Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ στο Λόφο του ορφανοτροφείου ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Μάρτιος 2024

 


                                                          Βούλα  26 / 03 / 2024    

  

  blogs        : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                            Αριθμ. Πρωτοκ. : 016  / 2024        

   Ε-mail      : rikipvvv@gmail.com                     

  Facebook : www.facebook.com/rikipvvv 

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ  ΜΠΙΖΝΕΣ

στο Λόφο του ορφανοτροφείου ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Μάρτιος 2024

 

 Η  ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.  παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που αφορούν την λεγόμενη – φερόμενη εκκλησιαστική περιουσία και παρεμβαίνει δημόσια ενημερώνοντας τους πολίτες και ζητώντας την λήψη θεσμικών μέτρων στη απαράδεκτη τακτική της ιεραρχίας της εκκλησίας, η οποία με κριτήρια αποκλειστικά και μόνο χρηματοοικονομικά προβαίνει σε ανίερες μπίζνες ενάντια στο κοινωνικό σύνολο και το φυσικό περιβάλλον.

Όλες οι  παρεμβάσεις της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. για το θέμα στο  διαδικτυακό χώρο   

rikipvvv.blogspot.com ή ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Αποτελεί πλέον αναντίρρητο δεδομένο ότι η ιεραρχία της εκκλησίας με τις πλάτες της σημερινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προτίθεται να αποσπάσει από τις τοπικές κοινωνίες ζωτικής σημασίας χώρους με μόνο στόχο το κέδρος τους και την επίκληση των φιλανθρωπιών.

Η ιεραρχία της εκκλησίας ξεπουλά το ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης και τον ιερό ναό του σαν απλά κτίσματα, δεν έχουν τον θεό τους, όπως λέει και ο λαός…

Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα και να επιλέξουν τι θα πράξουν για να ανατρέψουν αυτές τις παράλογες διεκδικήσεις και πρακτικές που πλήττουν όλους τους πολίτες και ειδικά όσους βρίσκονται σε οικονομική – κοινωνική αδυναμία.

Η ιεραρχία της εκκλησία επιλέγει τον ολισθηρό δρόμο που θα την οδηγήσει σε ρήξη με όσα κηρύττει, με τους πιστούς της αλλά και με όλους τους πολίτες.

Η δημόσια και καθολική καταδίκη αυτής της πρακτικής της ιεραρχίας  της εκκλησίας αποτελεί την αρχή για να σταματήσει τις ακόρεστες  ορέξεις της και εάν αυτή δεν είναι αρκετή,  η απάντηση που αρμόζει είναι η δυναμική αντίδραση των πολιτών.  

ΧΡΟΝΙΚΟ  ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ &  ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Στις 20/3/2024 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη απευθύνουν ΝΕΑ πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ακίνητο που έχει πλούσιο… δικαστικό παρελθόν σε σχέση με την πολεοδομική του κατάσταση. 

η Προκήρυξη Μονή Πετράκη για Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης 3ος2024 =  https://drive.google.com/file/d/1EAZQGp14ve7YLE79623KHWY6vDF9kM03/view?usp=sharing

«Με το δικαίωμα επιφάνειας και για περίοδο 99 ετών βγαίνει προς αξιοποίηση ένα από τα μεγάλα εκκλησιαστικά «φιλέτα» στην περιοχή Μεγάλο Καβούρι, πολύ κοντά στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη απευθύνει τώρα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ακίνητο σχεδόν 45 στρεμμάτων «υπό τη μορφή σύστασης δικαιώματος επιφανείας επί μελλοντικώς ανεργεθησομένων ακινήτων» της εκκλησιαστικής – μοναστηριακής έκτασης, η οποία όμως παραμένει πολεοδομικώς ατακτοποίητη....»

Στις 3/11/2022ξεκινά την πρώτη διενέργεια διαγωνισμού για την εκμίσθωση, υπό την μορφή της μακροχρόνιας ενιαίας μίσθωσης 99 ετών, τριών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή «Μεγάλο Καβούρι» στη Βουλιαγμένη Αττικής  και κλείνει άμεσα το  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ .

Όλα αυτά στο λόφο του ορφανοτροφείου που είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και προστατεύεται  από προεδρικό διάταγμα, η εκκλησία έχει ήδη παρανομήσει πολλές φορές με μόνο στόχο το κέρδος της.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Η περιοχή του λόφου του ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης  εποπτεύεται και από το Π.Δ. προστασίας ακτών Σαρωνικού ΦΕΚ 254 Δ 2004 στην ειδική ζώνη 5Δ. Το   Π.Δ. προστασίας ακτών Σαρωνικού έχει στην πράξη σημειακά ακυρωθεί με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης – του Δήμου Β.Β.Β. και της εκκλησιάς και από την άλλη ήλοι αυτοί το επικαλούνται και προβάλλονται σαν υποστηρικτές του!;   

(ΔΕΙΤΕ το ΦΕΚ https://drive.google.com/file/d/1V_8gDjEO1foFN0aZ293zZMX9t3LHtMKz/view?usp=sharing -  

 ΔΕΙΤΕ το επίσημο σχέδιο  https://drive.google.com/file/d/1IGVDWdRjnDFG43eXOSsS7gvIg86bPTYx/view?usp=sharing)

       το οποίο αναφέρει συγκεκριμένα:

΄΄ Πρόκειται για την περιοχή του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου και την έκταση που καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο δήμο Βουλιαγμένης.

α. Στην έκταση που βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο και στα νομίμως υφιστάμενα κτίρια επιτρέπονται οι χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας και εστιατορίων.

β. Επιτρέπεται η ανέγερση ενός νέου εστιατορίου με τις εξής προϋποθέσεις που πρέπει να πληρωθούν εντός έτους από τη δημοσίευση του παρόντος: -να εγκριθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία η θέση του νέου κτιρίου. -να γνωμοδοτήσει η δασική υπηρεσία για το χαρακτή ρα της έκτασης και να εγκρίνει την ανέγερση του κτιρίου -να εγκριθεί η μελέτη διαμόρφωσης.

γ. Με τις ίδιες προϋποθέσεις ανανεώνεται η άδεια λειτουργίας των υφισταμένων εστιατορίων. 

δ. Μέγιστη συνολική επιτρεπόμενη δόμηση των εστιατορίων 1.200τ.μ.

ε. Στην έκταση που βρίσκονται εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την απομάκρυνση του στρατοπέδου, επιτρέπονται, στα υφιστάμενα κτίρια, πολιτιστικές και κοινωφελείς χρήσεις.

Ο ελεύθερος χώρος της έκτασης αυτής αποδίδεται σε κοινή χρήση και επιτρέπονται ελεύθεροι χώροι πρασίνου, υπαίθρια καθιστικά, παιδικές χαρές, διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου, μικρά σκίαστρα, χώροι για υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσει, μικρής κλίμακας, χώροι υγιεινής μέγιστου εμβαδού 2C Τ.μ. και υπαίθριοι ή στεγασμένοι χώροι στάθμευσης, χωρίς κοπή δένδρων.

Με τη μελέτη διαμόρφωσης μπορεί να επιτραπούν περίπτερα ή καντίνες όρθιας εξυπηρέτησης, χωρίς τραπεζοκαθίσματα μεγίστου εμβαδού 20 τ .μ..΄΄

Η περιοχή του λόφου του ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης αποτελεί τμήμα του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου που περιλαμβάνει και το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα καθώς και νεώτερες αρχαιότητες. Ακόμη και το κεντρικό κτήριο του ορφανοτροφείου το κατασκεύασε το 1910 η σύζυγος του Ε. Σλήμαν και αποτελεί σαφώς μνημείο νεώτερης κληρονομιάς.

 Η ευρύτερη περιοχή έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα και το οικιστικό συγκρότημα του ορφανοτροφείου κοινωφελή χρήση. Μαίνεται πολυετής δικαστικός πόλεμος για τους  κοινόχρηστους χώρους στην περιοχή.

Η ιεραρχία της εκκλησίας αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης του 1951 που καθόριζε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της και απέδιδε σε κοινή χρήση περιοχές για την σύσταση της κοινότητας Βουλιαγμένης, επιδόθηκε σε συνεχείς μονομερείς διεκδικήσεις που με την αρωγή και την  συνεπικουρία των κυβερνήσεων ανέτρεψαν σημαντικό κομμάτι της συμφωνηθείσας με σαφή απώλεια για την τοπική κοινωνία της Βουλιαγμένης.

Ενδεικτικά στην επίμαχη περιοχή το 2013 εξεδόθη οικοδομική άδεια αναπαλαίωσης βοηθητικών κτισμάτων και λουτρών παράπλευρα του ορφανοτροφείου που κατέληξαν σε πολυτελείς βίλες, που νοικιάζονται, παντελώς παράνομα και δυστυχώς το 2016 το αμαρτωλό πλέον Συμβούλιο της Επικρατείας  θεώρησε ότι αυτό είναι ανεκτό!  

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.  είναι η μόνη δημοτική παράταξη που το ανέδειξε, προέβη σε επιτόπου διαμαρτυρία με πολιτες και το κυνήγησε μέχρι σήμερα (ΔΕΙΤΕ:  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12/2/2014: ΒΙΛΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ!  https://www.blogger.com/u/1/blog/post/edit/7581694375414158630/195640656971478133)

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. επιδεικνύει  συνεχή και μαχητική στάση και για αυτό το σημαντικό θέμα, με βασικό μέλημα την προάσπιση των Δημόσιων – Δημοτικών συμφερόντων και την κοινωνική ισότητα και συνοχή. 

Για τα προβλήματα και τους τρόπους επίλυσής, τους επηρεάζουν την ζωή όλων μας, ας μην αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για μας.

 

 

                                                        ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου