφού είχε δεσμευτεί δημόσια να διαχειριστεί τις παραλίες με συγκεκριμένα κριτήρια στη διημερίδα που έγινε στις 13-14 Δεκεμβρίου 2014, σε κοινή δήλωση με την περιφερειάρχη ‘‘Προκρίνουμε λογικές ήπιας αξιοποίησης που διασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση, που ενοποιούν τον αστικό ιστό των πόλεων με τις ακτές, με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Για το σχεδιασμό, την υλοποίηση των αναπλάσεων και τη διαχείριση των ακτών και των δημοσίων ακινήτων στο παραλιακό μέτωπο, είναι αδήριτη ανάγκη τον πρώτο λόγο να έχουν οι τοπικές κοινωνίες με τους αιρετούς εκπροσώπους τους, τους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής.’’[1]

Ακολούθησε ένα καλοστημένο πογκρόμ στο σύνολο των παραλιών του δήμου, όπου με το πρόσχημα των παλαιών πολύχρονων αδρανών μισθώσεων των δημοτικών αναψυκτηρίων που ταλαιπωρούσαν, παρέδωσε και τον αιγιαλό σε εμπορικές χρήσεις ακόμη και στην μικρότερη παραλία. Μάλλον άφησε μία χωρίς εμπορική δραστηριότητα, αυτή που είναι δυτικά του δημαρχείου και αυτό για να καυχιέται αυτάρεσκα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου ότι  αυτή είναι η πρακτική του για τις παραλίες.

Με πρωτοβουλία της ΡΙ.ΚΙ.Π. συστήθηκαν δύο διαδημοτικές επιτροπές μαζί με φορείς και συλλόγους για την διαφύλαξη του παράκτιου μετώπου όλου του Σαρωνικού (2014-ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ * ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ    &  2016 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ). Το 2014 συμμετείχαμε και  στην πανελλαδική δράση   ΑΚΤΕΣ  ΩΡΑ  ΜΗΔΕΝ.

Να θυμηθούμε τα προεκλογικά του 2014; Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι υπέρμαχοι των ελεύθερων παραλιών και του δημόσιου χαρακτήρα με ήπιες χρήσεις και προστασία του περιβάλλοντος.

Θυμηθείτε: Απρίλιος, Μάιος 2014, παραλία Αγ. Νικολάου Καβουριού, δίπλα στην βίλα που βρέχεται από το κύμα επιχειρείται από την τότε απερχόμενη διοίκηση να βάλει κάγκελα στην παραλία. Όπως κατήγγειλε στο προεκλογικό του έντυπο ο Κωνσταντέλλος φωνασκώντας: ‘’ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ’’ . Τι άραγε απέγινε το θέμα, όταν όλοι παρέλασαν και φωτογραφήθηκαν για προεκλογικούς λόγους, αναφέρθηκε ξανά κανείς τους;

 Η ΡΙ.ΚΙ.Π. κράτησε και κρατά το θέμα ανοικτό και σε επικοινωνία με τους περιοίκους ζήτησε άμεσα από την Κτηματική εταιρεία του Δημοσίου να πάρει θέση για το Δημόσιο χαρακτήρα της ακτής και την επαναχάραξη του αιγιαλού στο συγκεκριμένο σημείο που προσδιορίζεται 16 μέτρα μέσα στη θάλασσα. Θέτει το θέμα τακτικά στο Δημοτικό συμβούλιο και στο δήμαρχο που  κωφεύει. Το αποκορύφωμα της υπόθεσης είναι, ότι στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  στις 12/3/2018 η διοίκηση έφερε θέμα για την έγκριση μελέτης διαμόρφωσης της συγκεκριμένης παραλίας,  μας ενημέρωσε μάλιστα και αποδέχεται ότι αυτή ανήκει σε off shore εταιρείες που κατέχουν και την παρακείμενη παραθαλάσσια βίλα, συμφερόντων μεγαλοεφοπλιστή και ένθερμου υποστηρικτή του δημάρχου. 

Να θυμηθούμε επίσης τη προεκλογική δεντροφύτευση και το άνοιγμα της κλειστής Β’ Πλαζ Βούλας που μετά τις εκλογές ο δήμαρχος φρόντισε να την ξανακλείσει, ερχόμενος με πλήρη αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του την ημέρα εκείνη.  Το θέμα έφερε πολλές φορές η ΡΙ.ΚΙ.Π στο Δ.Σ. χωρίς να έχει στήριξη από καμία δημοτική παράταξη.

Θέσαμε και θέτουμε καίρια ερωτήματα και διεκδικούμε την αποδέσμευση των αρχαίων από τον Αστέρα Βουλιαγμένης,  για να υπάρξει δυνατότητα ολικής ανασκαφής και ανάδειξής τους. Διεκδικούμε  τη διασφάλιση και  προστασία των δημοτικών και δημόσιων κοινόχρηστων χώρων στην χερσόνησο,  την προστασία του δασικού αποθέματος και την κοινοχρηστία του αιγιαλού.

Το ενδιαφέρον μας δεν σταματά στην παράκτια ζώνη αλλά και ασχολούμαστε και με την προστασία των νησιών που είναι στα όρια του δήμου μας. Κινηθήκαμε δυναμικά τόσο για την προστασία της Υδρούσας όσο και για την προστασία των Φλεβών με θεσμικές παρεμβάσεις σε φορείς και υπουργεία, αλλά και κινητοποίηση μαζί με πολίτες κάνοντας ‘’απόβαση’’ στα νησιά, για να αναδείξουμε την μοναδική περιβαλλοντική τους αξία.

Αλλά από τότε μέχρι και σήμερα εκτός της ΡΙ.ΚΙ.Π. καμία άλλη δημοτική κίνηση δεν είχε σε προτεραιότητα το παράκτιο μέτωπο και την προστασία του, κάνοντας τακτικές εβδομαδιαίες περιοδείες σε όλο το παράκτιο μέτωπο. Προεκλογικά πάλι γίναμε μάρτυρες καλοστημένων φωτορεποράζ που καταγράφουν την περιοδεία σε παράκτιες περιοχές του δήμου για να πείσουν του δημότες ότι και την επόμενη μέρα θα είναι κοντά τους και θα τις διεκδικήσουν ενεργά μαζί με τους πολίτες. 

 Η πρόταση  της βιώσιμης και αειφόρου αξιοποίησης των παράκτιων περιοχών είναι πλέον  από χρόνια γνωστή διεθνώς και εφαρμόζεται με επιτυχία παγκόσμια. Αφορά την εφαρμογή τοπικών σχεδίων ανάπτυξης που εξασφαλίζουν την ποιοτική και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αξιοποίηση, με  κοινωνική ευθύνη και απόλυτη προστασία στο περιβάλλον, με γνώμονα την φέρουσα ικανότητα των παράκτιων οικοσυστημάτων.

Παραλιακές περιοχές που αποτελούν ευαίσθητα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα, αν και σύμφωνα με το νόμο, αλλά και με διεθνείς συμβάσεις το κράτος οφείλει να διασφαλίζει την προστασία και την βιωσιμότητά τους, παραδίδονται σήμερα σε ασύδοτα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω πολυετών συμβάσεων.

Το διαχρονικό  αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και δύο  γενιές για ανάληψη της διαχείρισης του παράκτιου μετώπου από το δήμο έγινε πραγματικότητα επί δημαρχίας Κωνσταντέλλου, οι επιλογές του επιβάλλουν όμως να τις παραδώσει αμέσως σε επιχειρηματίες με πολυετείς συμβάσεις.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. στήριξε τον αγώνα του Δήμου και των δημοτών για να δοθεί η διαχείριση στο δήμο, με κυρίαρχο θέμα να δοθεί με νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή και  χωρίς εμπορικές συμβάσεις παραχώρησης, όπως δόθηκε σε δήμους το 2014 και πρόσφατα στο δήμο Πάτρας. Ο Κωνσταντέλλος ακολούθησε την προσωπική του επιλογή για  διεκδίκηση μέσω εμπορικών συμβάσεων με την ΕΤΑΔ, ίσως για να μπορεί να δικαιολογήσει την σημερινή ΠΑΡΑΔΟΣΗ των ΑΚΤΩΝ σε ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, στερώντας τες από τους πολίτες για ακόμη μία γενιά.

Ο δήμαρχος δεν έχει κανένα όραμα για την προστασία και  ανάδειξη των παρακτίων ζωνών του δήμου προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι είναι και συνταγματικά δικαιούχοι, αλλά αρκείται στην  αποδοχή των business plan των επενδυτών.

Δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις των εκλεγμένων  δημοτικών παρατάξεων, αλλά τα σχέδια των επενδυτών.

Έτσι για την Β΄ πλαζ  η ανάδοχος εταιρεία  ΤΕΜΕΣ  αναφέρει:  «Κεντρικός πυρήνας της ανάπτυξης που προγραμματίζει η Athens Beach Club για την Ακτή Β΄ Βούλας είναι η ανάπλαση της Ακτής με όρους ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης και με τρόπο που θα σέβεται τις ανάγκες και επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένας παραθαλάσσιος χώρος για τους ενοίκους του ξενοδοχείου και των μελλοντικών κατοικιών του νέου προορισμού στο κέντρο της Αθήνας, στις εγκαταστάσεις της Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις που σήμερα διαχειρίζεται η Hilton».

Για το πρώην κάμπινγκ στην  Α’ Ακτή Βούλας η ανάδοχος εταιρεία  είναι η Ναυσικά ΑΕ, θυγατρική της Grivalia Hospitality,  η εταιρεία στην οποία παραχωρήθηκε η εκμετάλλευση στην περιοχή των «Αστεριών» στη γειτονική Γλυφάδα. Για το πρώην κάμπινγκ Βούλας σχεδιάζεται η δημιουργία χώρου camping 5 αστέρων, που θα συνδυάζει τις πολυτελείς ανέσεις με την φύση και την παραλία. Το ΠΙΚΠΑ και η πανέμορφη χερσόνησος παρεμβάλλονται ανάμεσα στα δύο σκέλη της επένδυσης της ίδιας εταιρείας. Τόσο το χειρότερο για  το ΠΙΚΠΑ,  υπάρχει έξαλλου ήδη έτοιμο το ‘’πωλητήριο’’ από το 2008, μην πάει χαμένο[2] .

Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι οι πλειονότητα των πολιτών  δεν ανήκει στο target group των πελατών για τις οποίες προορίζονται οι εγκαταστάσεις αυτές.

Τι έχει δείξει η μέχρι σήμερα πρακτική διεθνώς αλλά και σε όλες τις παραλίες του δήμου μας που έχουν εμπορικές χρήσεις και μισθώνονται; ΑΥΞΗΣΗ ΔΟΜΗΣΗΣ – ΟΧΛΗΣΗ –ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ - ΧΡΕΗ ΠΑΝΤΟΥ.

Η υπαρκτή ανάγκη για αναβάθμιση και προστασία των παραλιών του δήμου πρέπει να έχει ακριβώς την αντίθετη από την προτεινόμενη από τους επιχειρηματίες και τον δήμαρχο στόχευση, δηλαδή ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΚΑΓΚΕΛΩΝ – ΑΦΑΙΡΕΣΗ  ΧΡΗΣΕΩΝ & ΔΟΜΗΣΗΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΑΚΤΩΝ.

Οι μελέτες και η εφαρμοζόμενη βιώσιμη και αειφόρος  πρακτική για τον παράκτιο τουρισμό δείχνουν σταθερά, ότι οι πάνω από τους μισούς επισκέπτες – τουρίστες επιλέγουν προορισμό με ανόθευτο φυσικό περιβάλλον και το ένα τέταρτο με γνώμονα τον πολιτισμό. Επομένως καταρρίπτεται περίτρανα  το  σλόγκαν του δημάρχου «ΤΟ ΚΑΒΟΥΡΑΚΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΡΑΧΑΚΙ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΛΕΦΤΑ». Επομένως το πολυπαιγμένο αυτό σλόγκαν αναφέρεται όχι στα λεφτά που θα εισρεύσουν στην τοπική αγορά και τους μικρομαγαζάτορες της πόλης, αλλά στους μεγαλοεπιχειρηματίες που διαχρονικά λυμαίνονται την παράκτια ζώνη και όταν δεν τους γίνονται τα χατίρια κλείνουν τις επιχειρήσεις αλλά και τις ακτές για να υποβαθμιστούν ξεχαστούν και αργότερα να ξεπουληθούν χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις.


Η φύση ως το βασικότερο και ζωτικότερο αγαθό πρέπει να προστατευτεί ως ενιαία οντότητα με βασικό σκεπτικό να επιστρέψει ο άνθρωπος κοντά στην φύση για να την  βιώνει και να την προστατεύει αποτελεσματικά. Η φύση δεν ανήκει και δεν επιστρέφεται ως λάβαρο στον άνθρωπο, αλλά οι άνθρωποι είναι ένα μικρό κομμάτι της.  Οι συνεχείς και βίαιες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις  έχουν επιφέρει τα τελευταία διακόσια χρόνια βαθιές πληγές στο φυσικό οικοσύστημα και αυτό αντιδρά με την κλιματική αλλαγή να μας  επισημαίνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των αξιών και του τρόπου ζωής μας. ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗ  ΜΗΤΕΡΑ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ.

Ως εκ τούτου αδιαπραγμάτευτες αρχές μας παραμένουν: 

Þ    Η προάσπιση των παραλιών ως  δημόσιας περιουσίας, ως δημόσιου κοινόχρηστου αγαθού

Þ     Η άμεση απομάκρυνση όλων των περιφράξεων και εμποδίων που αποκόπτουν την  ελεύθερη πρόσβαση στις παράκτιες περιοχές και τις ακτές.

Þ    Η διασφάλιση της ελεύθερης, δωρεάν, ανεμπόδιστης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα κάθε σχεδιασμού και παρέμβασης ήπιων χρήσεων

Þ    Η σταδιακή κατεδάφιση των παράνομων αυθαίρετων κατασκευών και κτηρίων και αποκατάσταση των περιοχών.

Þ    Ο απόλυτος σεβασμός και η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των παραλιών.    

Þ    Η  προστασία και η διατήρηση ενός υψηλής οικολογικής ποιότητας παράκτιου περιβάλλοντος.

Þ     Η ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης με βάση τις αρχές της αειφορίας ως ενιαίο οικοσύστημα.

Þ    Η συμμετοχή των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών στο σχεδιασμό και την προώθηση ήπιας μορφής ανάπτυξης, που θα σέβεται και θα λαμβάνει υπόψη όλα τα παραπάνω.

Þ    Η παραμονή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της διαχείρισης του παραλιακού μετώπου με σεβασμό  στην υποχρέωσή τους να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις για ελεύθερες παραλίες. Οφείλουμε δημόσια λογοδοσία στον πολίτη.

Þ     Οι Δήμοι να διαχειριστούν αυτές τις παράκτιες ζώνες με παρεμβάσεις ήπιων χρήσεων, οι οποίες εξυπηρετούν αποκλειστικά τη φυσική αποστολή των παραλιών για κολύμβηση και απλή αναψυχή των πολιτών.

Þ    Στα πλαίσια της ήπιας διαχείρισης να  χωροθετούνται μόνο κινητοί  προκατασκευασμένοι οικίσκοι, ένας ανά παραλία,  αποκλειστικά για χρήσεις που εξυπηρετούν τις απόλυτα βασικές ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι επισκέπτονται τις παραλίες, με μέγιστη συνολική επιφάνεια τα πενήντα τετραγωνικά μέτρα και σε απόσταση από την παραλία και αιγιαλό. 

Καλούμε  τους πολίτες όλης της Αττικής να  αγωνιστούμε  μαζί

• Για την υπεράσπιση και προστασία του παραλιακού μετώπου.
• Για να παραμείνουμε πολίτες και να μην γίνουμε πελάτες στις δημόσιες παραλίες
·  Για ελεύθερες και φυσικές παραλίες.
• Για να υπάρχουν οι παραλίες και αύριο για μας και τα παιδιά μας





                                                                         ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου