Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

οι ΘΕΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. στην συνεδρίαση της ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. Βούλας για το 2021

 

 


                            

                            

 

 

 

 

                                                                    

                                                                               Βούλα  20 / 05 / 2021    

                                                                              Αριθμ. Πρωτοκ. : 025 / 2021   

 

 

  blogs        : http://rikipvvv.blogspot.gr/                

   Ε-mail      : rikipvvv@gmail.com                     

  Facebook : www.facebook.com/rikipvvv                                    

οι ΘΕΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στην συνεδρίαση της  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Βούλας για το 2021

Συνεδρίασε και φέτος η Επιτροπή Έλεγχου Ακτών (ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.) που συστάθηκε το 2001 για τοΝ έλεγχο των μισθωμένων παραλιών από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) σε ιδιώτες. Η επιτροπή αυτή επί χρόνια συζητούσε αποκλειστικά το ωράριο λειτουργίας και τον τιμοκατάλογο εισόδου στις παραλίες. 

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. μετά τις εκλογές του 2015 όπου οι πολίτες την τίμησαν με την ψήφο τους και πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις αρχές της διεκδίκησε και ο εκλεγμένος της Δημοτικός Σύμβουλος Ματόπουλος θανος έγινε τακτικό μέλος της ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. Βούλας και η θητεία αυτή ανανεώθηκε και στην παρούσα αυτοδιοικητική περίοδο μέχρι το 2023. Ήδη από την πρώτη συνεδρίαση το 2015 έθεσε άμεσα τα καυτά προβλήματα που επί χρόνια υφίστανται στις οργανωμένες και μισθωμένες ακτές από την ΕΤ.Α.Δ. (ΔΕΙΤΕ:Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Μαΐου 2015 (rikipvvv.blogspot.com) και φυσικά το απαράδεκτο καθεστώς της πληρωμής εισιτηρίου εισόδου στις παραλίες που αποτελούν Συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινόχρηστο Δημόσιο αγαθό και η ελεύθερη πρόσβαση είναι καθολικό δικαίωμα όλων των πολιτών.  Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. κάθε χρόνο θέτει τα πάγια αλλά και τα νέα θέματα που προκύπτουν και ζητά την συζήτησή τους, αφού δεν αποτελούν μέρος της ημερησίας διάταξης (ΔΕΙΤΕ: 2020= https://drive.google.com/file/ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΚΤΩΝ ΒΟΥΛΑΣ 2020 -2η=ΑΔΑ:ΩΕΧΖΩΨΖ-ΗΛΦ)

Έτσι και φέτος η 1η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για την ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. Δ.Ε. Βούλας, ανέφερε:

«Σας καλούμε την Τρίτη, 18 Μαΐου 2021 και ώρα 11:00 σε τηλεδιάσκεψη μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom, για την πρώτη συνεδρίαση του 2021 της ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. Δ.Ε. Βούλας.

                   ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

1. Συζήτηση για το ωράριο λειτουργίας της Α’ πλαζ Βούλας

2. Έγκριση τιμοκαταλόγου περιόδου 2021 »

  -----

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. έθεσε επίσημα με έγγραφό της  { https://docs.google.com/document/ΕΠΕΛΑΚ Βούλας 2021 με τηλεδιάσκεψη= θεσεις ΡΙΚΙΠ ΒΒΒ (ΡΙΚΙΠ αρ.πρ. 024-2021) } και με προφορική εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου της Ματόπουλου θανου κατά την συνεδρίαση της ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. Βούλας τα θέματα:

 

ΘΕΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στην συνεδρίαση της  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Βούλας για το 2021

(με τηλεδιάσκεψη)

 

 «Οι παραλίες πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση χωρίς αντίτιμο και η μορφή τους να προσεγγίζει όσο το δυνατόν τη φυσική τους μορφή έτσι ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό τους που είναι η αναψυχή των πολιτών.

Επίσης, κατά τη χειμερινή περίοδο που η επιχείρηση εκμετάλλευσης της παραλίας δεν λειτουργεί η πρόσβαση των πολιτών στην ακτή δεν είναι  εφικτή και  δεν υπάρχει φροντίδα – καθαριότητα τόσο στους χώρους των εγκαταστάσεων της οργανωμένης παραλίας όσο και στην ακτή με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Οι παραλίες δεν είναι μαγαζί να κλείνουν όποτε επιθυμεί ο  εκάστοτε επιχειρηματίας αλλά δημόσιο κοινόχρηστο αγαθό και στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος. Η είσοδος στη οργανωμένη παραλία ακόμη δεν έχει ανοίξει για την επίσκεψη των πολιτών στην θάλασσα, γεγονός που είναι απαραδεκτο.

Η Επιχείρηση που διαχειρίζεται – εκμεταλλεύεται  την Α’ πλαζ Βούλας εκτελεί εδώ και μήνες εργασίες ανακαίνισης με άδειες μικρής κλίμακας όμως οι οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται είναι εκτεταμένες και αφορούν το σκελετό των οικοδομημάτων και αυτό απαιτεί ειδικές μελέτες και άδεια. Η ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στο μνημόνιο σύσταση της γνωμοδοτεί επί των μελετών των έργων επί εγκεκριμένων αρχικών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου και παρακολουθεί τη εξέλιξη υλοποίησης τους, αυτό δεν συνέβη.  

Η ΕΤ.Α.Δ. οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει την νομοθεσία και να μην επιτρέπει την κατασκευή και διατήρηση κτηρίων και εγκαταστάσεων που είναι παράνομα και κυρίως όσα είναι εντός αιγιαλού.     Αυτά πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα. Παράδειγμα τα εγκαταλειμμένα κτήρια στην ανατολική πλευρά του Α΄ αλιπέδου που με διαπιστωτικές πράξεις έχουν υπερμεγενθυθεί και μεγάλο τμήμα τους έχει κριθεί οριστικά κατεδαφιστέο με την απόφαση του Ε΄τμ. του ΣτΕ 4319/2013 και ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί.

Οι ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. και των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων καθώς και τα όργανα του Δήμου οφείλουν να ελέγχουν τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την διάρκεια λειτουργίας τις εγκαταστάσεις των οργανωμένων παραλιών για την τήρηση των όρων λειτουργίας αλλά εάν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Υγειονομικοί   για την  πανδημία αλλά και ασφαλείας λουομένων με ναυαγοσώστες.

  Στο Δήμο Β.Β.Β.  έχει παραχωρηθεί  για διαχείριση σχεδόν το σύνολο της παράκτιας ζώνης του, από την ΕΤ.Α.Δ. ( με διαδικασία με πολλά νομικά προβλήματα) και ο Δήμος έχει μισθώσει σε ιδιώτες τμήματα τους, μισθώσεις που η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. θεωρεί ότι στερούν το ισότιμο δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης όλων των πολιτών στις παραλίες που αποτελούν δημόσιο κοινόχρηστο αγαθό και στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος.

Καθίσταται έτσι αναγκαία η τακτική επιτήρηση και αυτών των μισθώσεων των παραλιών από όργανο ανάλογο με αυτό των   ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. για την τήρηση όσων προβλέπονται.»

*ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ η απόφαση του Ε΄τμ. του ΣτΕ 4319/2013

                                                                                             Ματόπουλος Αθανάσιος

                                                                  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

------------------------------

Η συζήτηση που ακολούθησε της τοποθέτησής μας απέδωσε την στήριξη του Δήμαρχου στο θέμα της δωδεκάμηνης δυνατότητα εισόδου στις ακτές δηλαδή να μπορεί να εισέλθει ο πολίτης στην παραλία και την θάλασσα  ακόμη και όταν η επιχείρηση δεν λειτουργεί (το χειμώνα) όμως η ΕΤ.Α.Δ. δεν δεσμεύτηκε και δεν υπερψηφίστηκε. Δεσμεύτηκε όμως η ΕΤ.Α.Δ. αφού στήριξε το θέμα και ο Δήμαρχος να υπάρχει καθαριότητα και μέριμνα του χώρου της εγκατάστασης και της παραλίας όλο το χρόνο.  Υπήρξε κατά αρχήν συμφωνία για επί τόπου ελέγχους των μελών ‘η όλης της επιτροπής στις οργανωμένες παραλίες για έλεγχο των όρων και συνθηκών λειτουργίας τους. Η ΕΤ.Α.Δ. δεν αποδέχτηκε επίσης, παρόλο που και  ο Δήμαρχος το στήριξε ένθερμα να αποξηλωθούν τα αυθαίρετα και κυρίως αυτά στο κέντρο πρώην ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ που μερικά έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Όπως επισήμανε ο Ματόπουλος θανος η ΕΤ.Α.Δ. διαχρονικά αποδέχεται και τελικά νομιμοποιεί τις αυθαίρετες κατασκευές που οι εκάστοτε μισθωτές κατασκευάζουν για να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη, χωρίς να υπολογίζουν την τοπική κοινωνία και το Δήμο. Τέθηκε επίσης το θέμα της ασφάλειας λουομένων αναδεικνύοντας την  πρακτική που ακολουθούν οι τουριστικές εγκαταστάσεις με ναυαγοσώστες που έχουν δωδεκάωρη βάρδια και από την κόπωση δεν είναι δυνατόν να είναι αποτελεσματικοί.

Ο Δήμαρχος έθεσε το θέμα της συζήτησης της λειτουργίας και της Β΄ πλαζ Βούλας παρόλο που είναι απίθανο να λειτουργήσει μέσα στη τρέχουσα χρονιά.

Η διασφάλιση της κοινοχρηστίας και της περιβαλλοντικής προστασίας των παράκτιων ζωνών είναι ακόμη δυστυχώς ζητούμενο. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ελευθερωθούν όλες οι δέσμιες παραλίες και να αποδοθούν σε Δημόσια χρήση.

                                                                                   ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου