Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

2021 τα ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΕΤΩΠΑ & ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ. - Α΄ ΕΞΩΑΣΤΙΚΟ – ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 


                                                    

     

 

                                                                       



                                                                                                                        Βούλα  16/01/2021     

                                                                                                            Αριθμ. Πρωτοκ. : 002α / 2021   

 

  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                            

   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      

  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv   

                                                              

2021  τα  ΑΝΟΙΚΤΑ  ΜΕΤΩΠΑ  & ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ στο  ΔΗΜΟ  ΒΑΡΗΣ  ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ.

 

Α΄ μέρος της καταγραφής των ανοικτών θεμάτων που αφορούν το ΕΞΩΑΣΤΙΚΟ – ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Αφήνουμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά και βαδίζουμε στον καινούριο χρόνο με αβεβαιότητα αλλά και με αισιοδοξία.

·         Ο περιορισμός της κινητικότητας και των δραστηριοτήτων, εκτός από οικονομικά, ψυχολογικά και άλλα πρακτικά προβλήματα,  έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς από τους κατοίκους του δήμου μας να κινηθούν περισσότερο μέσα στα όριά του και έδωσε χρόνο και ευκαιρίες να τον γνωρίσουν καλύτερα. Πολλοί συνειδητοποίησαν για άλλη μια φορά την τύχη να ζουν μέσα στο αιώνια εντυπωσιακό αττικό τοπίο, αλλά και πόσο γρήγορα αυτό αλλοιώνεται στις μέρες μας. Κάποιοι βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τα προβλήματα που προκύπτουν σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η μετακίνηση και η άθληση. Σε κάποιους δημιουργήθηκαν απορίες και ερωτήματα για «μικρά» και «μεγάλα» θέματα, κάποια από τα οποία αναδεικνύει συχνά και η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.:

Α΄ ΕΞΩΑΣΤΙΚΟ – ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

·          Γιατί παραχωρούνται ακόμα και μικρές παραλίες σε ιδιώτες;

·         Πως θα μοιάζει η παραλιακή ζώνη του δήμου μας όταν υλοποιηθούν οι επενδύσεις στη Β πλαζ, στο πρώην κάμπινγκ, στην ανατολική παραλία της Βάρκιζας, στη μαρίνα της Βουλιαγμένης;

·         Τι συμβαίνει στην Υδρούσα; Είναι αλήθεια όσα ακούγονται για την «αξιοποίησή» της και για τις Φλέβες;

·         Γιατί ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα δεν έχει αποδεσμευθεί ακόμα από την επένδυση του Αστέρα;

·         Είναι αλήθεια ότι η Φασκομηλιά και ο λόφος του Ορφανοτροφείου στη Βουλιαγμένη κινδυνεύουν να δοθούν από την εκκλησία σε επενδυτές και να τσιμεντοποιηθούν;

·         Είναι αλήθεια ότι τον λόφο του ΠΙΚΠΑ θα τον «καταπιούν» οι επενδύσεις στα Αστέρια Γλυφάδας και στο πρώην κάμπινγκ;

·         Γιατί καθυστερεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών και τι γίνεται με την προστασία του Υμηττού;

·          

Β΄ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 

·         Γιατί δεν μπορούμε να περπατήσουμε πάνω στα πεζοδρόμια όπου υπάρχουν;

·         Γιατί κάποιοι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες;

·         Γιατί είναι τόσο δύσκολο να διασχίσουμε την παραλιακή λεωφόρο;

·         Γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί ανοιχτοί χώροι άθλησης και κολυμβητήριο;

·         Γιατί  κωλυσιεργεί και δεν προχωράει η ανακύκλωση με ορθολογικό τρόπο, ταυτόχρονα όμως ο δήμος εισπράττει συνεχώς επαίνους και θεωρείται από τους πρωτοπόρους στο θέμα αυτό;

·         Είναι αλήθεια ότι σύντομα οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα που θα προκύψουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν τηρούμε την ιεράρχηση διαχείρισης αποβλήτων για την ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των απορριμμάτων;

·         Γιατί έχει μεγαλώσει τόσο πολύ ο πληθυσμός των γατιών; Ποιος είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων;

·         Πόσο μας κόστισαν τα φαντεζί πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς;

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  διαθέτει τεκμηριωμένες θέσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τους δημότες, τις οποίες συνεχώς επικαιροποιεί και δημοσιοποιεί. Δεν είμαστε υπέρμαχοι της στείρας αντιπολίτευσης, που απλώς διαφωνεί για να διαφωνεί. Αντιστεκόμαστε με μαχητική διάθεση σε όσα πιστεύουμε ότι αντιτίθενται στα δημοτικά και δημόσια συμφέροντα και την κοινωνική ισότητα και συνοχή. Με την ίδια μαχητικότητα καταθέτουμε συνεχώς ολοκληρωμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο,  πολλές από τις οποίες έχουν γίνει αποδεκτές, αλλά αυτό είναι ένα θέμα, για το οποίο δεν θα διαβάσετε συχνά στον τοπικό τύπο.

Στο δήμο μας υπάρχουν πολλά και σοβαρά θέματα, που μένουν ανοιχτά, τα περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν επίσης και θέματα που βρίσκονται σε επίπεδο τελικών αποφάσεων, η επίλυση των οποίων θα φέρει ανατροπές. Αυτά τα θέματα είναι εξειδικευμένα και δεν είναι δυνατό να συζητηθούν μέσα στα πλαίσια της συζήτησης του ετήσιου προϋπολογισμού ή του ετήσιου τεχνικού προγράμματος.

Ας μιλήσουμε για τα θέματα αυτά, σε ποια φάση βρίσκονται, τι πιστεύει, αλλά το πιο σημαντικό, τι κάνει η ΡΙΚΙΠ γι’ αυτά.

 

Ø Παραλίες – παράκτια ζώνη:

Η ΕΤ.Α.Δ. παραχώρησε στο δήμο την διαχείριση της  Β΄ πλαζ και του πρώην κάμπινγκ Βούλας και την ανατολική παραλία της Βάρκιζας αλλά και πολλών μικρών παραλιών ενδιάμεσα  και η δημοτική αρχή αποφάσισε τη μεθοδευμένη παράδοσή τους σε μεγαλοεπιχειρηματίες και αποστέρησή τους από όλους τους πολίτες, σε αντίθεση με όσα ορίζει το Σύνταγμα για το δημόσιο αυτό κοινόχρηστο αγαθό. Από το 2017 βρισκόμαστε διαρκώς σε επαφή με κινήσεις πολιτών πανελλαδικά για τη διασφάλιση του δημόσιου κοινόχρηστου χαρακτήρα όλων των παραλιών και την προστασία της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών. Ενώ έχουμε επισημάνει επανειλημμένα  στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε ανοικτές συνελεύσεις τα νομικά και πολεοδομικά κωλύματα αυτών των παραχωρήσεων εκμετάλλευσης από την  Ε.Τ.Α.Δ.

 

Τα νησιά Φλέβες και  η Υδρούσα κινδυνεύουν με αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντός τους  από την διατυπωμένη βούληση για την υπέρμετρη αξιοποίηση τους.

Οι Φλέβες κινδυνεύουν λόγω της πρόθεσης δημιουργίας καταδυτικού πάρκου με πόντιση ναυαγίων που θα επιβαρύνουν υπέρμετρα το περιβάλλον και την ποιότητα των υδάτων.

 

Η πολύκροτη υπόθεση της Μ.Ε.Ε.Κ.Β. και των διεκδικήσεων της στο παραλιακό μέτωπο (ΝΟΤΟΣ) αλλά και σε αστικά ακίνητα  της Βούλας, μας απασχολεί διαχρονικά με τις συνεχείς νομικές εξελίξεις και ανατροπές της. Σε κάθε φάση θέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο δημόσια τα ερωτήματα μας για να τοποθετηθεί ο Δήμαρχος και να ενημερώσει τους πολίτες. Έτσι και στο ΔΣ της 23/9/2020 θέσαμε σχετική ερώτηση και ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι η Μ.Ε.Ε.Κ.Β., η οποία πλέον έχει δικαστική διένεξη με το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος μας είναι απλά παρεμβαίνων (ο δήμος έχασε δικαστικά την υπόθεση λόγω λαθεμένων( ; ) χειρισμών και ολιγωρίας), κέρδισε στο δικαστήριο την υπόθεση της ιδιοκτησίας του χώρου λόγω χρησικτησίας!!!

Η χρησικτησία ιδιώτη δεν έχει εφαρμογή σε ακίνητα που ανήκουν στο δημόσιο, άρα αμφισβητείται και πάλι η κυριότητα του δημοσίου στην παράκτια αυτή ζώνη της Βουλας;

Αλήθεια πως τεκμηρίωσε την χρησικτησία η  Μ.Ε.Ε.Κ.Β; 

Τι αποδεικτικά στοιχεία παρουσίασε στο δικαστήριο και έπεισε τους δικαστές;

Τι αντέκρουσαν το δημόσιο και  ο δήμος για την κατάρριψη του ισχυρισμού τους;

Ο  δήμος κατέχει, νέμεται και φροντίζει τον παραλιακό αυτό χώρο πολλές δεκαετίες συνεχόμενα, πριν αλλά και  μετά από την παραχώρηση από το δημόσιο. Το δικαστήριο πώς αναγνώρισε «απλή χρησικτησία»  στη Μ.Ε.Ε.Κ.Β., όταν μάλιστα όλοι τους, όσοι μετέχουν στα δημοτικά της Βούλας, διατείνονται ότι δεν γνωρίζουν τους τωρινούς μετόχους της;

Ερμήνευσε και αξιολόγησε ιδιοκτησιακά δικαιώματα που παρουσίασε η Μ.Ε.Ε.Κ.Β., με ‘’τίτλους  ιδιοκτησίας‘’ ως αίολους και ανίσχυρους;

 

Αδιανόητο και απαράδεκτο παραμένει το γεγονός να έχει κτιστεί τεράστια βίλα με περίφραξη, ιδιοκτησίας  εταιρείας off-shore, στην  παράκτια ζώνη του Αγ. Νικόλαου Καβουρίου  έξω από κάθε έννοια νομιμότητας. Η δε παρακείμενη παράκτια ζώνη, που πάντα είχε δημόσια χρήση και την φρόντιζε ο δήμος,  φέρεται σήμερα με τις μεθοδεύσεις τους ως ιδιωτική. Η διαχρονική μεθόδευση για να καταλήξει εκεί η υπόθεση αυτή είναι εξωφρενική και  αναδεικνύει το γεγονός ότι το σύστημα ευνοεί σκανδαλωδώς τους μεγιστάνες. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα πάψουμε να αναδεικνύουμε τέτοιου είδους ιδιοτελείς μεθοδεύσεις χειραγώγησης των διαδικασιών της πολιτείας. 

 

 

Ø  Υμηττός:

Μας ανησυχεί πολύ η μακρά αναμονή για την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τη θεσμική διασφάλιση της  περιβαλλοντικής προστασίας του Υμηττού. Πολλοί Δήμοι έχουν καταθέσει αιτήματα για την αποδέσμευση μικρών οικισμών, οι οποίοι όμως δεν πληρούν τα αναγκαία κριτήρια.

       Στα πλαίσια των προβλέψεων του Π.Δ. για τον ιστορικό οικισμό του Χερώματος επιβάλλεται  να περιέχεται μια  σαφής και κοινωνικά δίκαιη διάταξη  για την  οριστική επίλυση της διαρκούς ομηρίας των κατοίκων.

 

Είναι αναγκαία η αποσυμφόρηση ασύμβατων  δραστηριοτήτων που προσθέτουν τσιμέντο σε βουνό που χρήζει προστασίας, ιδίως στο σύνολο της Α’ ζώνης προστασίας.

 

Ø Δασικές εκτάσεις:

Οι δασικοί χάρτες έχουν θεωρηθεί από το 2016, αλλά δεν αναρτώνται για να οριστικοποιηθούν, ενώ ήδη υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία τροποποίησής τους, εδώ και δύο χρόνια. Η απαράδεκτη και επικίνδυνη καθυστέρηση  της ανάρτησης ενέχει σαφείς κινδύνους αποχαρακτηρισμού και αλλοίωσης των δασικών εκτάσεων στο Δήμο μας. Με την μη ολοκλήρωσή και ανάρτησή τους καθυστερεί και η ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

 

Ø Εκκλησιαστική περιουσία:

Η εκκλησία, η οποία φέρεται ως ιδιοκτήτρια μεγάλων δασικών εκτάσεων εντός και εκτός αστικού ιστού, κυρίως στη Βουλιαγμένη, επιδιώκει την αξιοποίησή της με μεγαλεπήβολα σχέδια και αναζητεί επενδυτές στη διεθνή αγορά. Ο μεγάλος φόβος έρχεται από τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος να χαρακτηριστεί μια τέτοια επένδυση ‘’στρατηγική’’ και να πριμοδοτηθεί με δυνατότητες αδειοδότησης (ΕΣΧΑΣΕ) κατά παρέκκλιση όσων ισχύουν. Το ίδιο θα συμβεί εάν επέλθει συμφωνία κράτους και εκκλησίας για την διαχείριση της ‘’εκκλησιαστικής’’ περιουσίας, όπου και πάλι θα υπάρξει προνομιακή αδειοδότηση μέσω εφαρμογής ειδικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) και θα σημάνει σε κάθε περίπτωση την αλλοίωση του  φυσικού περιβάλλοντος.

Από τους πρώτους χώρους που θα κινδυνεύσουν είναι η Φασκομηλιά και  ο λόφος του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.  Το ίδιο ισχύει και για  τα Οικοδομικά Τετράγωνα στο μεγάλο Καβούρι που κατέλαβαν χώρους χαρακτηρισμένους ως κοινόχρηστους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.   στο Δημοτικό συμβούλιο υπάρχει θέμα που έρχεται από πολύ παλιά.

 

Ø Αστέρας Βουλιαγμένης: 

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  είχε  έγκαιρα αναδείξει όλες τις πτυχές, τις μεθοδεύσεις και τα τρωτά σημεία από το πρώτο σχέδιο του 2013  έως και το τελικό που εγκρίθηκε και αφορά όλα τα μέρη του (ξενοδοχείο – πλαζ – κατοικίες - μαρίνα). Η ζημία στο περιβάλλον και η  απαξία στα αρχαία και  τη ποιότητα ζωής των κατοίκων αποτελούν το μεγαλύτερο  πρόβλημα γιατί μπορεί να δημιουργήσει δεδικασμένα και για άλλες παρόμοιες επενδύσεις. Σε κάθε στάδιο της επιζήμιας αυτής επένδυσης ενημερώσαμε με σαφήνεια τους πολίτες και δράσαμε με αποφασιστικότητα για την προστασία των δημόσιων και δημοτικών συμφερόντων, όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον. Το θέμα δεν έχει τελειώσει, οι πολίτες πλέον αντιλαμβάνονται τι βαρύ κόστος θα έχει για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής τους η φαραωνική επένδυσή τους, στο σύνολό της.

 

Στο Δήμο Β.Β.Β. υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλά, μεγάλα και σοβαρά θέματα που μένουν ανοικτά, τα περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και αρκετά που βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης, το ζήτημα είναι αν θα είναι προς όφελος των δημοτών ή των ιδιωτών.

Τα ανοικτά μέτωπα απαιτούν εγρήγορση, ενημέρωση, ξεκάθαρες απόψεις και αναζήτηση ευρέων κοινωνικών συμμαχιών για τη βέλτιστη και κοινά αποδεκτή λύση σε κάθε θέμα. Οι συγκλίσεις και συναινέσεις οφείλουν να  έχουν ως βάση τη συμμετοχή και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. επιδεικνύει  συνεχή και μαχητική στάση για την επίλυσή τους, με βασικό μέλημα την προάσπιση των Δημόσιων – Δημοτικών συμφερόντων και την κοινωνική ισότητα και συνοχή. Τα προβλήματα και οι τρόποι επίλυσης τους επηρεάζουν την ζωή όλων μας, ας μην αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για μας.

 

 

                                                        ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου