Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΑΝΑΦΟΡΑ- ΑΙΤΗΜΑ για ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟ - ΑΥΤΟΨΙΕΣ σχετικά με ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ στον ΟΡΜΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

 

                                    

 

                                                                   Βούλα  15/03 /2022  

  blogs      : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                        Αριθμ. Πρωτοκ. : 011 / 2022          

   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                            ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ  ΕΠΕΙΓΟΝ           

  Facebook: www.facebook.com/rikipvvv               Προς: 

                                                ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΥΠΕΝ

                                  Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης- ΥΠΕΝ

                                                      Γ.Γ.Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων - ΥΠΕΝ

                                                                   Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος- ΥΠΕΝ

                                                        Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής – Περ. Αττ.

                                                           Γ.Δ.Χωρ.& Περιβ.-Δ.Τεχν.Ελ. Τμ.ΦΥΣ. ΠΟΡΩΝ - Απ.Δι.ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΑΝΑΦΟΡΑ  - ΑΙΤΗΜΑ

 

ΘΕΜΑ:    ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ  ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ  ΜΙΚΡΟΥ  ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ

                   η  ΝΕΑ   ΜΑΡΙΝΑ  στον  ΟΡΜΟ   ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ   

                   οι  ΕΡΓΑΣΙΕΣ της ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ  ΤΟΥΣ    ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ  

                   ΤΟ  ΦΥΣΙΚΟ    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  και  τις  ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ.

 

Το θέμα αφορά την επένδυση που ξεκίνησε σαν πλάνο το 2012 και οριστικοποιήθηκε σαν συνολική επένδυση το 2014 από το ΤΑΙΠΕΔ και όλες τις στιγμές τις αφορούσε την πώληση των ξενοδοχείων του   Αστέρα  Βουλιαγμένης μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του Δημόσιου – κοινόχρηστου χώρου της χερσονήσου αλλά και την μακρόχρονη  εκμίσθωση της Μαρίνας και της οργανωμένης παραλίας στο λαιμό του  Μικρού  Καβουρίου.

 

Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Β.Β.Β. ( ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.) από το 2013 προέβλεπε ότι η συνολική επένδυση αποτελούσε τσιμέντωμα της πανέμορφης χερσονήσου που δεν θα ωφελούσε το Δημόσιο συμφέρον την τοπική κοινωνία και θα υποβάθμιζε το φυσικό περιβάλλον και θα στερούσε την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων της χερσονήσου  αλλά και την κοινοχρηστία στις παραλίες της και τον δημόσιο χώρο που πουληθήκαν.

 

Έτσι καταψήφισε την μελέτη του ΕΣΧΑΔΑ του Αστέρα και την μελέτη της νέας μαρίνας Βουλιαγμένης και για την διάσωση της χερσονήσου στο Δημ. Συμβ. Β.Β.Β..

Κατέθεσε εξώδικο στους επενδυτές του Αστέρα και προσφυγές στο ΣΤΕ, έκανε αναλυτικό υπόμνημα  και το παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το 2016.

Η ”επένδυση” και στα τρία αναπόσπαστα τμήματα της ( ξενοδοχεία, πλαζ – πολυτελείς κατοικίες – μαρίνα ) είναι σε εξέλιξη και ακόμη δυσμενής για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της πανέμορφης χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου με επέκταση εγκαταστάσεων – δραστηριοτήτων και οικοπεδοποίησης.

Η ελάχιστη διαφύλαξη  της περιοχής  μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αυστηρή τήρηση  των προβλεπόμενων σε κάθε μελέτη του συνόλου της επένδυσης, την εξονυχιστική διερεύνηση των πολλών νέων προβλημάτων που ξεκάθαρα προκύπτουν με την εξέλιξη των εργασιών, που ακόμη υλοποιούνται  και την καθημερινή εποπτεία και τον τακτικό έλεγχο με αυτοψίες στον χώρο του εργοταξίου από ειδικευμένους επιθεωρητές τεχνικών έργων και περιβάλλοντος . Και βεβαίως την αναθεώρηση μελετών και εγκρίσεων που δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε όλα ανεξαιρέτως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όρμου Βουλιαγμένης και την άμεση εκπόνηση νέων μελετών.

 

Σήμερα έχουμε φτάσει στο τελευταίο τμήμα της επένδυσης που είναι η Μαρίνα της Βουλιαγμένης.

Όμως παρόλο που οι επενδυτές και ο Δήμαρχος δημόσια ανέφεραν ότι αποτελεί εκσυγχρονισμό των υποδομών που ήταν απολύτως αναγκαίες λόγω παλαιότητας, το σχέδιο που παρουσιάστηκε αφορούσε την γιγάντωση τη Μαρίνας και την δημιουργία ενός κανονικού λιμένα, τόσο στο χερσαίο τμήμα όσο και την θαλάσσια περιοχή.

Οι πολίτες της περιοχής θορυβήθηκαν όταν το πληροφορήθηκαν γιατί ο όρμος της Βουλιαγμένης είναι πολύ στενός και ο νέος λιμενοβραχίονας δημιουργεί σαφέστατα στοιχείο  οπτικού ρύπου και στραγγαλίζει την φυσική εναλλαγή του θαλασσινού ύδατος.

Το θέμα της αγανάκτησης έφτασε  σε πολεμικό κλίμα όταν ξεκίνησαν τα έργα στα μέσα του 2021 και η οπτική ρύπανση ήταν πλέον εξωφρενικά ορατή σε καθημερινή βάση και ο Δήμαρχος εξακολουθούσε να επιμένει υποστηρίζει την επένδυση.

 

  Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. από την αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Β.Β.Β. της 18 Μαΐου 2020 όταν παρουσιάστηκε η ΜΠΕ έθεσε στην μελετητήρια εταιρεία σοβαρά θέματα [1] που δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Η εργασίες στο χερσαίο χώρο αλλοιώνουν την έκτος σχεδίου και δασική περιοχή με τεράστια υπερδόμηση και θέτοντας τη νομική και πολεοδομική βάση για τριπλασιασμό της στο μέλλον με την αποδοχή ύπαρξης Οικοδομικών Τετραγώνων. Αυτό γιατί δεν ακολουθούνται οι περιορισμοί στη δόμηση του Π.Δ. προστασίας του Σαρωνικού με τίτλο «Καθορισμός ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας»  (ΦΕΚ 254 Δ 2004) και επιβάλλεται η δόμηση με το νέο ΠΔ σαν κοινός τουριστικός λιμένας με αύξηση έως 3000% για ωφέλεια των επενδυτών και μόνο, χωρίς ειδική πρόβλεψη για το φυσικό περιβάλλον.

 

Βλέποντας η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ότι ο Δήμαρχος στηρίζει την  επένδυση και με δεδομένο ότι ο  μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος, τόσο στον όρμο της Βουλιαγμένης αλλά και στο σημείο εναπόθεσης – πόντισης των βυθοκορημάτων εκσκαφής  που προσδιοριζόταν στα 8 χιλ. από τις ακτές του Λαγονησίου, ενημέρωσε τον άμεσα Δήμαρχο Σαρωνικού με email.

Το έγγραφο μας καταδείκνυε το ακριβές σημείο πόντισης [2] και συνέστησε την άμεση εμπλοκή του ΕΛΚΕΘΕ για την διασφάλιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στο Σαρωνικό αλλά και στον όρμο της Βουλιαγμένης.

Τελικά μετά την πίεση προσδιορίστηκαν νέοι πιο συγκεκριμένοι όροι για την διαχείριση των βυθοκορημάτων [3]  και το ΕΛΚΕΘΕ ανέλαβε την επιτόπου συχνότατη παρουσία και ανάλυση των βασικών δεδομένων του θαλασσινού νερού στον όρμο της Βουλιαγμένης.

Όμως η τεράστια και ανησυχητική ορατή θολερότητα των υδάτων του όρμου καθημερινά, μαζί με τις χερσαίες εργασίες έχει δίκαια δημιουργήσει την δυναμική αντίδραση των πολιτών που έχουν προσφύγει μέχρι το ΣτΕ.

Την Δευτέρα 28/2/2022 στο Δημοτικό Συμβούλιο Β.Β.Β. συζητήσαμε επί έξι ώρες το θέμα της ποιότητας θαλάσσιων υδάτων  και την πρόοδο των έργων στην Μαρίνα με παρουσία από το ΕΛΚΕΘΕ. 

Δυστυχώς οι ανησυχίες δεν μπόρεσαν να αμβλυνθούν.

Θέσαμε και νέα ερωτήματα που τα περισσότερα δεν έχουν καν συμπεριληφθεί στην αρχική μελέτη αλλά δεν έχουν αξιολογηθεί και από το ΕΛΚΕΘΕ.

Αυτά τα νέα ερωτήματα αφορούν το θαλάσσιο χώρο και το ιδιαίτερο οικοσύστημα του στενού όρμου της Βουλιαγμένης και είναι εν τάχει:

·         Η ατομηχανική μελέτη αναφέρει μόνο τα επιφανειακά θαλάσσια ρεύματα και κυματισμό. Όμως απέναντι από την Μαρίνα υπάρχει η μοναδική Λίμνη της Βουλιαγμένης που συνεχώς διοχετεύει γλυκό νερό και μάλιστα σε σταθερές θερμοκρασίες όλο το χρόνο 22 – 29 βαθμούς κελσίου. Όμως στην υπόγεια έξοδο υπάρχει και διείσδυση θαλασσινού νερού από τον όρμο της Βουλιαγμένης.

Ως γνωστό τα θερμά με τα ζεστά ύδατα σε κλειστούς κόλπους αλλά και γλυκά με τα αλμυρά ύδατα  δεν έχουν άμεση ανάμειξη αλλά δημιουργούν υπόγεια οριζόντια και κάθετα θαλάσσια ρεύματα [4]  [5] .    Αυτό το νέο δεδομένο,  με την υφιστάμενη διαστρωμάτωση των θαλασσίων ρευμάτων, απαιτεί την σε βάθος εκ νέου διερεύνηση του θέματος. Η πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά η Λίμνη της Βουλιαγμένης με την διείσδυση ποσοτήτων θαλασσινού ύδατος που έχει επιβαρυνθεί από την υπερμεγένθυση του λιμενικού έργου και των χρήσεων του είναι σοβαρή.

·         Ένα  ακόμη νέο δεδομένο που δεν εξέτασε η ατομηχανική μελέτη είναι η ολοκλήρωση του νέου δικτύου συλλογής και απορροής των επίγειων όμβριων υδάτων από όλη την αστική περιοχή της Βουλιαγμένης που οδεύουν και εκβάλουν  κυρίως στον όρμο Βουλιαγμένης. Η μελέτη ασχολήθηκε με τα επίγεια όμβρια ύδατα με την φυσική ροή από τις παρακείμενες περιοχές και με αργό σταδιακό ρυθμό και όχι μαζικά και έντονα. Αυτό δημιουργεί εποχικά έντονη επιβάρυνση στο εσωτερικό του όρμου με τεράστιους όγκους ομβρίων υδάτων, που απαιτεί επιπλέον χρόνο για ανανεωθεί το θαλασσινό νερό του όρμου. Η επέκταση του νέου λιμενοβραχίονα στραγγαλίζει αυτή την φυσική δυνατότητα, με αποτέλεσμα να καθυστέρει πολύ η αναγκαία ανανέωση των υδάτων για να μην γίνουν βούρκος τα νερά του όρμου.

·         Η παρατηρούμενη θολερότητα των θαλασσίων υδάτων, συνεχώς και σε όλη τη διάρκεια των έντονων λιμενικών έργων, όπως αναδείχτηκε στο Δ.Σ. Β.Β.Β. στις 28 Φεβρουαρίου επιφέρει την καθίζηση ιζημάτων στον πυθμένα, που δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα αρνητικά τα φύκια (Ποσειδωνία), αλλά δεν έχει εξεταστεί τι συμβαίνει με την ουσιαστικά μεγάλη συσσώρευση αυτών των ιζημάτων – λάσπης στον πυθμένα στο υπόλοιπο θαλάσσιο οικοσύστημα του όρμου και κυρίως στα έμβια όντα, γιατί αυτά τα ιζήματα θα παραμείνουν στον πυθμένα του όρμου για πάντα. Επιπλέον ερώτημα αυτά μπορεί να εισχωρήσουν και στην υπόγεια δίοδο επικοινωνίας της Λίμνης της Βουλιαγμένης  με τη θάλασσα, σε βάθος χρόνου; 

·         Τα σημεία (V20-S2 & V20-S2 ) που η πρόσφατη νέα τεχνική μελέτη [3]  προσδιορίζει ότι υπάρχουν βυθοκορημάτα έντονα τοξικά, αυτά πρέπει να αναλυθούν πλήρως χημικά και να συλλέγουν και απομακρυνθούν άμεσα, με  την μέγιστη διασφάλιση ότι δεν θα μολύνουν το περιβάλλον, για να εξυγιανθεί ο βυθός της λιμενολεκάνης.   

·         Σημαντικό περιβαλλοντικό ατόπημα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το τοπικό οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα αλλά και για όλο το Σαρωνικό κόλπο ευρύτερα, αποτελεί η χωρίς συγκεκριμένη μελέτη και αιτιολόγηση καταστρατήγηση των προβλέψεων  του Π.Δ. προστασίας του Σαρωνικού με τίτλο «Καθορισμός ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας»  (ΦΕΚ 254 Δ 2004). Αγνοούνται ξεκάθαρα οι περιορισμοί δόμησης που έθετε το Π.Δ. με σαφή στόχο την προστασία του παράκτιου και θαλασσίου οικοσυστήματος στην περιοχή από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, θέτοντας μέγιστα όρια σε δόμησης. Αυτή η ατεκμηρίωτη και αντιπεριβαλλοντική απόφαση γιγάντωσης της Μαρίνας Βουλιαγμένης, σε στεριά και θάλασσα, συμβαίνει την περίοδο που η κλιματική αλλαγή απειλεί όλο τον πλανήτη.   

 

         Όπως προκύπτει από το υπόμνημά μας που στηρίζεται σε σαφή δεδομένα και γεγονότα, που ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί και διερευνηθεί αρμοδίως και επειδή η συνέχιση της εξέλιξης των εργασιών στη Μαρίνα Βουλιαγμένης με τα αρχικά μεγέθη και στόχους, θα επιφέρει μη αναστρέψιμη  βλάβη στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του όρμου της Βουλιαγμένης αλλά και ευρύτερα, τόσο στην στεριά όσο και την θάλασσα, ζητάμε:

Την άμεση διερεύνηση από αρμόδιους ειδικευμένους φορείς, με βάση τα νέα δεδομένα, των πραγματικών περιβαλλοντικών διακυβευμάτων που πρόεκυψαν κατά την διάρκεια της εξέλιξης των εργασιών στον όρμο της Βουλιαγμένης, όπως αναλύονται ανωτέρω.

Στόχος ο περιορισμός του όγκου – μεγέθους του λιμενικού έργου, σε στεριά και θάλασσα, που επιβαρύνει συνολικά το πολύτιμο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Απευθυνόμαστε σε  όλους τους αρμόδιους φορείς για να ενεργήσουν άμεσα με επιτόπιες αυτοψίες και ελέγχους στα πλαίσια της αρμοδιότητάς τους, προς την διερεύνηση όλων των παραπάνω σημαντικών θεμάτων για την διασφάλιση του χερσαίου και θαλασσίου περιβάλλοντος της περιοχής του όρμου της Βουλιαγμένης, παίρνοντας άμεσα προληπτικά και οριστικά μέτρα για το σκοπό αυτό.

-- ---- ----- ------ --------- --------- ----- ---- ----- ---

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. όπως και για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο Β.Β.Β. αλλά και όλους τους πολίτες,  τα επεξεργάζεται σε βάθος, καταλήγοντας σε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Γι αυτό το σκοπό έχει δημιουργήσει πολυθεματική ψηφιακή βιβλιοθήκη, έτσι για το θέμα της Μαρίνας Βουλιαγμένης έχει δημόσια δώσει τις παρακάτω παραπομπές για την μετάβαση στον ιστοχώρο της  http://rikipvvv.blogspot.gr/ και συγκεκριμένα:

ΨΗΦΙΑΚΗ  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β

 τελευταία ενημέρωση 2/3/2022

ΘΕΜΑ:  ΜΑΡΙΝΑ  ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – ΑΣΤΕΡΑ  ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

2022 ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΤΕΡΑ =  Power Point  Δ.Σ. ΒΒΒ 2ος2022 -

https://drive.google.com/drive/folders/1Jvf0kjpjGH0zM_TUcrBSexF25jG5Skf6?usp=sharing

2019 ΜΑΡΙΝΑ  ΑΣΤΕΡΑ (2019-2021)

https://drive.google.com/drive/folders/1h14YbUhpn0VwnZRle8bmAaW5SMDp38cN?usp=sharin

2017 ΜΑΡΙΝΑ  ΑΣΤΕΡΑ (2017-2018)

https://drive.google.com/drive/folders/1uIauKWV4PdAWf-bKCBXQ-rt3P0WbaK9v?usp=sharing

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ/ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ  ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ CHROME

--------------------------------------

θανος  Ματόπουλος

Δημοτικός  Σύμβουλος  Β.Β.Β.

επικεφαλής  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ για ΑΝΑΦΡΤΟΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ & ΦΩΤΟ

1. ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 10 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ         στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - (ΡΙΚΙΠ 014-2020)= https://drive.google.com/file/d/1gJntKWJKMOKdCoByN2zbU0SNUi0Yukrl/view?usp=sharing

2. ΑΣΤΗΡ  ΜΑΡΙΝΑ  ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ -Προϊόντα βυθοκόρησης (σελ.158 -159)+ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗΣ (ΡΙΚΙΠ 14.6.2020) =  https://drive.google.com/file/d/14RuTi6t8ezC84jJ3JrCD5LOnKJ1BQ92z/view?usp=sharing

3. Έγκριση Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης αξιολόγησης ποιότητας και διαχείρισης βυθοκορημάτων Μαρίνας Βουλιαγμένης 27.5.2021 Υ.Π.ΕΝ.(ΨΔΥΤ4653Π8ΓΒΨ)=  https://drive.google.com/file/d/1o5lxExHsWyCwajL1p00_6HE62NiEn_Yw/view?usp=sharing

 4. Φωτογραφία θαλασσίων ρευμάτων στον όρμο της Βουλιαγμένης 2016.=   https://drive.google.com/file/d/1_dhLOq12RCarSqPHEqlzFRgrR09YUI11/view?usp=sharing

5. Φωτογραφίες διαδοχικές ιστορικά 1945-2016 θαλασσίων ρευμάτων στον όρμο της Βουλιαγμένης.=  https://drive.google.com/file/d/12z3EXa8RM47Aebo6NuSCb6aTVUJ0iSa4/view?usp=sharing


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου