Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Προτάσεις ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης


                                                    

     



                                                 



                      




                                                                                          Βούλα  11/9/2019    
                                                                                                                                             Αριθμ. Πρωτοκ. : 059 / 2019   

           Blogs   : http://rikipvvv.blogspot.gr /                                         ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ   ΕΠΕΙΓΟΝ           
             Ε - mail   : rikipvvv@gmail.com                                           ΑΜΕΣΗ  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ                                                                                

                                                                                          Π Ρ ΟΣ:                      
                                                                                                     κο. Πρόεδρο Δημοτικού συμβουλίου
                                                                                                      κο. Δήμαρχο
                                                                                                      Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων
                                                                                                      Δημοτικούς Συμβούλους
                                                                                                      Γραφείο  Δημάρχου                                       
                                                                                                      κο. Γενικό Γραμματέα
                                                                            

 ΘΕΜΑ : Προτάσεις για τη  λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του   
                Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης



Πρότασεις  προς  το  προεδρείο  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  Β.Β.Β.   
την διοικούσα παράταξη  και τις δημοτικές  παρατάξεις  αντιπολίτευσης.

Με αφορμή την εκλογή του νέου προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, για την νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2019 – 2023, η δημοτική κίνηση ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ καταθέτει την ακόλουθη δέσμη προτάσεων, προκειμένου το Δημοτικό συμβούλιο να λειτουργήσει με περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια. Καλεί τις δημοτικές παράταξης να αποδεχτούν τις προτάσεις και να εισηγηθούμε από κοινού την άμεση τροποποίηση του υπάρχοντος κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. που ισχύει με την 573/2015 απόφαση του Δ.Σ.. 


     ΟΙ   ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:  


1)      Σε  τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου ,από τις πρώτες που θα συγκληθούν  να υπάρξουν προγραμματικές δηλώσεις – δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής, ώστε να συζητήσουμε την πολιτική που θα ακολουθήσει ο δήμος σε κάθε τομέα.


2)      Να καθοριστεί σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο η δυνατότητα να θέτουν θέματα οι πολίτες ή οι σύλλογοι στην αρχή κάθε συνεδρίασης , με μέγιστο αριθμό τις 5 τρίλεπτες παρεμβάσεις . Το Δ.Σ. θα αποφασίζει για  την συζήτηση ή όχι των θεμάτων που τίθενται . Σε κάθε περίπτωση τα θέματα θα επιλύονται είτε με παρέμβαση του  Δ.Σ. , είτε με εντολή Δημάρχου από τις υπηρεσίες εντός του προβλεπόμενου χρόνου.


3)      Στις συνεδριάσεις για να  υπάρχει απαρτία , θεωρούμε  ότι είναι  αναγκαία προϋπόθεση   η παρουσία μελών του Δημοτικού συμβουλίου από  το ήμισυ του αριθμού του συνόλου  των Δημοτικών παρατάξεων, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, για   την  διασφάλιση της ευρύτερης  δυνατής εκπροσώπησης και πολυφωνίας απόψεων.


4)      Να διασφαλιστεί ότι οι επιτροπές του δήμου και τα Δ.Σ. των νομικών προσώπων θα συνεδριάζουν πραγματικά δημόσια. Να μη γίνονται δηλαδή συνεδριάσεις αποκλειστικά το πρωί ή στο γραφείο του δημάρχου, αλλά στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου σε απογευματινή ώρα.


5)      Να καλούνται επισήμως και τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου στις επιτροπές του δήμου, με δικαίωμα λόγου και παίρνοντας έγκαιρα την ημερήσια διάταξη με όλες τις εισηγήσεις και τα συνημμένα  έγγραφα ηλεκτρονικά. Λόγω του αποκλεισμού των τεσσάρων από τις έξι δημοτικών παρατάξεων από τις επιτροπές η παραπάνω πρόβλεψη θα συνεισφέρει στην δημοκρατική λειτουργία τους.


6)      Για όλα τα σοβαρά θέματα που επεξεργάζεται και αποφασίζει η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να προβλεφτεί με απλό αίτημα δημοτικής παράταξης να συζητάτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί άλλωστε και το ανώτερο αιρετό όργανο του Δήμου.


7)      Να γίνονται δεκτά προς συζήτηση θέματα που καταθέτει η αντιπολίτευση στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν σχετικής διαπαραταξιακής διαβούλευσης των παρατάξεων της.


8)      Να στέλνονται ηλεκτρονικά οι εισηγήσεις για τα θέματα του Δημοτικού συμβουλίου σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους παίρνοντας την ημερήσια διάταξη και όλα τα εισηγητικά – συνοδευτικά έγγραφα που αναφέρονται και απαιτούνται. Οι επικεφαλής των παρατάξεων να παραλαμβάνουν έγκαιρα όλα τα παραπάνω έγγραφα των θεμάτων του Δ.Σ. και έντυπα σε ευκρινή αντίγραφα.

9)      Οι δημοτικοί σύμβουλοι να λαμβάνουν γνώση,  τουλάχιστον τρείς (3) εργάσιμες ημέρες πριν την τακτική συνεδρίαση του  Δημοτικού  Συμβουλίου, όλων των εισηγήσεων και των αναγκαίων στοιχείων που αφορούν το θέμα  και όσων αναφέρονται σαν συνημμένα στα θέματα  της ημερήσιας διάταξης.


10)  Θέματα προς συζήτηση τα οποία δεν έχουν εισηγητικό ή τα  αναφερόμενα συνημμένα συνοδευτικά έγραφα δεν είναι διαθέσιμα κατά την ημερομηνία ανακοίνωσης της πρόσκλησης προς τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου, αποσύρονται και συζητούνται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, με όλα τα δεδομένα .
       Η τήρηση της διάταξης είναι ευθύνη του προεδρείου του  Δημοτικού συμβουλίου.

11)   Θέματα που το προεδρείο του  Δημοτικού συμβουλίου ή η διοίκηση ή σύμβουλος επικεφαλής  Δημοτικής παράταξης, υποβάλλει σαν έκτακτα, οφείλει να διανέμει άμεσα προ της συζήτησης τους το εισηγητικό και όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και να αποφασίζεται μαζί με την αναγκαιότητα για την συζήτηση του σαν κατεπείγον θέμα και ο ολιγόλεπτος χρόνος μελέτης των Δημοτικών συμβούλων, αυτός ορίζεται από 5 λεπτά έως 15 λεπτά το μέγιστο


12)         Να ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό χρονόμετρο για την διασφάλιση και τήρηση των οριζόμενων χρόνων τοποθέτησης των ομιλητών και την ισηγορία τουλάχιστον σε επίπεδο προβλεπομένων .



13)    Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να μπορούν να συνεδριάζουν στην αίθουσα που έχει οριστεί για τις συνεδριάσεις των οργάνων τους, με απλό αίτημα πρωί ή απόγευμα.

     Η αίθουσα για να μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για αυτές τιςσυνεδριάσεις πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστον επαρκή αριθμό καθισμάτων (αυτές που υπάρχουν είναι κυρίως όσες αποσύρονται επειδή   είναι κατεστραμμένες) και αντίστοιχο ασφαλές τραπέζι συνεδριάσεων.

     Η ανάγκη για περεταίρω εξοπλισμό και στήριξη   των δημοτικών παρατάξεων για την ισότιμη και αναγκαία προετοιμασία για τα συζητούμενα και επίκαιρα δημοτικά θέματα απαιτεί επίσης τα : ηλεκτρονικό υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο και πρόσβαση σε ψηφιακές βάσεις δεδομένων για θέματα  αυτοδιοικητικά και νομικά και η δυνατότητα εκτύπωσης των αντλούμενων δεδομένων.



Το άμεσο μέλλον θα δείξει κατά πόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ., θα προχωρήσει και σε επί της ουσίας κινήσεις για τη δημοκρατικότερη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και για τον έλεγχο των υπερεξουσιών της δημοτικής αρχής έναντι του Δημοτικού συμβουλίου.


                                                                                                          ΡΙ.ΚΙ.Π   Β.Β.Β.

                                                                                                              θάνος Ματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου