Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 


          

 ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ

   ΓΙΑ ΤΑ  ΑΤΟΜΑ  ΜΕ  ΑΝΑΠΗΡΙΑ   3  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 

Η 3η Δεκεμβρίου θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1922 ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρίες. Η μέρα αυτή θεσπίστηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και ειδικότερα του δικαιώματος να ζουν με αξιοπρέπεια.

Η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  έχοντας θέσει το θέμα αυτό ψηλά στις προτεραιότητές της, αγωνίζεται μαζί με τα άτομα με αναπηρία γιατί πιστεύει ότι:

Ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. Δεν αρκεί η θέσπιση μιας “εορταστικής ημέρας”.

Εφεξής κάθε δημόσια πολιτική οφείλει, βάσει νόμου και διεθνών συμβάσεων, να λαμβάνει υπόψιν τη διάσταση της αναπηρίας με λήψη μέτρων και εισαγωγή πολιτικών που να δημιουργούν συνθήκες πλήρους ένταξης των ατόμων με αναπηρίες σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Μέτρα τα οποία θα προωθούν την προσβασιμότητα και την κατάργηση εμποδίων καθώς επίσης και την δημιουργία ολοκληρωμένου και εξειδικευμένου πλαισίου κοινωνικής και οικονομικής στήριξης για τα άτομα αυτά.

 

   Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή, με αποτέλεσμα να βιώνουν την περιθωριοποίηση, τη στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία θα πρέπει να είναι κοινά σε όλους.

    Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένη η μετάβαση σε πόλεις και υποδομές με ισότιμη προσβασιμότητα βρίσκεται ΑΚΟΜΗ σε φάση υλοποίησης και όπου εφαρμόζεται έχει αποσπασματικό χαρακτήρα και λείπει η συνέχεια και η καθολικότητα που θα προσδώσει την αναγκαία φιλικότητα στη χρήση τους. Κάθε προγραμματισμός έργου πρέπει να λαμβάνει υπ´ όψιν του το πώς το έργο αυτό θα μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα και τα άτομα με αναπηρία. Έχουμε υποχρέωση να τους κάνουμε να αισθάνονται ότι η κοινωνία τους σκέπτεται τους θέλει σαν ενεργά μέλη. Να αισθάνονται ότι είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας. Διότι ΕΙΝΑΙ ισότιμα μέλη κάθε ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗΣ κοινωνίας η οποία με αίσθημα αλληλεγγύης και συμπερίληψης ενσωματώνει πλήρως τους συνανθρώπους μας χωρίς κανένα αποκλεισμό.

 

 

      Η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  προτείνει σε κάθε δημόσια τοποθέτησή της θέματα που απαιτείται άμεσα να εφαρμοστούν και αναδεικνύει τις υπάρχουσες ελλείψεις. 

Στα πλαίσια αυτά έχει τακτική επικοινωνία με συμπολίτες που καθημερινά βιώνουν την δυσκολία ισότιμης πρόσβασης και μας την μεταφέρουν μαζί με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους.

Σας στέλνουμε, μαζί με την ανακοίνωση μας, την εξαιρετική καταγραφή των υπαρκτών προβλημάτων προσβασιμότητας στο Δήμο Β.Β.Β. όπως μας την έστειλε συμπολίτης μας, την οποία και υποστηρίζουμε πλήρως.

 

« Στέλνω παρακάτω προτάσεις για ένα πλαίσιο διεκδικήσεων για το Δήμο μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που είναι στις 3/12.

Θα παρακαλούσα όσες νομίζετε, μαζί με δικές σας, να τις συμπεριλάβετε σε κάποια κείμενο ενημέρωσης που θα αναρτήσετε αυτή την ημέρα. Ακόμα, έστω και μια φορά το χρόνο να συζητούνται αυτά τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο.

 

1) Προσβασιμότητα στις παραλίες

α) Σε κάθε παραλία που μισθώνει ή διαχειρίζεται ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να τοποθετείται διάδρομος, κάθετα προς την ακτογραμμή, ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων.

β) Ο Δήμος να διασφαλίζει στις μισθωμένες η μη παραλίες την ύπαρξη ενός (1) τουλάχιστον χώρου υγιεινής (W.C.) και ενός (1) αποδυτηρίου, μη μόνιμης κατασκευής, με διαστάσεις και εξοπλισμό που να επιτρέπουν τη χρήση τους από τα Α.με.Α., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι χώροι αυτοί πρέπει να βρίσκονται στα όρια του κοινοχρήστου χώρου του αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. και να είναι προσβάσιμοι από τους διαδρόμους πρόσβασης και τους υπάρχοντες χώρους στάθμευσης.

γ) Ο Δήμος να να εξασφαλίζει στις παραλίες, ποσοστό 5% ή τουλάχιστον ένα (1) χώρο στάθμευσης αποκλειστικά για Α.με.Α., ο οποίος να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις, καθώς και ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

δ) Τοποθέτηση χειρολισθήρα για την διευκόλυνση της εισόδου και εξόδου απο το νερό σε άτομα μειωμένης κινητικότητας 

ε) Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αυτόνομης πρόσβασης (Seatrac) στη θάλασσα σε ακτές που έχουν ναυαγοσώστη 

ζ) Τοποθέτηση του συστήματος Sea ACCESS, που έγινε δωρεά στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από την ΕΛΕΠΑΠ στις 8/8/2022, και δεν τοποθετήθηκε ούτε το περασμένο καλοκαίρι

η) διάθεση τριών ομπρελών/ξαπλωστρών δίπλα σε διαδρόμους/ράμπες που οδηγούν στη θάλασσα για την εξυπηρέτηση των εμποδιζόμενων ανθρώπων

 

2) Προσβασιμότητα σε κοινόχρηστους χώρους

α) άμεση ολοκλήρωση των 80 ραμπών που είχαν ανακοινωθεί από τη Διοίκηση τον Ιούλιο του 2022 και δεν έχουν κατασκευαστεί.

β) Κολωνάκια σε κάθε ράμπα πρόσβασης στους κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια με σκοπό την αποτροπή της στάσης και στάθμευσης οχημάτων

γ) Απομάκρυνση των εμποδίων που έχουν τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους χώρους (περιοχή Λάμπρος-Ακτή, όρμος Μαλτσινιώτη Βουλιαγμένη) και δεν επιτρέπουν την ισότιμη πρόσβαση εμποδιζόμενων ανθρώπων

δ) Ολοκλήρωση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας που έχει υποχρέωση να συντάξει ο Δήμος και δημόσια ανάρτηση του

ε) Παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

 

3) Προσβάσιμα πεζοδρόμια - προσβάσιμες διαδρομές

α) Μέριμνα της Διοίκησης και έλεγχος εφαρμογής των κανονισμών προσβασιμότητας σε πεζοδρόμια που έχουν την ευθύνη κατασκευής οι παρόδιοι ιδιοκτήτες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης αποκατάσταση των πεζοδρομίων με ευθύνη του Δήμου εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος

β) Άμεση απομάκρυνση του αστικού εξοπλισμού ευθύνης του Δήμου που είναι τοποθετημένος σε οδεύσεις τυφλών ή σε πεζοδρόμια που δεν έχουν κατάλληλο πλάτος.

γ) Άμεση αποτύπωση των πεζοδρομίων που είναι προσβάσιμα (μερικώς ή ολικώς) σε χάρτη και περιοδικός τους έλεγχος

δ) Ανακατασκευή πεζοδρομίων ευθύνης του Δήμου για την ανεμπόδιστη διέλευση πεζών με οδεύσεις τυφλών

 

4) Θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ

Άμεση ολοκλήρωση των 43 θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ που έχει ανακοινώσει η διοίκηση από τον Ιούλιο του 2022 και δεν τις υλοποιεί.

Άμεση αποκατάσταση με κατάλληλη σήμανση και ράμπες των θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ ευθύνης του Δήμου που παραμένουν ημιτελείς επί χρόνια

Έλεγχος και εφαρμογή της νομιμότητας για οριοθέτηση ποσοστού 5% και με προβλεπόμενες διαστάσεις και σήμανση θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ στους μισθωμένους δημοτικούς χώρους στάθμευσης 

Προμήθεια συστήματος και αισθητήρων για την άμεση ειδοποίηση της δημοτικής αστυνομίας σε περίπτωση που υπάρχει παράνομη στάθμευση σε θέση ΑμεΑ

 

5) Γενικές παρατηρήσεις

Δημοτική Συγκοινωνία - απροσπέλαστη σε εμποδιζόμενους ανθρώπους. Αντικατάσταση των μισθωμένων οχημάτων ώστε αυτά να είναι προσβάσιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

Ετήσιος απολογισμός των δράσεων και των έργων της διοίκησης για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας των δημοτικών εγκαταστάσεων και χώρων

Πρόγραμμα για την δημιουργία προσβάσιμων διαβάσεων

Θέσπιση επιτροπής προσβασιμότητας σε επίπεδο Δήμου

 

                    Ευχαριστώ πολύ …»

 

ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου