Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Ερωτήματα σχετικά με δημοσίευμα για έγγραφη πρόταση ΡΙΚΙΠ για λειτουργία Δημοτικού συμβουλίου






         
                                                      








                                           

                                                                                                        Βούλα  01/10/2019     

                                                                                                                                Αριθμ. Πρωτοκ. : 061 / 2019   

            

Blogs   : http://rikipvvv.blogspot.gr /                                                                                                          
 Ε - mail   : rikipvvv@gmail.com                                                        

                                                                                                                                                                   

 ΘΕΜΑ : Το δημοσίευμα για την έγγραφη πρόταση της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  στο Δημοτικό συμβούλιο αποτελεί προϊόν σκοπιμότητας και στοχευμένη παραπληροφόρηση ή έλλειψη κινήτρων για δημοσιογραφική έρευνα;



Με έκπληξη διαβάσαμε,  μετά από δημοσιοποίηση του στο facebook, το ‘’δημοσίευμα’’ σε τοπικό ιστότοπο αναρτήσεων δημοτικών θεμάτων και απόψεων σχετικά με την προ δύο εβδομάδων δημόσια πρόταση της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. με θέμα «Προτάσεις για τη  λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του  Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης».

Το ιστορικό αυτής της έγγραφης πρότασης μέχρι σήμερα:

 Η δημόσια αυτή έγγραφη πρόταση στάλθηκε με email εκτός από τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου και σε συλλόγους – πολίτες – φορείς του δήμου Β.Β.Β. καθώς και σε περιφέρεια – βουλευτές – τοπικό και κεντρικό  τύπο στις 11/9/2019.  Ακολούθως  στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 23/9/2019 ο επικεφαλής της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. δημοτικός σύμβουλος Θάνος Ματόπουλος εισηγήθηκε το θέμα της έγγραφης πρότασης και των προβλέψεών της, στο Δ.Σ. και ζήτησε την συζήτηση του σε επόμενο Δ.Σ.. Αναφερόμενος δε στις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται για την ισότιμη διευκόλυνση όλων των δημοτικών παρατάξεων στο έργο τους, ζήτησε την πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση των παρατάξεων για όλα τα θέματα που συζητούνται  στα όργανα σε δημόσιες συνεδριάσεις του Δήμου και την προβλεπόμενη διάθεση της αίθουσας αντιπολίτευσης. Ο κ. Δήμαρχος έχοντας γνώση των έγγραφων προτάσεων είπε ότι εκτός μίας οι υπόλοιπες είναι σε θετική κατεύθυνση και συμφωνεί να συζητηθούν και να υιοθετηθούν. Η αναφορά του στην υπάρχουσα αποθήκη υλικού που χρησιμοποιείται τα τελευταία πέντε χρόνια ως ‘’αίθουσα αντιπολίτευσης’’ κατέδειξε την ανεπάρκεια της και δεσμεύτηκε  για την διάθεση χώρου με αξιοπρεπείς συνθήκες και υποδομές.



Τα γεγονότα που αποκρύπτει το ‘’ δημοσίευμα’’ και είναι γνωστά ευρέως:

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. έχει τρείς εκλεγμένους και εκατοντάδες μέλη - ψηφοφόρους.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. βάσει του δημοσιοποιημένου καταστατικού λειτουργίας της, ήδη από το 2013, συγκαλεί το συντονιστικό 11μελές όργανο της κίνησης το λιγότερο μία φορά το μήνα  και την γενική ανοικτή συνέλευση της το λιγότερο κάθε 6 μήνες. Την ‘’αίθουσα’’ της αντιπολίτευσης την χρησιμοποιεί συχνότατα τα τελευταία 5 χρόνια, μετά από πρωτοκολλημένο αίτημά της. Εκεί συζητούνται όλα τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και τα όργανα του Δήμου, γίνονται συναντήσεις με πολίτες-φορείς-συλλόγους και παίρνονται συλλογικές αποφάσεις.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στο έγγραφο κείμενο με τις «Προτάσεις για τη  λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του  Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης» δεν ζήτησε την παραχώρηση εργαζόμενου για γραμματέα, αλλά συγκεκριμένα στη 13η πρόταση:

‘’ Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να μπορούν να συνεδριάζουν στην αίθουσα που έχει οριστεί για τις συνεδριάσεις των οργάνων τους, με απλό αίτημα πρωί ή απόγευμα.

Η αίθουσα για να μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για αυτές τις συνεδριάσεις πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστον επαρκή αριθμό καθισμάτων (αυτές που υπάρχουν είναι κυρίως όσες αποσύρονται επειδή   είναι κατεστραμμένες) και αντίστοιχο ασφαλές τραπέζι συνεδριάσεων.

Η ανάγκη για περαιτέρω εξοπλισμό και στήριξη   των δημοτικών παρατάξεων για την ισότιμη και αναγκαία προετοιμασία για τα συζητούμενα και επίκαιρα δημοτικά θέματα απαιτεί επίσης : ηλεκτρονικό υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο και πρόσβαση σε ψηφιακές βάσεις δεδομένων για θέματα  αυτοδιοικητικά και νομικά και δυνατότητα εκτύπωσης των αντλούμενων δεδομένων. ‘’

Το σύνολο των προτάσεων της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στην παραπομπή http://rikipvvv.blogspot.com/2019/09/blog-post_11.html



Επομένως  η παντελής έλλειψη έστω της στοιχειώδους δημοσιογραφικής έρευνας μας οδηγεί στη σκέψη ότι το ‘’δημοσίευμα’’ αποτελεί το πιθανότερο προϊόν σκοπιμότητας και  στοχευμένη παραπληροφόρηση σχετικά με την έγγραφη πρόταση της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.



Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. και τα μέλη της έχουν τα τελευταία έξι χρόνια συνειδητοποιήσει ότι οι ευνοϊκές καταχωρήσεις και δημοσιεύσεις αποτελούν μέρος της εμπορικής πολιτικής των μέσων ενημέρωσης και δεν έχουν να κάνουν με την ενημέρωση των πολιτών. 

Καλούμε όσους θέλουν να ενημερώνονται για όσα η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. πράττει και ανακοινώνει, να επισκέπτονται τον ιστότοπό της http://rikipvvv.blogspot.com/



ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου