Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

ΘΕΣΕΙΣ και ΨΗΦΟΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. επί ΘΕΜΑΤΟΣ της 5ης/2023 ΕΚΤΑΚΤΗΣ Διά Περιφοράς Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Β.Β.Β.

 Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. για να περιορίσει το μειονέκτημα της έλλειψης δημοσιότητας της δια περιφοράς 5ης / 2023 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Β.Β.Β., δημοσιοποιεί τις θέσεις και ψήφο ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων, Βέλλης Ανθής και Ματόπουλου Αθανάσιου.

----------------------------------------------


 


                                                                                                                                   









                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Βούλα   12/04/2023

  blogs      : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                         Αριθμ. Πρωτοκ. : 024 / 2023          

   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      

  Facebook: www.facebook.com/rikipvvv    

 

ΘΕΣΕΙΣ και ΨΗΦΟΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. επί  ΘΕΜΑΤΟΣ της

5ης/2023 ΕΚΤΑΚΤΗΣ Διά Περιφοράς Συνεδρίασης   του Δημοτικού Συμβουλίου

του Δήμου Βάρης-Βούλας Βουλιαγμένης,

της 12ης   Απριλίου  2023 -  ΤΕΤΑΡΤΗ 11:30’ – 12:00’

 

                                                    ΘΕΜΑ :          1            | ΠΡΟ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ :         -  

 

 

                                           .

 

Οι ψήφοι και οι αιτιολογήσεις  στο θέμα  αποτελούν και την  θέση της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  και των εκλεγμένων της, κ. Βέλλης Ανθής και κ. Ματόπουλου Αθανάσιου, στην δια  περιφοράς έκτακτης και κατεπείγουσας 5ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης της 12 / 04 / 2023.

Αυτές να ενσωματωθούν στα τηρούμενα πρακτικά της συνεδρίασης και να αναφέρονται στην κάθε απόφαση που θα δημοσιοποιηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με σαφή αναφορά στο παρόν έγγραφο.

 

Σύμφωνα με την

Πρόσκληση της 5ης/2023 Έκτακτης - Διά Περιφοράς Συνεδρίασης

του Δημοτικού Συμβουλίου Β.Β.Β.

 

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 2 και 5 του Ν.3852/2010 λόγω του έκτακτου και εξαιρετικά επείγοντος των θεμάτων, του άρθρου 184 του Ν.4635/2019 (ΦΕΚ 167/τ. Α’/30.10.2019) καθώς και το άρθρο 2 του ν.4682/2020 (ΦΕΚ 76/ τ.Α’/3.4.2020), συγκαλείται η 5η/2023 Έκτακτη - Διά Περιφοράς Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης την 12η Μαρτίου ημέρα, Τετάρτη με ώρα έναρξης τις 11:30 και λήξης τις 12:00, για λήψη απόφασης στο κάτωθι θέμα της Ημερήσιας Διάταξης:

                                                                                                                                                                                                                                                    

 

1.     Λήψη απόφασης για την παραχώρηση βραχυχρόνιας χρήσης χώρου εντός της Πλαζ   “Ακτή Βουλιαγμένης” και αποδοχή των όρων της ΕΤΑΔ Α.Ε. για την διεξαγωγή τριάθλου  ”10th Xterra Greece/Vouliagmeni Off Road Triathlon/ Aquathlon” από 20-23 Απριλίου 2023 – Εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή της σύμβασης.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

* Η παρούσα συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα, σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 2 και 5 του Ν.3852/2010 λόγω του έκτακτου και εξαιρετικά επείγοντος των θεμάτων, για τους λόγους που αναγράφονται αναλυτικά στο από 23/9/2022 έγγραφο της Υπηρεσίας.

 - - -

 

Θ Ε Μ Α

 

1.     Λήψη απόφασης για την παραχώρηση βραχυχρόνιας χρήσης χώρου εντός της Πλαζ   “Ακτή Βουλιαγμένης” και αποδοχή των όρων της ΕΤΑΔ Α.Ε. για την διεξαγωγή τριάθλου  ”10th Xterra Greece/Vouliagmeni Off Road Triathlon/ Aquathlon” από 20-23 Απριλίου 2023 – Εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή της σύμβασης.

 

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  και οι εκλεγμένοι της, κ. Βέλλη Ανθή και κ. Ματόπουλος Αθανάσιος τοποθετούνται και ψηφίζουν:  

 

Δεν συμφωνούμε με την εισήγηση της υπηρεσίας και επισημαίνουμε όλα όσα αναλυτικά και τεκμηριωμένα θέσαμε και κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος  « Συνδιοργάνωση των παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων “10ου XTERRA GREECE VOULIAGMENI” & “10oυ XTERRA Open Water Swimming Challenge” για το έτος 2023» στην 4η/2023 συνεδρίαση Δ.Σ. στο οποίο ψηφίσαμε ΠΑΡΩΝ.

Τα θέματα που θέσαμε αφορούν την συγκεκριμένη διοργάνωση παγκοσμίου εμβέλειας η οποία έχει σαν συνδιοργανωτές και χορηγούς επιχειρήσεις οι οποίοι καταβάλλουν τεράστια ποσά για την δυσφήμηση τους μέσα στα πλαίσια της αθλητικής εκδήλωσης και ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες αθλητές πληρώνουν τίμημα συμμετοχής υπερβολικά υψηλό, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες διοργανωτές να έχουν τεράστια κέρδη και μάλιστα αφορολόγητα στην Ελλάδα.

Η προβολή του Δήμου μέσα από την συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση και τα ευρύτερα οφέλη δεν αναιρούν το γεγονός ότι οι διοργανωτές οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι ο Δήμος δεν είναι ένας φορέας που μετέχει για να εξυπηρετεί και συνδιοργανώνει αθλητικές και λοιπές εκδηλώσεις για να έχουν κέρδη μόνο οι διοργανωτές αλλά και για έχουν απτό  θετικό αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία π.χ. δωρεάν συμμετοχές – παραχώρηση αθλητικού εξοπλισμού – σημαντική δωρεά υπέρ κοινωνικών δράσεων και ιδρυμάτων κλπ.

 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον του κερδοσκοπικού αθλητισμού από πλευράς των διοργανωτών ο δήμος αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε δράσεις – παραχωρήσεις χώρων & υποδομών – εργατικού κόστους και την καταβολή  συνολικού χρηματικού ποσού 48.000€. σύμφωνα με την 158/20.3.2023 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Β.Β.Β.  (ΑΔΑ: 6Χ94ΩΨΖ-2Υ6 - - ΔΕΙΤΕ: https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A794%CE%A9%CE%A8%CE%96-2%CE%A56?inline=true )

 

Σήμερα, με την παρούσα εισήγηση,  ο Δήμος καλείται να αναλάβει το οικονομικό κόστος της βραχυχρόνιας μίσθωσης της ΑΚΤΗΣ  ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ για την διεξαγωγή της αθλητικής διοργάνωσης (6.200€) και ταυτόχρονα αναλαμβάνει τα εξής εξωφρενικά:  

  • « Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί (αστική ευθύνη) καθώς και οποιαδήποτε φθορά ή ζημιά προκληθεί εντός του παραχωρηθέντα χώρου, κατά τη διάρκεια της παραχώρησης

  • Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αναλαμβάνει την ευθύνη της τήρησης όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων και την ευθύνη για την τήρηση της τάξης (ενδεικτικά αναφέρεται ο έλεγχος της πρόσβασης στο Υποκατάστημα «Ακτή Βουλιαγμένης», η διατήρηση της ομαλής ροής στις εισόδους και εξόδους, κ.λ.π).

  • Πέρα των ανωτέρω, ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αναλαμβάνει να διαθέτει κατά τη διάρκεια του αγώνα ναυαγοσωστική κάλυψη πέραν της υφιστάμενης του Υποκαταστήματος, ιατρό ασφαλείας, ασθενοφόρο και να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για συνάθροιση κοινού (αστυνομία, πυροσβεστική κ.λπ.).

  • Η οριοθέτηση του προς παραχώρηση χώρου θα γίνει καθ’ υπόδειξη του Διευθυντή του Υποκαταστήματος και δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες και προκειμένου για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Υποκαταστήματος και κατά την απόλυτη κρίση της Διεύθυνσης του Υποκαταστήματος και χωρίς καμία περαιτέρω αιτιολόγηση, να διαφοροποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της συμφωνημένης παραχώρησης.

  • Η ΕΤΑΔ ΑΕ ουδεμία δέσμευση, υποχρέωση ή ευθύνη αναλαμβάνει σε σχέση με οποιοδήποτε θέμα που αφορά στην έκδοση ή στη διατήρηση σε ισχύ απαιτούμενων αδειών για τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Το ίδιο ισχύει και για την έκδοση αδειών των χορηγών της εκδήλωσης για πώληση προϊόντων λιανικής κατά τη διάρκεια της παραχώρησης εντός του Υποκαταστήματος.

  • Οι ειδικότεροι όροι θα εξειδικευτούν στη σύμβαση που ακολούθως θα υπογραφεί από τα συμβαλλόμενα μέρη. »

 

Αναλαμβάνει δηλαδή ο Δήμος να μισθώσει το χώρο, να έχει τα μέτρα ασφαλείας και να φέρει ακέραια, σαν αποκλειστικός υπεύθυνος, την ευθύνη για κάθε ατύχημα!

Η παρούσα εισήγηση ανατρέπει σε σημεία την 158/2023 απόφαση του Δ.Σ όταν η απόφαση αυτή αναφέρει, ρητά και ξεκάθαρα, ότι οι διοργανωτές αναλαμβάνουν:

 -  Σήμανση κολυμβητικής διαδρομής, σημαδούρες, ναυαγοσώστες με εξοπλισμό.

 -  Έξοδα ναυαγοσωστικού εξοπλισμού - Αμοιβές ναυαγοσωστών που απαιτούνται.

 -  Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας σύμφωνα με κείμενες διατάξεις                  αθλητικών κανονισμών.   …………

και σήμερα η εισήγηση μεταθέτει αυτά τα κόστη και τις ευθύνες από τους διοργανωτές στο Δήμο, άρα γιατί τη σύμβαση αυτή την συνάπτει ο Δήμος και όχι οι διοργανωτές; 

 

Καταλήγει μάλιστα στο ότι αυτά που αναλαμβάνει ο Δήμος θα εξειδικευτούν κατά την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΤΑΔ, άρα σαφώς θα περιλαμβάνουν και άλλες δεσμεύσεις που δεν γνωρίζουμε σήμερα που καλούμαστε να αποφασίσουμε!

 

Το εξωφρενικό είναι ότι η ΕΤΑΔ και η ΑΚΤΗ  ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ συνάπτει απευθείας  βραχυχρόνιες μισθώσεις με ιδιώτες και συλλόγους για την διεξαγωγή εκδηλώσεων, όπως αναφέρει στον επίσημο ιστότοπό της ( ΔΕΙΤΕ:  https://hppc.gr/axiopoiisi-akiniton/filoxenia-ekdiloseon/

 

 «  Στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας περιλαμβάνονται υποδομές, εγκαταστάσεις και χώροι σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι και διατίθενται απο την ΕΤΑΔ μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων προς το ενδιαφερόμενο κοινό. Πρόκειται κυρίως για τουριστικές, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, όπως τα Ολυμπιακά Ακίνητα, το Αχίλλειο Μουσείο, η Ακτή Βουλιαγμένης, τα δύο Χιονοδρομικά Κέντρα, Παρνασσού και Βόρα-Καϊμάκτσαλαν, αλλά και πολυάριθμα διατηρητέα ακίνητα σε όλες τις μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα που διαθέτουν εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών και προσφέρονται για τη διοργάνωση διάφορων πολιτιστικών, κοινωνικών, αθλητικών, εταιρικών και άλλων εκδηλώσεων.  »

 

Κρίνουμε ότι πλέον οι παραχωρήσεις και οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο Δήμος ξεπερνούν κάθε όριο και καταλήγουν να  τον θέτουν  σε κόστη και κυρίως ευθύνες που σαφώς ανήκουν στους διοργανωτές.

Επομένως είμαστε ξεκάθαρα αρνητικοί σε αυτή τη νέα και μη προβλεπόμενη – αναγκαία ανάληψη δεσμεύσεων και ευθυνών του Δήμου.

 

 

ψηφίζουμε

 

ΟΧΙ

 

 



Για την  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Βούλα 12/04/2023

οι Δημοτικοί Σύμβουλοι


Βέλλη  Ανθή                        Ματόπουλος Αθανάσιος

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου