Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Β.Β.Β. και ΤΟ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.

















blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                 Βούλα  04 / 09 /2019
Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                    Αριθμ. Πρωτοκ.: 056/2019 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

         

ΟΙ   ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ  ΣΤΟ  ΔΗΜΟ  Β.Β.Β. και
ΤΟ  ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ  ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.


Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και την εκλογή μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έγιναν την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 μέσα σε ένα αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4629 /2019.

    Συγκεκριμένα οι δυνάμεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ του Δήμου Β.Β.Β. αποκλείστηκαν εντελώς από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και οριακά ένα μόνο ένα μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Έτσι το 28% των πολιτών που αντιπροσωπεύεται από την δημοτική αντιπολίτευση υποεκπροσωπείται τραγικά στα αποφασιστικά όργανα του δήμου.

    Κι όλα αυτά γιατί η  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρόφαση τον κίνδυνο της  "μη κυβερνησιμότητας" των Δήμων και των Περιφερειών ψήφισε την Πέμπτη 8-8-2019 (ν.4629 /2019) ένα νόμο με τον οποίο καταργεί τη Δημοκρατική λειτουργία των Ο.Τ.Α.

   Υποβαθμίζει πλήρως τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια, μετατρέποντάς τα σε γνωμοδοτικούς "κομπάρσους", αφού μεταφέρει στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες, τις αποφάσεις για τα περισσότερα σημαντικά θέματα.

Αντιδημοκρατικά αποκτά υπερπλειοψηφία η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη στις δύο αυτές Επιτροπές, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

   Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  καταγγέλλει ότι αυτό είναι μεγάλο θεσμικό ατόπημα, γιατί αλλοιώνει την ψήφο των πολιτών και το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου 2019, πλήττοντας τη λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή, όπως αυτή εκφράστηκε στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια.

    Η "κυβερνησιμότητα" στους Ο.Τ.Α. είναι η δικαιολογία, για να καταργηθούν στην πράξη τα εκλεγμένα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια που προέκυψαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που δίνει το δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα όργανα διοίκησης.

    Όμως όλος αυτός ο σχεδιασμός υποκρύπτει  και το φόβο της κυβέρνησης απέναντι στον έλεγχο και στη διαφάνεια - που διευκολύνεται από την παρουσία όλων των παρατάξεων στα όργανα της αυτοδιοίκησης- καθώς και στις δυσκολίες, που θα προέκυπταν από αυτόν τον έλεγχο, στοχεύοντας μόνο στις συμμαχίες  των προθύμων προκειμένου να εφαρμόσουν και να υλοποιήσουν αντιλαϊκά μέτρα.

  Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  δεν θα αποδεχτεί το στημένο παιχνίδι της κυβέρνησης και θα μεταφέρει τα δίκαια αιτήματα και τις αγωνίες των συμπολιτών μας στο Δημοτικό συμβούλιο.

Θα διεκδικήσει τα δικαιώματα τους και θα τους ενημερώνει για "όσα γίνονται για αυτούς χωρίς αυτούς", όπως έπραττε τα τελευταία πέντε χρόνια ανελλιπώς.

   Τέλος διεκδικούμε από τη Δημοτική Αρχή να ενημερώνει  τους πολίτες για τις συνεδριάσεις των επιτροπών, επίσης να ενημερώνει όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τα θέματα και τις εισηγήσεις και να δοθεί το δικαίωμα να συμμετέχουν σε αυτές με δικαίωμα λόγου όλες οι δημοτικές παρατάξεις που δεν εκπροσωπούνται, εάν θέλει οι εξαγγελίες του για κοινές προσπάθειες και δημοκρατική λειτουργία του Δήμου μας να μην είναι όμορφες εκφράσεις σε εκθέσεις ιδεών.

Βέλλη Ανθή,
Δημοτική σύμβουλος ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου