Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Δ.Τ.-Σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας των εκλεγμένων, σε χώρο ιδιωτικής χρήσης καταστήματος μαζικής εστίασης.


    




   










    Blogs   : http://rikipvvv.blogspot.gr/               

     Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                       

                                                                                ΒΟΥΛΑ   30 /  8  / 2019

                                                                   Αριθμός Πρωτοκόλλου: 055 / 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας των εκλεγμένων,   

                             σε χώρο  ιδιωτικής χρήσης καταστήματος μαζικής εστίασης.



Η επιβεβαίωση κατόπιν τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, με τον κ. Δήμαρχο, το απόγευμα της Πέμπτης 29/8, ότι η τελετή ορκωμοσίας των Δημοτικών και Κοινοτικών συμβούλων θα γίνει στον υπαίθριο χώρο εντός του καταστήματος εστίασης ιδιωτικής επιχείρησης που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηριακού συγκροτήματος του δημαρχείου, ενώ στην πρόσκληση που μου είχε αποσταλεί, ανέφερε ασαφώς, ότι η τελετή θα πραγματοποιείτο στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχιακού μεγάρου, μας ξάφνιασε αρνητικά και προκάλεσε τον ανάλογο προβληματισμό.

Ο κ. Δήμαρχος  ανέφερε συγκεκριμένα ότι θεωρεί τον χώρο του καταστήματος εστίασης δημόσιο, λόγω του ότι ανήκει στην ΕΤΑΔ και ο Δήμος είναι συνδιαχειριστής.  Επιπλέον δε, επειδή το αίτημα διάθεσης του χώρου δεν  έγινε στον επιχειρηματία που έχει νοικιάσει το μαγαζί  (με πολυετή ανανεούμενη δημόσια σύμβαση) αλλά στην ΕΤΑΔ και μάλιστα πριν περίπου δύο μήνες.

 Ο χώρος τυπικά και ουσιαστικά είναι ιδιωτικής χρήσης, λόγω της ενεργής μίσθωσης του σε ιδιωτική εταιρεία εστιάσεως, βάσει της νομοθεσίας. Το αίτημα που ο δήμαρχος έκαμε προ διμήνου φαντάζει αίολο γιατί ο νόμος που προβλέπει την δυνατότητα η τελετή ορκωμοσίας να γίνεται εκτός δημοτικού καταστήματος ψηφίστηκε πριν από τέσσερεις  εβδομάδες με το νόμο    Παρ.2 Άρθρο 114 ΝΟΜΟΣ 4623/2019 και ισχύει από 9/8/2019.

Η διάταξη του βασικού νόμου 3852/2010 Άρθρο 52 - Παρ.2  όπως ισχύει μετά την τροποποίηση αναφέρει :  «Η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του δήμου ή σε άλλο δημόσιο κτίριο ή σε κατάλληλο δημόσιο χώρο εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο.»


Αυτά για το ιστορικό της υπόθεσης, η ουσία και το μήνυμα όμως που εκπέμπει η προειλημμένη αυτή απόφαση δείχνει τη όλο και αυξανόμενη βούληση και πρακτική της δημοτικής αρχής για την είσοδο του ιδιωτικού τομέα σε όλο και μεγαλύτερο εύρος ενεργειών του δήμου.


Γιατί δεν μπορεί κανείς καλόπιστος να μας πείσει ότι στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν υπάρχει υπαίθριος Δημόσιος χώρος που μπορεί να γίνει η τελετή ορκωμοσίας των νέων  αιρετών αυτοδιοικητικών μελών του Δημοτικού και Κοινοτικών συμβουλίων.


Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κάποιος ότι η σημαντική τελετή δημόσιας δέσμευσης πριν την ανάληψη των καθηκόντων των εκλεγμένων αιρετών του δήμου δεν υποβαθμίζεται όταν γίνεται στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής επιχείρησης που παράλληλα θα  λειτουργεί.


  Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος με την μακρά αυτοδιοικητική εμπειρία έπρεπε να  έχει την ευαισθησία να δει την τελετή αυτή στην πραγματική της διάσταση και να την διοργανώσει σε Δημόσιο χώρο που θα ήταν ομολογουμένως κοινής αποδοχής και  θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες και σε όσους την παρακολουθήσουν να την θυμούνται σαν μία μοναδική στιγμή συμμετοχής σε δημοκρατική διεργασία.


Το υπαρκτό ενδεχόμενο να προσφύγει κάποιος για την τέλεση της ορκωμοσίας  σε χώρο ιδιωτικής επαγγελματικής χρήσης και όχι Δημόσιο, όπως προβλέπεται θα δημιουργήσει σε περίπτωση δικαίωσης του στην αναίρεση όσων αποφάσεων και πράξεων έχουν συντελεστεί  μετά την μη σύννομη  ορκωμοσία;  Σε τελική ανάλυση τι θα αναφέρει το προβλεπόμενο πρακτικό ορκωμοσίας  για τόπο τέλεσης της;  Θα αναφέρει τον πραγματικό. τόπο τέλεσης της ορκωμοσίας δηλαδή το κατάστημα εστίασης  «Riviera Coast» ή αναληθώς ότι τελέστηκε σε δημόσιο – δημοτικό χώρο; Και τελικά οι συνυπογράφοντες το πρακτικό ορκωμοσίας θα γίνουν συμμέτοχοι στην διαδικασία αυτή;


Η συγκεκριμένη απόφαση και πρακτική μας βρίσκει αντίθετους και ο δήμαρχος θα έπρεπε να μας ενημερώσει νωρίτερα και με σαφήνεια για το χώρο που θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας και όχι με τον ασαφή προσδιορισμό «στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου» που προφανώς έγινε για να μην μπορούν να γίνουν έγκαιρα νόμιμες διεργασίες αλλαγής του τόπου διεξαγωγής.


Η παρουσία μας στην τελετή ορκωμοσίας γίνεται με σκοπό να συμβάλουμε στην επίλυση των μικρών και μεγάλων θεμάτων της κοινωνίας, χωρίς καμία καθυστέρηση αλλά με σεβασμό στους πολίτες και την τήρηση της ουσίας των δημοκρατικών διαδικασιών.




                                                                                               Ρι.Κι.Π.   Β.Β.Β.  

                                                                                          θάνος   Ματόπουλος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου