Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

ΘΕΣΕΙΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. στις συνεδριάσεις της 23/5/2025 των ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. Β.Β.Β. για το 2023


 

                                                                          Βούλα  24 / 05 / 2023                                                                                                 

                                                                                     Αριθμ. Πρωτοκ. : 034 / 2023

 

 

  blogs        : http://rikipvvv.blogspot.gr/                

   Ε-mail      : rikipvvv@gmail.com                     

  Facebook : www.facebook.com/rikipvvv                                    

 

ΘΕΣΕΙΣ   &   ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  της   ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  στις  συνεδριάσεις

της 23/5/2023  των  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.   Β.Β.Β.  για το   2023

 

*  ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ  &  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ  με

1.  το ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΘΕΣΕΩΝ που ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ στα ΜΕΛΗ των  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Β.Β.Β.  =   https://docs.google.com/document/d/1sfSup01UwHmfE8k2ORr20NAkjND9ECs_B9866iDerHs/edit?usp=sharing

 


2.  το ΕΓΓΡΑΦΟ με την ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΘΕΜΑΤΩΝ  ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ  Β.Β.Β.  αρχές 2023 https://docs.google.com/document/d/1NvDqqn9tCQ6jnc8Lk-JIwePLVlRHN8dR3HpdRUuClog/edit?usp=sharing

Συνεδρίασε και φέτος η Επιτροπή Ελέγχου Ακτών (ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.), που συστάθηκε το 2001, για τον έλεγχο των μισθωμένων παραλιών από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) σε ιδιώτες.

Η επιτροπή αυτή επί χρόνια συζητούσε αποκλειστικά το ωράριο λειτουργίας και τον τιμοκατάλογο εισόδου στις παραλίες. 

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. μετά τις εκλογές του 2015, όπου οι πολίτες την τίμησαν με την ψήφο τους, πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις αρχές της, διεκδίκησε και κατάφερε ο εκλεγμένος της Δημοτικός Σύμβουλος Ματόπουλος Θάνος να γίνει τακτικό μέλος της ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. Βούλας και η θητεία αυτή ανανεώθηκε και στην παρούσα αυτοδιοικητική περίοδο. Ήδη από την πρώτη συνεδρίαση το 2015, έθεσε άμεσα τα καυτά προβλήματα που επί χρόνια υφίστανται στις οργανωμένες και μισθωμένες ακτές από την ΕΤ.Α.Δ.  Α.Ε. και το Δήμο Β.Β.Β. και όλα όσα συμβαίνουν στην παράκτια ζώνη της Β.Β.Β. και διεκδίκησε την επίλυση τους ( ΔΕΙΤΕ: ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.- ΠΑΡΑΛΙΕΣ - rikipvvv.blogspot.com  ). Όπως, επίσης, έθεσε το θέμα του απαράδεκτου καθεστώτος της πληρωμής εισιτηρίου εισόδου στις παραλίες, οι οποίες αποτελούν Συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινόχρηστο Δημόσιο αγαθό. Η ελεύθερη πρόσβαση είναι καθολικό δικαίωμα όλων των πολιτών. 

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. κάθε χρόνο θέτει τα πάγια, αλλά και τα νέα θέματα που προκύπτουν και ζητά την συζήτησή τους, αφού δεν αποτελούν μέρος της ημερησίας διάταξης.

Έτσι και φέτος η 1η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για την ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. Δ.Ε. Βούλας, ανέφερε:

«Σας καλούμε την Τρίτη, 23 Μαΐου 2023 και ώρα 14:00 σε σύσκεψη, για την πρώτη συνεδρίαση του 2023 της ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. Δ.Ε. Βούλας.

                          ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

1. Συζήτηση για το ωράριο λειτουργίας της Α’ πλαζ Βούλας

2. Έγκριση τιμοκαταλόγου περιόδου 2023 »

Σχετικά με την θεματολογία της ημερήσιας διάταξης την χαρακτηρίσαμε απαράδεκτη και την παρομοιάσαμε με συζήτηση κανονιστικών διατάξεων αγορανομικού χαρακτήρα του Υπ. Εμπορίου.

  -----

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. έθεσε , παρεμβαίνοντας και στις τρείς επιτροπές, προφορικά αλλά και με την κατάθεση εγγράφων, με την εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου της Ματόπουλου Θάνου, συγκεκριμένες προτάσεις που διεκδικούν την προστασία του Δημόσιου συμφέροντος, των δικαιωμάτων των πολιτών –  δημοτών και του φυσικού περιβάλλοντος. Ειδικά για την συνεδρίαση της  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. Βούλας θέσαμε τα θέματα:

ΘΕΣΕΙΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στις συνεδριάσεις

των  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. και της  Βούλας για το 2023

της 23/5/2023

………………………….

Επί της ως άνω εισήγησης ο κ. Θ. Ματόπουλος διατύπωσε τα κάτωθι:

[ κ. Θάνος Ματόπουλος κατέθεσε επίσης έγγραφο της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. που περιλαμβάνει τις προτάσεις  και τις  καταγγελίες – διαφωνίες  της  στις  συνεδριάσεις  και  των τριών  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Β.Β.Β.  για το 2023, συνολικά]

«Οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται – εκμεταλλεύονται την πλαζ Βούλας κατέθεσαν τροποποιημένους τιμοκατάλογους λίγη ώρα πριν την συνεδρίαση.

Διατυπώσαμε και φέτος την πάγια θέση μας, ότι οι παραλίες πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση χωρίς αντίτιμο και οι αναγκαίες υποδομές τους να μην επιβαρύνουν και αλλοιώνουν τη φυσική τους μορφή έτσι ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό τους που είναι η ήπια αναψυχή των πολιτών.

Επίσης, κατά τη χειμερινή περίοδο που η επιχείρηση εκμετάλλευσης της παραλίας δεν λειτουργεί, η πρόσβαση των πολιτών στην ακτή οφείλει είναι εφικτή και να υπάρχει φροντίδα – καθαριότητα τόσο στους χώρους των εγκαταστάσεων της οργανωμένης παραλίας όσο και στην ακτή.

Οι παραλίες δεν είναι μαγαζί να κλείνουν όποτε επιθυμεί ο εκάστοτε επιχειρηματίας αλλά δημόσιο κοινόχρηστο αγαθό και στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος.

Α΄   ΑΛΙΠΕΔΟ

Η Επιχείρηση που διαχειρίζεται – εκμεταλλεύεται την Α’ πλαζ Βούλας εκτελεί τα τελευταία δυο χρόνια  εργασίες ανακαίνισης με Οικοδομικές Άδειες, που όπως ήδη  καταγγείλαμε δημόσια και στο Δημοτικό συμβούλιο, υπερβαίνουν τις εγκεκριμένες προβλέψεις της μελέτης διαμόρφωσης που έχει εγκρίνει και η ΕΤ.Α.Δ.. Αναλυτικά:

1.      Οι οικοδομικές εργασίες κατασκευών που εκτελούνται περιμετρικά του κτηρίου 12 είναι εκτεταμένες και εκτός περιγράμματος κτηρίου, δεν προβλέπονται στην εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης και δεν έχουν ειδική άδεια.

2.      Με άλλη Οικοδομική Άδεια για Κατασκευή πέργκολας - διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου η κατασκευή ανοικτών γηπέδων PADEεντός Α' Αλιπέδου Βούλας στις 22.9.2022  με την οποία κατασκευάζονται πολλά γήπεδα ενώ η εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης προβλέπει μόνο ένα γήπεδο. Στο χώρο που κατασκευάστηκαν τα γήπεδα, υπήρχαν πολλά πολυετή δέντρα που κόπηκαν χωρίς καμία αιτιολόγηση και άδεια.

3.      Καταγγείλαμε έγκαιρα την πρόθεση για κοπή πολλών δέντρων, για τις παραπάνω κατασκευές,  χωρίς την απαιτούμενη άδεια μικρής κλίμακας σαν περιοχή εντός σχεδίου πόλης και την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Β.Β.Β., πριν την υλοποίηση τους.

Η ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο μνημόνιο σύστασής της, πρέπει να γνωμοδοτεί επί των μελετών των έργων επί εγκεκριμένων αρχικών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου και παρακολουθεί την εξέλιξη υλοποίησης τους. Αυτό και πάλι δεν συνέβη.

Η ΕΤ.Α.Δ. οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει την νομοθεσία και τα μνημόνια με το Δήμο και να μην επιτρέπει την κατασκευή και διατήρηση κτηρίων και εγκαταστάσεων που είναι παράνομα και κυρίως όσα είναι εντός αιγιαλού. Αυτά πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα. Παράδειγμα, τα εγκαταλειμμένα κτήρια στην ανατολική πλευρά του Α΄ αλιπέδου, που με διαπιστωτικές πράξεις έχουν υπερμεγενθυθεί και μεγάλο τμήμα τους έχει κριθεί οριστικά κατεδαφιστέο με την απόφαση του Ε΄τμ. του ΣτΕ 4319/2013 και ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί.

Στις 2 Μαΐου 2022 ενημερώσαμε επίσημα για την έναρξη εργασιών κατεδάφισης και κοπών φυτών – δέντρων στο π. κάμπινγκ Βούλας. Εάν είχε υπάρξει ανταπόκριση και εποπτεία θα είχε αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που διέπραξε ο μισθωτής του Δήμου, που κατέστησε το παράκτιο χώρο σε κρανίου τόπο.

Στη συνέχεια, ενημερώσαμε στο Δημοτικό συμβούλιο ότι η εταιρεία που έχει μισθώσει τον χώρο του π. κάμπινγκ Βούλας έχει εκδώσει οικοδομικές άδειες για κατασκευή ΙΣΟΓΕΙΩΝ κτηρίων και τελικά κατασκευάζει κτήρια με υπόγειους χώρους και θεμελίωση για πολυώροφα κτήρια.

Επίσης, οφείλουμε να συζητήσουμε στα πλαίσια αρμοδιοτήτων της ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. την έναρξη λειτουργίας της  κοινόχρηστης παραλίας του π. κάμπινγκ Βούλας (μόνο 1040 τ.μ.) και τους όρους λειτουργίας και εποπτείας της , σύμφωνα με το αίτημα της εταιρείας «Βούλα Επενδυτική Μονοπρόσωπη ΑΕ» που κατέθεσε στην Οικονομική Επιτροπή Β.Β.Β. και εγκρίθηκε με την 68/2023 απόφαση (ΑΔΑ: ΡΡΒΒΩΨΖ-ΓΛΗ ) που αναφέρει : για την υπομίσθωση της έκτασης «Ακτή Α΄Βούλας – Camping» για ολοκλήρωση εργασιών και λειτουργία έως 31 Μαΐου 2023 του αναψυκτηρίου - σνάκ-μπάρ καφέ και του περιβάλλοντος χώρου τουτου πεζόδρομουμε την περίφραξη τουπου οδηγεί από την παραλιακή Λεωφόρο έως τον χώρο του αιγιαλού της Ζώνης 3, του χώρου του εν λόγω αιγιαλού - παραλίας,1040 τ.μ., στον οποίο θα τοποθετηθούν οι ομπρέλες και οι σεζλόνγκ της επιχείρησης».

Ζητάμε από το Δήμο και την ΕΤ.Α.Δ. την άμεση έξωση του μισθωτή του π. κάμπινγκ Βούλας σαν παντελώς αναξιόπιστο να διαχειριστεί συνετά τον περιβαλλοντικά ευαίσθητο αυτό χώρο.

Β΄   ΑΛΙΠΕΔΟ

Η εγκαταλειμμένη οργανωμένη παραλία που μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤ.Α.Δ. δόθηκε με μακροχρόνια σύμβαση στη διαχείριση του Δήμου Β.Β.Β., ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του Δήμου Β.Β.Β. , που η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. καταψήφισε, δόθηκε για  μίσθωση σε ιδιώτες για πολυετή εκμετάλλευση.

Έχει εκδοθεί πρόσφατα η   Οικοδομική  ΑΔΕΙΑ 730983/2023, αφορά συγκεκριμένα την

Προέγκριση Οικοδομικής ΑΔΕΙΑΣ  Β’ Πλαζ Βούλας για επισκευή στατική  ενίσχυση  διαρρύθμιση υφιστάμενων κτιρίων & προσθήκη νέων ισόγειων κτιρίων για αθλητικές  εγκαταστάσεις-κολυμβητική δεξαμενή & νέα διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου

Όμως η παραλία έχει δυνατότητα ελεύθερης εισόδου και με την έναρξη των εργασιών σύμφωνα με την Ο.Α. υπάρχει ορατός κίνδυνος ατυχημάτων και στέρησης της παραλίας για τους πολίτες για το τρέχων καλοκαίρι.

Εξάλλου απαγορεύονται οι οικοδομικές εργασίες για το Αύγουστο.

           ΝΑ  ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2023 

-----

Στο Δήμο Β.Β.Β. έχει παραχωρηθεί από την ΕΤ.Α.Δ. για διαχείριση σχεδόν το σύνολο της παράκτιας ζώνης του ( με διαδικασία με πολλά νομικά προβλήματα) και ο Δήμος έχει μισθώσει σε ιδιώτες τμήματά τους. Μισθώσεις που η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. θεωρεί ότι στερούν το ισότιμο δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των παραλιών, που αποτελούν δημόσιο κοινόχρηστο αγαθό και στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος, από όλους τους πολίτες.

Με βάση αυτές τις παραχωρήσεις διαχείρισης των παραλιών, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ  να αυξηθούν οι εποπτικές αρμοδιότητες των  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.   Β.Β.Β. σε όλες τις μισθωμένες παραλίες του Δήμου Β.Β.Β. για να διασφαλιστεί, τουλάχιστον, η μέγιστη τήρηση όλων των συμβάσεων και των συνταγματικών – νομοθετικών - νομικών προβλέψεων για την διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Προτείνουμε να ξεκινήσουμε αυτή την εποπτεία όλου του παράκτιου – παραλιακού μετώπου του Δήμου Β.Β.Β. από φέτος και να επισημοποιηθεί αργότερα με τροποποίηση των  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.   Β.Β.Β.

Οι ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. και των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων καθώς και τα όργανα του Δήμου οφείλουν να ελέγχουν τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την διάρκεια λειτουργίας τις εγκαταστάσεις των οργανωμένων παραλιών για την τήρηση των όρων λειτουργίας και εάν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας λουομένων με ναυαγοσώστες, με επιτόπιο τακτικό έλεγχο.

Υπενθυμίσαμε στην ΕΤ.Α.Δ. ότι δεν είναι ιδιοκτήτης των εκτάσεων, όπως διατυπώνει, αλλά διαχειρίστρια εταιρεία του Δημοσίου και θεματοφύλακας της Δημόσιας περιουσίας και Δημόσιων κοινόχρηστων αγαθών, ο Λαός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και οφείλει να σέβεται τους πολίτες.»

                                                                                             Ματόπουλος Αθανάσιος

                                                                  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

------------------------------ 

Η αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε της τοποθέτησής μας, αλλά και των θέσεων και καταγγελιών – προτάσεων  μας με το αναλυτικό έγγραφο και την έγγραφη καταγραφή των θεμάτων του παρακτίου του Δήμου Β.Β.Β. μέχρι τις αρχές Μαΐου που καταθέσαμε, ανέδειξε ενδιαφέροντα γεγονότα και τις απόψεις του Δημάρχου και της ΕΤ.Α.Δ.  Α.Ε.

 Αρχικά, θέσαμε το εξωφρενικό γεγονός που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, το οποίο καταγράφεται και έχουμε καταγγείλει με κάθε πρόσφορο τρόπο, ότι με απόφαση του Υπουργείου και Λιμεναρχείου δίνονται  άδειες για πλωτές εξέδρες με σκοπό τη προσέγγιση και απόπλου σκαφών αναψυχής και ταχύπλοων ( πολλών μεγεθών και τύπων) και μάλιστα σε περιοχές που το ίδιο το Λιμεναρχείο έχει χαρακτηρίσει σαν πολυσύχναστες παραλίες κολύμβησης.

Αυτό σαφώς αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για τους λουόμενους και σίγουρα θα γίνουν ατυχήματα.

Ζητήσαμε την κοινή παρέμβαση του Δήμου Β.Β.Β. και της ΕΤ.Α.Δ. για την άμεση εισήγηση  στα αρμόδια όργανα, την κυβέρνηση  και την νομοθετική εξουσία για την απαγόρευση αυτών των δραστηριοτήτων σε  πολυσύχναστες παραλίες κολύμβησης. Έγινε καταρχάς αποδεκτό.

ΒΟΥΛΑ

Ο Δήμαρχος πρότεινε για την  Α΄  πλαζ  Βούλας την δωρεάν είσοδο για όλους τους Δημότες Β.Β.Β.

Η ΕΤ.Α.Δ. αποδέχτηκε πλήρως τις  τιμές εισόδου που πρότειναν οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται/εκμεταλλεύονται  την Α΄  πλαζ  Βούλας και δεν αποδέχτηκε την επέκταση της δωρεάν εισόδου για όλους τους Δημότες  και μειοψήφησε στην  απόφαση.

Προτείναμε στα υπόλοιπα μέλη των επιτροπών, που αποδέχονται το αντίτιμο εισόδου, και τελικά έγινε αποδεκτό να έχουν μειωμένο αντίτιμο εισόδου οι πολύτεκνες οικογένειες.

Για τον έλεγχο της νέας μικρής παραλίας στο π. κάμπινγκ Βούλας που θα λειτουργήσει από τον επόμενο μήνα, η εταιρεία που το μισθώνει,  ο Δήμαρχος και η ΕΤ.Α.Δ. αρνήθηκαν της εποπτεία και τον έλεγχο από την ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.

Για την Β΄πλαζ Βούλας την εγκαταλειμμένη οργανωμένη παραλία που βρίσκεται στη διαχείριση του Δήμου Β.Β.Β., και δόθηκε για  μίσθωση σε ιδιώτες για πολυετή εκμετάλλευση, έχει εκδοθεί πρόσφατα η   Οικοδομική  ΑΔΕΙΑ 730983/2023 για έναρξη εργασιών.

Προτείναμε και έγινε αποδεκτό να  μην αρχίσουν οι εργασίες το καλοκαίρι αλλά τον Νοέμβριο 2023,

γιατί  η παραλία έχει δυνατότητα ελεύθερης εισόδου και με την έναρξη των εργασιών υπάρχει ορατός κίνδυνος ατυχημάτων και στέρησης της παραλίας για τους πολίτες για το τρέχων καλοκαίρι.

           ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

ΑΙΓΙΑΛΟΣ – ΠΑΡΑΛΙΑ στον Αγ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΒΟΥΡΙ, με την απόφαση 174/2023 του Δημοτικού Συμβουλίου Β.Β.Β. , που η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. καταψήφισε, σχετικά με την παραχώρηση στην όμορη επιχείρηση της απλής χρήσης αιγιαλού - παραλίας που βρίσκεται στον Αγ. Νικόλαο Βουλιαγμένης, για το έτος 2023, εγκρίθηκε το αίτημα από τα  «Ξενοδοχεία Κάραβελ Α.Ε.» να της παραχωρηθεί η απλή χρήση αιγιαλού – παραλίας συνολικού εμβαδού 867 τ.μ., για την ανάπτυξη και τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, χωρίς δημοπρασία (απευθείας παραχώρηση) για το έτος 2023.

Ζητήσαμε και επί αυτής της μίσθωσης που στερεί περαιτέρω την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού και της παραλίας στους πολίτες, να εποπτευθούν τα όρια χρήσης και λειτουργίας της.

Σημειώνουμε ότι με απόφαση του Λιμεναρχείου έχει δοθεί  άδεια για πλωτή  εξέδρα με σκοπό τη προσέγγιση και απόπλου σκαφών αναψυχής και ταχύπλοων. Η εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια έχει επιδείξει και εφαρμόσει πρακτικές που προσβάλλουν τους πολίτες και τα δικαιώματά τους επί του αιγιαλού. Θεωρεί την παραλία οιονεί ιδιωτική και το διαφημίζει ανάλογα σαν προσφερόμενη υπηρεσία του ξενοδοχείου της!;

Βρίσκεται απέναντι από κατοικίες και οφείλει να λειτουργεί με συγκεκριμένους όρους που θα διασφαλίζουν την ήπια χρήση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. 

Οφείλουμε να υποδείξουμε στην εν λόγω εταιρεία, αλλά και σε κάθε άλλον που του παραχωρείται η απλή χρήση αιγιαλού – παραλίας, ότι αυτή η παραχώρηση δεν μπορεί να στερήσει τα συνταγματικά και νομοθετικά δικαιώματα των πολιτών.

Ο Δήμαρχος και η ΕΤ.Α.Δ. δεν αποδέχτηκαν την εποπτεία και έλεγχο αυτής της μίσθωσης παραλίας.

ΑΚΤΗ   ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Ε.Ο.Τ. Η τακτική της ΕΤ.Α.Δ. να μην επιθυμεί την συμμέτοχη της ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.   Βουλιαγμένης, με πρόσχημα ότι η λειτουργία και διαχείριση γίνεται από την ίδια και δεν την έχει μισθώσει, αποτελεί σαφώς μη αποδεκτή πρακτική και δεν συνάδει με το πνεύμα και την βούληση των συντακτών και συνυπογραφόντων το μνημόνιο σύστασης και λειτουργίας της  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.   Βουλιαγμένης. Αναμένουμε την εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης αυτού του θέματος που θα εκδοθεί σύντομα.

Παρατηρούμε ότι, και φέτος, η ΕΤ.Α.Δ. ενέκρινε τον τιμοκατάλογο της ΑΚΤΗΣ   ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ που ισχύει όμως  έως 31/5/2023. Αυτός ο ‘’τιμοκατάλογος’’ ανταποκρίνεται σε κριτήρια καθαρά εισπρακτικά και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών.

Ζητήσαμε να σταματήσει την ανάλγητη οικονομική πρακτική να χρεώσει τους συνοδούς των ΑΜΕΑ, γιατί στην ουσία στερεί το δικαίωμα πρόσβασης στα ΑΜΕΑ αφού χωρίς συνοδό πολλοί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Οι εκπρόσωποι της ΕΤ.Α.Δ.  δεσμεύτηκαν ότι θα το θέσουν στην διοίκηση.

ΑΚΤΗ   ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - THE ROYAL BEACH  VOULIAGMENI  CLUB. Μια νέα μίσθωση της ΕΤ.Α.Δ. στην παραλία της Βουλιαγμένης, περιοχή Λυπητεράκου, μετά από αίτημα της Royal Beach Βουλιαγμένης, και έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων της 3/5/2022 με τίτλο Έγκριση εκτέλεσης του έργου με τίτλο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΣΚΙ ΛΥΠΗΤΕΡΑΚΟΥ», εντός Κηρυγμένου Αρχαιολογικού Χώρου της Βουλιαγμένης, Δήμου Β.Β.Β.

Σημειώνουμε ότι με απόφαση του Λιμεναρχείου έχει δοθεί  άδεια για πλωτή  εξέδρα με σκοπό τη προσέγγιση και απόπλου σκαφών αναψυχής και ταχύπλοων.

Βρίσκεται απέναντι από κατοικίες και οφείλει να λειτουργεί με συγκεκριμένους όρους που θα διασφαλίζουν την ήπια χρήση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Επομένως επί αυτής της μίσθωσης, που χωροθετήθηκε εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και στερεί περαιτέρω την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού και της παραλίας στους πολίτες, οφείλουμε να θέσουμε τα όρια χρήσης και λειτουργίας της, μέσω σχετικής απόφασης στην ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.   Βουλιαγμένης.

Ο Δήμαρχος συμφώνησε στο έλεγχο και εποπτεία της λειτουργίας της  μίσθωσης παραλίας από την ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  αλλά η ΕΤ.Α.Δ. διαφώνησε.

ΒΑΡΗ

YABANAKI BEACH - VARKIZA RESORT  ΣΤΗΝ  ΑΚΤΗ  Ε.Ο.Τ.  ΒΑΡΚΙΖΑΣ. Η οργανωμένη παραλία που πρόσφατα  έληξε η μίσθωσή της σε ιδιώτη και μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤ.Α.Δ. και σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του Δήμου Β.Β.Β. , που η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. καταψήφισε, θα περάσει στην διαχείριση του Δήμου που θα την μισθώσει, σαν μεσάζοντας, σε ιδιώτες για εκμετάλλευση. Σήμερα βρίσκεται σε ΚΑΚΟ ΧΑΛΙ και αποτελεί μέγιστο όνειδος και για τους δύο φορείς του δημοσίου που εμπλέκονται.

Οι πολίτες έχουν καταγράψει και ενημερώσει για την απαράδεκτη κατάσταση των “κατασκευών”  και την συνολική εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης του χώρου.

Η μόνη βούληση που καταγράφεται είναι το πρόσκαιρο χρηματικό  κέρδος. Έτσι,  ο παράκτιος χώρος, που έχει μεταμορφωθεί σε εμπορικό κέντρο μετά την αποχώρηση των ιδιωτών επενδυτών, έχει καταντήσει επικίνδυνο ερείπιο και  οι πολίτες αγνοούνται και δικαίως δυσανασχετούν.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής πρόσφατα γεγονότα. Αρχικά η ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Βάρης δεν συνεδρίασε σήμερα μαζί με τις άλλες δυο, ο λόγος είναι ότι λόγο μετάβασης της μίσθωσης από τον ιδιώτη στον Δήμο προτείνουν να καταργηθεί η  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Βάρης. Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. διαφώνησε να παραμένει ανεξέλεγκτη η λειτουργία της ακτής αφού την παραλάβει ο Δήμος και την μισθώσει και πάλι σε ιδιώτη. Ο ιδιώτης θα παραδώσει την ακτή εντός των επόμενων ημερών. Ο Δήμος θα την παραλάβει μετά από ένα μήνα από την παράδοση του ιδιώτη. Καταγράφεται ότι ο ιδιώτης αποξηλώνει όλα όσα έχει εγκαταστήσει με δικά του έξοδα, καθιστώντας της λουτρική εγκατάσταση μη λειτουργική, με αποτέλεσμα ανάγκης χρημάτων και χρόνου για την αποκατάσταση από τον Δήμο.

Προτείναμε την συνολική επανεξέταση της σύμβασης παραχώρησης της   ΕΤ.Α.Δ. με το Δήμο Β.Β.Β. με μόνο στόχο την αναβάθμιση των υπαρχόντων νομίμως υφιστάμενων υποδομών που εξυπηρετούν τις ανάγκες των λουόμενων και την ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για ΟΛΟΥΣ τους ΠΟΛΙΤΕΣ και χρέωση μόνο για όσες υπηρεσίες επιλέγουν οι πολίτες να κάνουν χρήση εντός της ακτής. Τα οφέλη αυτής της νέας σύμβασης θα είναι πολλαπλά και θα ισχύουν στο διηνεκές.

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΠΑΡΑΛΙΑ   ΒΑΡΚΙΖΑΣ. Με βάση τα παραπάνω προτείναμε νέα σύμβαση σε αντικατάσταση της υφισταμένης, που να περιλαμβάνει και την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΠΑΡΑΛΙΑ   ΒΑΡΚΙΖΑΣ. Θα μπορέσει, έτσι,  να ενωθεί όλη η παράκτια αυτή ζώνη και θα αποκτήσει  την φυσική της μορφή με ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για ΟΛΟΥΣ τους ΠΟΛΙΤΕΣ και ελάχιστες υποδομές διατηρώντας στο μέγιστο την φυσική της μορφολογία.

Τα τελευταία χρόνια,  δυστυχώς, βιώνουμε την υποβάθμιση της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ  ΠΑΡΑΛΙΑΣ   ΒΑΡΚΙΖΑΣ που έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο από τις εργασίες διευθέτησης και αποκατάστασης του ρέματος του Κόρμπι. Η εταιρεία που ανέλαβε την εργολαβία του έργου διαπιστώθηκε ανίκανη για την ολοκλήρωσή του και μετά από μακρές διαπραγματεύσεις αποχώρησε.  Η υποβάθμιση της παράκτιας περιοχής της εκβολής του ρέματος του Κόρμπι είναι πλέον όχι μόνο εμφανής, αλλά και στα όρια του επικίνδυνου υγειονομικά. Έχει δημιουργηθεί ένα πραγματικό ΒΡΩΜΕΡΟ ΕΛΟΣ με στάσιμα λιμνάζοντα νερά τα οποία προέρχονται κυρίως από τη επιφανειακή συλλογή υδάτων που ξεπλένουν τις παρακείμενες αστικές περιοχές και πολλά άλλα που χρήζουν άμεσης διερεύνησης και παρεμβάσεων.

Η ΕΤ.Α.Δ. και ο Δήμος Β.Β.Β. έχουν τεράστια ευθύνη ως συνδιαχειριστές  της παράκτιας περιοχής  καθώς επί μια πενταετία και παραπάνω δεν κατόρθωσαν  να παρέμβουν καταλυτικά στην αργοκίνητη Περιφέρεια Αττικής που ελέγχει το έργο ώστε να επισπευστεί και να μην βιώνουμε αυτή την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση για ένα ακόμα καλοκαίρι.

Ζητήσαμε την ΑΜΕΣΗ λήψη απόφασης για παρέμβαση σχετικά με  την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διεργασιών και υλοποίησης τεχνικών έργων από την ΕΤ.Α.Δ. , το Δήμο Β.Β.Β. και την  Περιφέρεια Αττικής για την αποκατάσταση της εκβολής του ρέματος του Κόρμπι και τις παράκτιας ζώνης, με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής.

                     - - - - - - - - - - - - - - -

Καταλήγοντας,  επισημάναμε και προτείναμε εκ νέου ότι οι  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ. και των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Β.Β.Β.  καθώς και τα όργανα του Δήμου, οφείλουν να ελέγχουν, τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την διάρκεια λειτουργίας, τις εγκαταστάσεις των οργανωμένων παραλιών για την τήρηση των όρων λειτουργίας και των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας λουόμενων με ναυαγοσώστες, με επιτόπιο τακτικό έλεγχο.

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη χρονιά  στην ΕΤ.Α.Δ. ότι δεν είναι ιδιόκτητης των εκτάσεων, όπως διατυπώνει, αλλά διαχειρίστρια εταιρεία του Δημοσίου και θεματοφύλακας της Δημόσιας περιουσίας και Δημόσιων κοινόχρηστων αγαθών, στα οποία  ο Ελληνικός Λαός είναι ο πραγματικός ιδιόκτητης και οφείλει πάντοτε να αποφασίζει και να ενεργεί με σεβασμό  στους πολίτες.

Η διασφάλιση της κοινοχρηστίας και της περιβαλλοντικής προστασίας των παράκτιων ζωνών είναι ακόμη, δυστυχώς, ζητούμενο. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ελευθερωθούν όλες οι δέσμιες παραλίες και να αποδοθούν σε Δημόσια χρήση.

ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Ματόπουλος Θάνος

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου