Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

 


ΜΠΟΡΟΥΜΕ  ΧΩΡΙΣ  ΠΛΑΣΤΙΚΑ  ΜΙΑΣ  ΧΡΗΣΗΣ

Η συμβολή όλων στην άμεση μείωση των πλαστικών ειδών κάθε είδους είναι σημαντική. Τα πλαστικά σαν συνθετικά χημικά είδη θέλουν εκατοντάδες χρόνια για να αποδομηθούν στη φύση και στο μεσοδιάστημα μολύνουν με την αργή σταδιακή  αποδέσμευση μικρομορίων πλαστικού που περνά σε όλo το φάσμα της τροφικής αλυσίδας μολύνοντας όλα τα πλάσματα.

Από το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 δέκα κατηγορίες πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης καταργήθηκαν οριστικά, καθώς τίθεται σε εφαρμογή στην Ελλάδα όπως και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η οδηγία 2019/904/ΕΕ.

Τα δέκα προϊόντα είναι τα εξής:

1.  μπατονέτες

2.  πλαστικά μαχαιροπίρουνα

3.  πλαστικά πιάτα

4.  πλαστικά καλαμάκια

5.  πλαστικοί αναδευτήρες ποτών

6.  πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις

7.  περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ)

8.  περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), καθώς και τα καπάκια και τα καλύμματά τους

9.  κυπελάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), καθώς και τα καπάκια και καλύμματά τους.

10.   προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (όπως σακούλες και περιέκτες τροφίμων)

Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως θα εξαφανιστούν σαν είδη οι μπατονέτες ή τα καλαμάκια κ.λπ. από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους περιβαλλοντικά αποδεκτά προϊόντα από άλλα υλικά όπως  χαρτί, πλαστικών βιολογικής προέλευσης από υποπροϊόντα αγροτικής παραγωγής ή από επιτρεπόμενο βιοαποδομήσιμο - βιοδιασπώμενο πλαστικό.

Ο απώτερος σκοπός της απαγόρευσης είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο επανασχεδιασμός των προϊόντων με οικολογικό πρόσημο. Παράλληλα τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής πλαστικών μπουκαλιών κατά 77% το 2025 και κατά 90% μέχρι το 2029.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου