Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΘΕΣΕΙΣ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΟΓΩ της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


                                                                                      










                                                                                                                               Βούλα   31/03/2020
                                                                                                                         Αριθμ. Πρωτοκ. : 006 / 2020 
                                                                                                    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
                                                              
                                                                                                         Προς:
blogs      : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                           κ. Βουλευτές - Βουλεύτριες 
Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                          Ανατολικής Αττικής
Facebook: www.facebook.com/rikipvvv                                               - - - - - - - - - - - - - - 

                                                                                                     κ. Μαρτίνου Γεωργία
                                                                              κ. Βορίδης  Μαυρουδής (Μάκης)
                                                                              κ. Βλάχος Γεώργιος
                                                                                                              κ. Οικονόμου  Βασίλειος
                                                                              κ. Σπίρτζης Χρήστος
                                                                              κ. Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
                                                                              κ. Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
                                                                              κ. Γκιόκας  Ιωάννης                                                                                                                               κ. Μυλωνάκης  Αντώνιος
                                                                              κ. Απατζίδη  Μαρία


ΘΕΣΕΙΣ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ  ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΟΓΩ της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια περιορισμού των δυσμενών επιπτώσεων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις  λόγω της επιδημίας του κορωνοϊoύcovid 19 καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις προς τους κ. Βουλευτές και κ. Βουλεύτριες που εκλέγονται στην Ανατολική Αττική, με σκοπό την υιοθέτηση τους και την άμεση διεκδίκηση για σχετική νομοθέτηση.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ    θέματα :

1.   Η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε ακόμη και μετά  την  εισβολή της πανδημίας του κορωνοϊoύcovid 19 δεν δικαιολογεί και δεν επιτρέπει την συστηματική παρέκκλιση από τις προβλεπόμενες διαδικασίες νομοθέτησης και την συνεχή χρήση της λήψης αποφάσεων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Επίσης η διαδικασίες εξπρές για την νομοθέτηση σημαντικών θεμάτων και μάλιστα με την αίθουσα της Βουλής σχεδόν άδεια δεν αποτελεί δείγμα ορθής δημοκρατικής διακυβέρνησης.   

2.   Για το κυρίαρχο θέμα της δημόσιας υγείας, που επί χρόνια λοιδορήθηκε και ‘’λιθοβολήθηκε’’, στις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε λόγω  της πανδημίας όλοι παρουσιάζονται ένθερμοι υποστηρικτές της. Όμως η εθνική στρατηγική για την δημόσια υγεία απαιτεί την έμπρακτη στήριξη του με επαρκή κρατική χρηματοδότηση  σταθερά αυξανόμενη και εκσυγχρονισμό υποδομών και  ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Φυσικά ο κυριότερος παράγοντας το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει όλες τις υγειονομικές δομές πρέπει να ενισχυθεί με άμεσες στοχευμένες προσλήψεις για την πλήρη κάλυψη των κενών θέσεων.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να έχουν την μέγιστη προστασία κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους σε συνθήκες εργασίας και ατομική προστασία.

Στην νοτιοανατολική Αττική το μοναδικό γενικό νοσοκομείο  το Ασκληπιείο έχει μεγάλη ανάγκη  εκσυγχρονισμού τόσο στα κτήρια όσο και σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση. Οι πολίτες στηρίζουν το Ασκληπιείο και ζητούν την άμεση επαρκή κρατική χρηματοδότηση του. Άμεσα να εκτιμηθεί και να  υλοποιηθεί με επάρκεια η χρήση ασφαλούς κτηρίου σαν χώρος υποδοχής και ελέγχου για τον κορωνοϊό το αμέσως επόμενο διάστημα.

3.   Οι Δήμοι  και σε αυτή τη κρίση καλούνται να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του κοινωνικού συνόλου. Επομένως κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη η νομοθέτηση για την αύξηση των κονδυλίων προς τους Δήμους. Οι λόγοι προφανείς, η συνεχώς  αυξανόμενες  δαπάνες που απαιτούνται λόγω της πανδημίας  και με δεδομένο τον σημαντικό περιορισμό των δημοτικών εσόδων σε αυτή ειδικά την περίοδο . Η πρόταση μας, να νομοθετηθεί  η άμεση και σε μόνιμη βάση επιστροφή του 25% των παρακρατούμενων πόρων προς Ο.Τ.Α., σε πρώτη φάση, που περικόπηκαν την περίοδο των μνημονίων.                                                                                     

4.     Καταγράφονται όλο και περισσότερα διαμαρτυρίες  γονέων σχετικά με την συνέχιση καταβολής των μηνιαίων χρημάτων προς ιδιωτικά φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων (προσχολική αγωγή – δημοτικό – γυμνάσιο - λύκειο)  παρόλο που έχουν υποχρεωτικά αναστείλει τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες. Με δεδομένο πλέον ότι το σχολικό έτος θα έχει σημαντική παράταση οι γονείς δεν γνωρίζουν εάν θα κληθούν να πληρώσουν και για το διάστημα αυτής της παράτασης.  Απαιτείται σχετική νομοθέτηση για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι οικογένειες.

5.   Η μέχρι τώρα προβλέψεις για στήριξη αφορούν όλες τις κατηγορίες πολιτών έκτος από  μία, αυτή που συνήθως δεν περιλαμβάνεται σε προγράμματα στήριξης. Η πολύπαθη αυτή κατηγορία είναι των μακροχρόνια ανέργων που έχει πάψει κάθε τακτική επιδότηση από τον Ο.Α.Ε.Δ.. Οι μακροχρόνια άνεργοι που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες δεν λαμβάνουν σχεδόν καμίας πρόνοιας από το κράτος. Σε μεγάλο ποσοστό είναι οικογένειες με μηδενικό εισόδημα και μάλιστα με βάσει το εξωφρενικό σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης, θεωρούνται ότι ανήκουν στην μεσαία τάξη. Ένα σπίτι Α΄ κατοικίας σε μία οικογένεια με ένα παιδί και ένα μικρό αυτοκίνητο ακόμη και με μηδενικό εισόδημα, με το σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης παρουσιάζονται να έχουν σημαντικό φορολογητέο εισόδημα.                 Η ανάγκη για θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για κάθε πολίτη είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη. 

6.   Πολλοί συμπολίτες μας μακροχρόνια άνεργοι, κυρίως άνω τω πενήντα ετών, μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν και ένα επιπλέον πρόβλημα με την ετήσια ανανέωση του βιβλιαρίου υγειάς τους. Μη έχοντας τον αναγκαίο συνολικό  αριθμό ασφαλτικών ενσήμων και όντας εγγεγραμμένοι  μακροχρόνια άνεργοι δεν εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις για την μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας τους. Η νομοθετική πρόβλεψη και σε αυτό το θέμα είναι αναγκαία για να παρέχονται και οι παροχές της πρωτοβάθμιας σε αυτή την κατηγορία πολιτών.

ΜΕΝΟΥΜΕ  ΣΠΙΤΙ  με ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
                                                          ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.
             Ματόπουλος θανος
       Δημοτικός Σύμβουλος Β.Β.Β.
             Επικεφαλής της Ρ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου