Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Η ποινικοποίηση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ μας αφορά και θα απαντηθεί δυναμικά απ’ όλο τον προοδευτικό κόσμο

 

«Η ποινικοποίηση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ μας αφορά και θα απαντηθεί δυναμικά απ’ όλο τον προοδευτικό κόσμο»

                                                                                                      της Βέλλη Ανθής

 

 Πριν 20 μέρες περίπου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση δεν είναι ένα καθολικό δικαίωμα για κάθε γυναίκα σε κάθε σημείο της χώρας, αλλά μπορεί να αποφασιστεί σε τοπικό πολιτειακό επίπεδο.

   Οι γυναίκες στις ΗΠΑ δεν ορίζουν πια το σώμα τους, την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και συνεπώς περιορίζεται η σεξουαλική τους ελευθερία. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, κάνοντας την αρχή με την απαγόρευση των αμβλώσεων, μπορεί να προχωρήσει και σε άλλες αναχρονιστικές διατάξεις σχετικές με τη στέρηση σεξουαλικών ελευθεριών (θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, αντισύλληψης, κ.ά.)

   Η συγκεκριμένη απόφαση, εκτός από επιστροφή σε άλλες εποχές, φέρει κι ένα βαθύτατα ταξικό πρόσημο, γιατί οι κοινωνικές ομάδες που θα πληγούν περισσότερο είναι οι οικονομικά ασθενέστερες, εκείνες που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι φτωχές γυναίκες θα είναι τα πρώτα θύματα, με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής.

   Αυτή η εξέλιξη πρέπει και θα    απαντηθεί δυναμικά. Αφορά όλο τον προοδευτικό κόσμο.  Αφορά  και τη χώρα μας, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι «όταν φυσά» στον δυτικό κόσμο και κυρίως στην μητρόπολη των ΗΠΑ,  «χτυπάνε τα δικά μας πορτοπαράθυρα»

  Εξάλλου, ξέρουμε  πως στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η άμβλωση δεν καλύπτεται  από κανένα Ασφαλιστικό Ταμείο ούτε από  δημόσιο νοσοκομείο και τα αντισυλληπτικά χάπια χορηγούνται μόνο σε ειδικές ιατρικές  περιπτώσεις, όχι όμως ως μέσο αντισύλληψης. Και για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση  στα σχολεία μας  ούτε λόγος.

   Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μάς έχει δώσει πολλά δείγματα, που δικαιολογούν την ανησυχία μας. Μπορεί να είναι νόμιμη η άμβλωση στη χώρα μας  από το 1986, ωστόσο είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από κάποια «συνέδρια γονιμότητας», τα οποία ευτυχώς ακυρώθηκαν μετά από τις έντονες αντιδράσεις του προοδευτικού κόσμου, που όμως είχαν εξασφαλίσει την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Με αποτροπιασμό, το ίδιο διάστημα,  είδαμε να γεμίζουν οι σταθμοί του μετρό με  αφίσες για «τα δικαιώματα του αγέννητου μωρού», και μια διαφημιστική καμπάνια στους τηλεοπτικούς σταθμούς που  στοχοποιούσε τις γυναίκες, οι οποίες  προτίμησαν την καριέρα αντί να κάνουν οικογένεια  και επομένως  ευθύνονται  για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας (αυτές κι όχι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια, οι μισθοί πείνας, οι αντεργατικοί νόμοι, η έλλειψη υποδομών- δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και ενισχυμένο ΕΣΥ, η έλλειψη στεγαστικής πολιτικής για νέα ζευγάρια κ.ά). Τέλος δεν ξεχνάμε και την αρνητική ψήφο του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιου Κυμπουρόπουλου σε μια ψηφοφορία σχετική με το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση τον Μάρτιο του 2021 στο Ευρωκοινοβούλιο.

   Έτσι, οι γυναίκες  βρίσκονται πάλι σε θέση μάχης, προκειμένου να υπερασπιστούν τα αυτονόητα, που δυστυχώς, δεν είναι καθόλου δεδομένα. Την απάντηση θα δώσει όλος ο προοδευτικός κόσμος από κάθε γωνιά της γης και κυρίως οι νέοι άνθρωποι. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, το δικαίωμα στην άμβλωση έχει κατακτηθεί με αγώνες και δε θα επιτρέψουμε ούτε εδώ ούτε πουθενά να αμφισβητηθεί.

  Βέλλη Ανθή

Εκπαιδευτικός

Δημοτική σύμβουλος της ΡΙ.ΚΙ.Π. Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Β.Β.Β.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου