Παγκόσμια
ημέρα των ζώων σήμερα, ας μην τα ξεχάσουμε αύριο.
«Σημασία δεν έχει αν τα ζώα έχουν λογική ή αν μιλάνε αλλά εάν υποφέρουν»
‘εγραψε ο Τζέρεμι Μπένθαμ.
Όταν αναφερόμαστε στη παγκόσμια ημέρα των ζώων σαφώς δεν αναφερόμαστε μόνο στα κατοικίδια ζώα, αλλά σε όλα τα ζώα. Κατοικίδια, παραγωγικά, άγρια, ήμερα, εξημερωμένα, ιπτάμενα, τετράποδα, έρποντα, γνωστά και άγνωστα... Η κλιματική αλλαγή, προϊόν του σύγχρονου μοντέλου ζωής της υπερκατανάλωσης, με ασυλλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων, πλήττει και το ζωικό οικοσύστημα με μαζικούς αφανισμούς ειδών.
Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια ημέρα των ζώων η οποία έχει καθιερωθεί από το 1931 να γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου λόγω του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη των ζώων και του περιβάλλοντος από την καθολική εκκλησία. Από τότε πέρασαν χρόνια πολλά, αλλά λίγα άλλαξαν.
Δημιουργώντας τον σύγχρονο κόσμο ξεχάσαμε τα ζώα!
Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς αποδεικνύουν και στους πλέον δύσπιστους πως τα ζώα και νιώθουν, και πονούν και υποφέρουν όπως εμείς... απλά δεν έχουν τη δική τους φωνή.
Στο σύγχρονο κόσμο όπου ζούμε, πολλές είναι εκείνες οι πρακτικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούνται ως τα ανώτερα ζώα, για να καλύψουν μη βασικές ανάγκες. Οι πρακτικές αυτές καταπατούν ασυστόλως πολλά από τα δικαιώματα των ζώων.
Ετσι τα ζώα σφάζονται και θυσιάζονται στο βωμό της ανθρώπινης κοκεταρίας για τα δέρματα και τις γούνες τους. Γίνονται πειραματόζωα όχι μόνο για ιατρικούς λόγους, αλλά για ότι πιο ανώφελο και ανόητο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Θηρεύονται για χόμπι. Σκοτώνονται σε ανόητα έθιμα όπως οι ταυρομαχίες. Αναγκάζονται να μετέχουν σε θεάματα στα τσίρκο μετά από βασανιστική εκπαίδευση. Φυλακίζονται για όλη τους τη ζωή σε δελφινάρια και κάγκελα ζωολογικών κήπων. Κακοποιούνται άγρια και καθημερινά και βρίσκουν βασανιστικό θάνατο γιατί το δικό μας -το «ανώτερο» είδος- θεωρεί ότι μπορεί να τα κάνει να υποφέρουν επειδή «είναι απλά ζώα;».
Κι όπως έλεγε και ο Γερμανός κοινωνιολόγος, φιλόσοφος και μουσικολόγος, Τέοντορ Αντόρνο: «Το Αουσβιτς ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτά ένα σφαγείο και σκέφτεται: είναι απλά ζώα!».
Και επειδή η Παγκόσμια Μέρα των Ζώων δεν είναι γιορτή, ας θυμηθούμε μόνο τις τελευταίες κακοποιήσεις ζώων στην Ελλάδα, και ας διαβάσουμε το Προοίμιο της διακήρυξης δικαιωμάτων των ζώων, απλά για να σκεφτούμε.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ζωή είναι ενιαία, ότι όλα τα είδη έχουν κοινή καταγωγή και διαφοροποιούνται υπό το νόμο της εξέλιξης των ειδών, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά δικαιώματα και κάθε ζώο με νευρικό σύστημα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα,λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιφρόνηση ή και απλή άγνοια αυτών των φυσικών δικαιωμάτων είναι επιζήμια για τη φύση και επιτρέπει στους ανθρώπους να διαπράτουν εγκλήματα εναντίον των ζώων, δεδομένου ότι η συνύπαρξη των ειδών, προϋποθέτει την αναγνώριση εκ μέρους του ανθρωπίνου είδους, του δικαιώματος στη ζωή και των υπολοίπων ζώων και δεδομένου ότι ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους είναι αδιαχώριστος με τον αντίστοιχο σεβασμό ανθρώπου προς άνθρωπο»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου