Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΘΕΣΕΙΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙς ΓΙΑ ΤΟ Σχ.Ν. - ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤ.Α.Δ. στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. 15/3/2015

Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας» η κυβέρνηση ενσωματώνει το άρθρο 24, στην παρ. 2 του οποίου εντάσσεται στο ΤΑΙΠΕΔ η ΕΤΑΔ ΑΕ.
( Τα δεδομένα και οι προτάσεις της Ρι.Κι.Π. Β.Β.Β. στο τέλος)
Αναλυτικά:
12 / 3 / 2015

Σχέδιο νόμου με ενσωματωμένη την αιτιολογική έκθεση στην αρχή του κάθε άρθρου

Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας
………………

Άρθρο 24
Κατάργηση / Εκκαθάριση της «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» - Συγχώνευση δια απορρόφησης από το ΤΑΙΠΕΔ της «ΕΤΑΔ Α.Ε.»

Αιτιολογική έκθεση
Με τις διατάξεις του άρθρου 24 προβλέπεται ότι το «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΕ» θα συγκεντρώσει το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου και των δημοσίων επιχειρήσεων με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και τον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό της αξιοποίησής τους.

1. α. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» που συστάθηκε με το άρ. 16 του ν. 4146/2013 (Α' 90) τίθεται σε εκκαθάριση και καταργείται.
β. Το σύνολο των εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων που μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και των κατά περίπτωση αρμοδίων Υπουργών, επανέρχονται από το χρόνο μεταβίβασής τους, στον φορέα από τον οποίο παραχωρήθηκαν.

2. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που συστάθηκε με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 1162069 ΕΞ 2011 (Β' 2779), δυνάμει του άρ. 14Β ν.
3429/2005 (Α'314), όπως ισχύει, απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.).

3. Με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών ρυθμίζονται τα επιμέρους θέματα και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των ανωτέρω παραγράφων του παρόντος άρθρου.

Όλες οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας,                από την έδρα του ΟΟΣΑ  -[13.03.2015]

 Τμήμα της ομιλία  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ΟΟΣΑ

Αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Κυρίες και κύριοι,
 
Με χαρά και τιμή βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω μπροστά στο σημερινό κοινό.

Είμαι εδώ, ανάμεσά σας, όχι μόνο ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως ευρωπαίος ηγέτης που αγωνίζεται ώστε η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα να δώσει μια νέα ώθηση στην Ευρώπη. Επειδή η Ελλάδα δεν είναι suigeneris  αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αδυναμίας.
…………………………..

Προχωρώντας σε μια πιο οικονομική ατζέντα, θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις σε βασικούς τομείς και να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον.

Για παράδειγμα, πρέπει να ενοποιήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα) με σκοπό την ανάπτυξη των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση της αξίας τους μέσω μικροοικονομικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Τα δεδομένα και οι προτάσεις της Ρι.Κι.Π. Β.Β.Β.


Για όσους δεν γνωρίζουν ή θέλουν να μην γνωρίζουν τι διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ που "απορροφάται" από το ΤΑΙΠΕΔ, απλά ανατρέξτε  στη ιστοσελίδα της

 http://www.etasa.gr/ και θα δείτε ότι έχει το σύνολο σχεδόν των Δημοσίων ακίνητων.(περιληπτικά)

  "Η ΕΤΑΔ Α.Ε. διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, με σημαντική ποικιλία όπως τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές αλλά και σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, 12 Ολυμπιακά Ακίνητα, καθώς και 71.000 περίπου τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου."


 *ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Το χαρτοφυλάκιο των δημοσίων ακινήτων (ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου) περιλαμβάνει ένα σύνολο εβδομήντα μίας περίπου χιλιάδων περιουσιακών 
στοιχείων, όπως συνοπτικά ταξινομούνται στον πίνακα που ακολουθεί:


Είδος Ακινήτου                 Αριθμός             Έκταση

Αστικά                              11.937         56.622.815

Αγροτικά                           23.928    1.227.927.641

Παράκτια                            2.187       161.968.315

Γήπεδα                              7.373        127.161.163

Νησιά                                    597        233.088.958

Δάση                                     632        556.800.718

Αρχαιολογικοί χώροι             538           6.229.914

Οικισμοί                                209              987.769

Λοιπά                              24.058      1.057.084.202
--------------------------------------------------------------------------------------------
Σύνολο                            71.459      3.427.871.494

                                                                              (*) Σε m2 

 
Πολλά ήδη έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση της προηγούμενης συγκυβέρνησης, με ολέθρια αποτελέσματα.

 Η προοπτική να μεταχειρίζονται τα Δημόσια Κοινόχρηστα- Αμεταβίβαστα αγαθά του φυσικού περιβάλλοντος ,αλλά και τις αρχαιότητες  σαν απλά περιουσιακά  στοιχεία, τα οποία διαχειρίζονται συνολικά και αδιάκριτα από το ΤΑΙΠΕΔ , δεν είναι Συνταγματικά, κοινωνικά και εθνικά επιτρεπτή.

 Τα  διευκρινιστικά  σχόλια  που έγιναν  στην έδρα  του ΟΟΣΑ, για το ΤΑΙΠΕΔ , ότι   θα προβούν δηλαδή στο τελείως ασαφές και δυσοίωνο σχέδιο, της μεταρρύθμισης σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του, είναι  μία δημιουργική ασάφεια που δεν αρμόζει ούτε στον συντάκτη    και δεν αξίζει στους επί τόσα χρόνια αγωνιζόμενους πολίτες για την στροφή της κοινωνίας μας σε πολιτικές με προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο προσανατολισμό.

Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ  και οι αδιαφανείς μέθοδοι που εφαρμόζει για την εκποίηση του Δημόσιου πλούτου με σκοπό την αποπληρωμή του "χρέους".

Η αξιοποίηση μόνο των ακινήτων που δεν ανήκουν στα εκτός συναλλαγής (αιγιαλοί, δάση, λίμνες, ποτάμια, αρχαία, κλπ), είναι κοινωνικά αποδεκτή και με το σκεπτικό της μέγιστης εθνικής-κοινωνικής ωφέλειας.


Η ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ να αλλάξει στόχευση και από φορέας προώθησης επενδυτικών σχεδίων, να μετατραπεί σε φορέα προστασίας και διαχείρισης των 

παράκτιων ζωνών με ξεκάθαρο εθνικό πλαίσιο για τις παράκτιες ζώνες( ήπιας αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης, με πλήρη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους
 τους πολίτες ) με την εμπλοκή και του Υπουργείου Περιβάλλοντος  και με την εποπτεία της Περιφέρειας με τον απαραίτητο και προβλεπόμενο περιφερειακό σχεδιασμό, να δοθεί η διαχείριση και η χρήση στου Δήμους .
Οι Δήμοι τελικά, οφείλουν να καταρτίσουν μελέτες διαμόρφωσης της παράκτιας ζώνης λαμβάνοντας υπόψη τους και τις ανάγκες και προτάσεις των τοπικών κοινωνιών.
 Δήμοι και η Περιφέρεια θα συμμετέχουν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας Παράκτιο Μέτωπο με βαρύνουσα άποψη για την τελική εφαρμογή του τελικού σχεδίου Διαμόρφωσης της παράκτιας ζώνης ευθύνης τους.

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου