Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΘΕΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. στην συνεδρίαση της ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. Βούλας για το 2021

 



                         






  

                                                            Βούλα  17 / 05 / 2021    

                                                             Αριθμ. Πρωτοκ. : 024  / 2021   

 

                                                               ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ  ΕΠΕΙΓΟΝ

                                                                ΑΜΕΣΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

                                                 Προς

                                           κ. Δήμαρχο

                                                    Μέλη ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  

  blogs        : http://rikipvvv.blogspot.gr/                

   Ε-mail      : rikipvvv@gmail.com                     

  Facebook : www.facebook.com/rikipvvv                                    

 

ΘΕΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στην συνεδρίαση της  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Βούλας για το 2021

(με τηλεδιάσκεψη)

 

 «Οι παραλίες πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση χωρίς αντίτιμο και η μορφή τους να προσεγγίζει όσο το δυνατόν τη φυσική τους μορφή έτσι ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό τους που είναι η αναψυχή των πολιτών.

Επίσης, κατά τη χειμερινή περίοδο που η επιχείρηση εκμετάλλευσης της παραλίας δεν λειτουργεί η πρόσβαση των πολιτών στην ακτή δεν είναι  εφικτή και  δεν υπάρχει φροντίδα – καθαριότητα τόσο στους χώρους των εγκαταστάσεων της οργανωμένης παραλίας όσο και στην ακτή με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Οι παραλίες δεν είναι μαγαζί να κλείνουν όποτε επιθυμεί ο  εκάστοτε επιχειρηματίας αλλά δημόσιο κοινόχρηστο αγαθό και στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος. Η είσοδος στη οργανωμένη παραλία ακόμη δεν έχει ανοίξει για την επίσκεψη των πολιτών στην θάλασσα, γεγονός που είναι απαραδεκτο.

Η Επιχείρηση που διαχειρίζεται – εκμεταλλεύεται  την Α’ πλαζ Βούλας εκτελεί εδώ και μήνες εργασίες ανακαίνισης με άδειες μικρής κλίμακας όμως οι οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται είναι εκτεταμένες και αφορούν το σκελετό των οικοδομημάτων και αυτό απαιτεί ειδικές μελέτες και άδεια. Η ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στο μνημόνιο σύσταση της γνωμοδοτεί επί των μελετών των έργων επί εγκεκριμένων αρχικών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου και παρακολουθεί τη εξέλιξη υλοποίησης τους, αυτό δεν συνέβη.  

Η ΕΤ.Α.Δ. οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει την νομοθεσία και να μην επιτρέπει την κατασκευή και διατήρηση κτηρίων και εγκαταστάσεων που είναι παράνομα και κυρίως όσα είναι εντός αιγιαλού.     Αυτά πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα. Παράδειγμα τα εγκαταλειμμένα κτήρια στην ανατολική πλευρά του Α΄ αλιπέδου που με διαπιστωτικές πράξεις έχουν υπερμεγενθυθεί και μεγάλο τμήμα τους έχει κριθεί οριστικά κατεδαφιστέο με την απόφαση του Ε΄τμ. του ΣτΕ 4319/2013 και ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί.

 

Οι ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. και των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων καθώς και τα όργανα του Δήμου οφείλουν να ελέγχουν τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την διάρκεια λειτουργίας τις εγκαταστάσεις των οργανωμένων παραλιών για την τήρηση των όρων λειτουργίας αλλά εάν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Υγειονομικοί   για την  πανδημία αλλά και ασφαλείας λουομένων με ναυαγοσώστες.

  Στο Δήμο Β.Β.Β.  έχει παραχωρηθεί  για διαχείριση σχεδόν το σύνολο της παράκτιας ζώνης του, από την ΕΤ.Α.Δ. ( με διαδικασία με πολλά νομικά προβλήματα) και ο Δήμος έχει μισθώσει σε ιδιώτες τμήματα τους, μισθώσεις που η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. θεωρεί ότι στερούν το ισότιμο δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης όλων των πολιτών στις παραλίες που αποτελούν δημόσιο κοινόχρηστο αγαθό και στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος.

Καθίσταται έτσι αναγκαία η τακτική επιτήρηση και αυτών των μισθώσεων των παραλιών από όργανο ανάλογο με αυτό των   ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. για την τήρηση όσων προβλέπονται.»

*ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ η απόφαση του Ε΄τμ. του ΣτΕ 4319/2013

                                                                                                        Ματόπουλος Αθανάσιος

                                                                  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου