Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΙΓΙΑΛΟΣ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ.
















blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                 Βούλα  06 / 09  /2019
Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                    Αριθμ. Πρωτοκ.: 057/2019 

 


Δελτίο  Τύπου - Ανακοίνωση


ΑΙΓΙΑΛΟΣ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ.

ΟΙ  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΤΗΣ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΑΡΑΔΟΣΗ  ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΩΝ  ΠΑΡΑΛΙΩΝ.


Όλοι θυμούνται την προσπάθεια που έγινε το 2014 για την αλλαγή του ν.2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία και τις πανελλαδικές αντιδράσεις που δικαίως είχε ξεσηκώσει, λόγω των δυνατοτήτων που παρείχε για μαζικές νομιμοποιήσεις αυθαίρετων και τα ‘’παράθυρα’’ που άφηνε για τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαίρετων, καθώς και την συνοπτική διαδικασία εκχώρησης σε επιχειρηματίες.                         
Πολίτες από όλη την Ελλάδα συντάχτηκαν όλοι μαζί   στη μαζικότερη περιβαλλοντική κινητοποίηση της μεταπολίτευσης δημιουργώντας  με  το συντονισμό του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας την καμπάνια  ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ, και  παγκόσμια ψηφοφορία κατά του νομοσχεδίου. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των πολιτών απέτρεψε τη ψήφισή του το 2014.

Σήμερα, έρχεται μία νέα πρόταση για τροποποίηση του νόμου 2971/2001 για  τον αιγιαλό και την παραλία. Μετά από δεκαοκτώ χρόνια από την εφαρμογή του αρχικού νόμου που έχει δεχτεί ήδη δεκάδες τροποποιήσεις αλλά και εφαρμοστικές Κ.Υ.Α. και νομοθετικές ερμηνείες με αποφάσεις του Ν.Σ.Κ. και του Σ.τ.Ε. , υπάρχει πράγματι η ανάγκη να γραφτεί εξ αρχής ένας νόμος που θα περιλαμβάνει  όλες τις νομολογίες και θα αποτελεί ένα νέο κώδικα νομοθεσίας, που θα δείχνει την   τεράστια σημασία που οφείλει να έχει ένας νόμος για την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας ως δημόσιο κοινόχρηστο αμεταβίβαστο αγαθό,  δημόσια λαϊκή περιουσία και ταυτόχρονα ένα ευαίσθητο φυσικό οικοσύστημα που χρήζει περιβαλλοντικής προστασίας. 
Η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης, αποτελεί  μία πρόταση  με   εγκληματικά άστοχες, φωτογραφικές και κοντόφθαλμες επιλογές που θα αποτελειώσουν τις ευαίσθητες  παράκτιες ζώνες.
Όλα όσα προβλέπει είναι αρνητικά και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστροφικά.
Η μοναδική στόχος τους  είναι ο αποχαρακτηρισμός του αιγιαλού από δημόσιο κτήμα και η άκριτη παραχώρησή του σε επενδυτές για ανοικοδόμηση μέχρι και επιχειρηματικών πάρκων και βιομηχανικών μονάδων.  Οι προτάσεις αυτές της κυβέρνησης  θα συμπεριληφθούν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και η μόνη μέριμνα είναι η άνευ όρων παράδοση των δημόσιων κοινόχρηστων αιγιαλών σε ακόρεστους επιχειρηματίες της αρπαχτής.


Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης για τον αιγιαλό

• Καταργείται η ισχύουσα ρύθμιση με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.
• Καταργείται ρύθμιση που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού (μη συνυπολογιζόμενου τυχόν δυσπρόσιτου τμήματός του) τον χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα. Επανέρχεται αντ’ αυτού η ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων ανάμεσα στις διαδοχικές παραχωρήσεις, που μπορούν να καλύψουν την υπόλοιπη παραλία.
• Ο εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν νομικά κατοχυρωμένα ιδιωτικά δικαιώματα, παλαιός αιγιαλός παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και υποχρεωτικά κοινόχρηστος. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και δύναται να παραχωρείται και να οικοδομείται.
• Ως προς το μίσθωμα για την απλή χρήση ενός αιγιαλού, προτείνεται να υπολογίζεται όχι η αντικειμενική και μισθωτική αξία του πλησιέστερου αστικού ακινήτου, αλλά του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου. Η ρύθμιση αυτή είναι δεδομένο ότι θα μειώσει κατακόρυφα τα μισθώματα, άρα τα εισπραττόμενα έσοδα του Δημοσίου.
• Στις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο, ακόμη και εάν παρεμβάλλεται δημόσιος δρόμος.
• Δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.
• Σήμερα, η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (όχθης, πυθμένα κ.λπ.) απαγορεύεται, εκτός αν επιβάλλεται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, υγείας ή προστασίας αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος. Με νέα ρύθμιση, το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και σε περιπτώσεις «ασφάλειας βιομηχανικών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων», μια επιδεχόμενη πολλές ερμηνείες αναφορά.

• Καταργείται ρύθμιση με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης ενός αιγιαλού, προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του.

                                                              ------------

Διεκδικούμε την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων προτάσεων για την τροποποίηση του υφιστάμενου  νόμου 2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία γιατί δεν προβλέπει καμία προστασία για το ευαίσθητο οικοσύστημα των ακτών, παραχωρεί με συνοπτικές διαδικασίες τον αιγιαλό και την παραλία, αφήνει όλα τα υφιστάμενα αυθαίρετα άθικτα και κλείνει το ‘’Μάτι’’ για νέα γενιά αυθαιρέτων. Ένα τόσο κρίσιμο νομοθέτημα οφείλει να τεθεί σε μακρά δημόσια διαβούλευση και να αποτελέσει οριστική φραγή στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της παράκτιας ζώνης . 
Αγωνιζόμαστε για την προστασία του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης, της κοίτης μαζί και με την χερσαία ζώνη τους, σαν ενιαίο φυσικό οικοσύστημα, ιδιαίτερα ευαίσθητο  το οποίο οι εντατικές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις  υποβαθμίζουν και τελικά νεκρώνουν. 
Καλούμε σε αγωνιστική εγρήγορση τους πολίτες για να αποτρέψουμε την ψήφιση ενός τέτοιου ανοσιουργήματος που θα υποβαθμίσει το φυσικό μας πλούτο και θα συμβάλει στην κλιματική αλλαγή η οποία αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Η διασφάλιση της κοινοχρηστίας και της περιβαλλοντικής προστασίας των παράκτιων ζωνών είναι ακόμη δυστυχώς ζητούμενο. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ελευθερωθούν όλες οι δέσμιες παραλίες και να αποδοθούν σε Δημόσια χρήση.



ΡΙ.ΚΙ.Π.    Β.Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου