Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΥΜΦΟΛΗΠΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΧΕΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΝΕΟΥ Π.Δ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

 

 


 

 

 

 blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                 Βούλα  08 / 02  /2023

 Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                      Αριθμ. Πρωτοκ.: 005/2023

Facebook: www.facebook.com/rikipvvv

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΥΜΦΟΛΗΠΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ΣΤΗ  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΧΕΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΝΕΟΥ Π.Δ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Η  ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ως εκλεγμένη Δημοτική παράταξη αλλά και ως κίνηση πολιτών μετέχει αδιάκοπα σε όλες τις διεργασίες για την ουσιαστική και κοινωνικά δίκαιη περιβαλλοντική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού και βρίσκεται από το 2015 σε συνεχή επικοινωνία με το προεδρείο του συλλόγου ΝΥΜΦΟΛΗΠΤΟΣ των κατοίκων του οικισμού Χερώματος.

Την Κυριακή 29/1/2023 ύστερα από τηλεφωνική πρόσκληση του προέδρου του συλλόγου ο επικεφαλής της  ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. και Δημοτικός σύμβουλος Θάνος Ματόπουλος παρευρέθηκε στην κοπή της πίτας και ενημέρωσε τα μέλη του συλλόγου σχετικά με τις συνεχείς  δράσεις – προτάσεις της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. στη  μακρά διαδικασία οριστικής επίλυσης του θέματος του Χερώματος.

Έτσι  μπορέσαμε να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά τα αδιέξοδα της τελικής πρότασης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.)του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του 2020 για το νέο Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού.

( ΔΕΙΤΕ: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΟΡΟΥΣ ΥΜΗΤΤΟΥ και η ‘’ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ’’ των ΚΑΤΟΙΚΩΝ του ΧΕΡΩΜΑΤΟΣ

               https://rikipvvv.blogspot.com/2022/11/blog-post_16.html )

Στην ομιλία του ο Θάνος Ματόπουλος εξιστόρησε την διαρκή προσπάθεια της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. σε επίπεδο περιβαλλοντικών συλλόγων και σε επίπεδο συγκεκριμένων παρεμβάσεων στο υπουργείο, ανέλυσε τις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε καθώς και την αξιολόγησή της για την δυσμενή εξέλιξη της απόρριψης του ΣτΕ στην ένταξη του Χερώματος στην νέα οικιστική ζώνη ΣΤ΄, παράλληλα παρέδωσε και πλήρη φάκελο τεκμηρίωσης των θέσεων μας με σχετικά έγγραφα και χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Αναλυτικά ανέφερε:

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.  έθεσε επίσημα στις συσκέψεις που μετείχε από το 2017 με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας   τις θέσεις της και τις προτάσεις της και ζήτησε σύσκεψη της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. με τους Γενικούς Γραμματείς των αρμόδιων διευθύνσεων περιβάλλοντος και χωροταξίας με την συνεπικούρηση των νομικών του Υ.Π.ΕΝ.

Η συνάντηση  αυτή πραγματοποιήθηκε και είχε σκοπό  να καταγραφούν οι θέσεις και τα αιτήματα της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. και να συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωση της Σ.Μ.Π.Ε.  για την προστασία του Υμηττού και τη δικαίωση των κατοίκων του Χερώματος. Οι θέσεις και οι προτάσεις της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. συνετέλεσαν, όπως μας είπαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη, στην στοιχειοθέτηση της αυτονόμησης του Χερώματος σε ξεχωριστή ζώνη με χαρακτήρα οικιστικό και αυστηρά όρια και περιορισμούς δόμησης. 

(ΔΕΙΤΕ: https://rikipvvv.blogspot.com/2020/07/blog-post_20.html )

Αρχικά και επειδή δεν φρόντισε κανείς στο παρελθόν (πριν το 1978) το Χέρωμα να χαρακτηριστεί εξωαστικός οικισμός και να έχει τα οφέλη που οι κάτοικοι δικαιούνται, δόθηκε μάχη για τον αήθη και άδικο χαρακτηρισμό ακόμη και από το ΣτΕ, ως ‘’αυθαίρετος οικισμός’’.

Αποδείξαμε ότι οι αρχικές μικρές αγροικίες, οι περισσότερες προ του 1955, είναι και θεωρούνται νομικά – πολεοδομικά νομίμως υφιστάμενες η κάθε μία και αδόκιμα επικράτησε ο χαρακτηρισμός ‘’αυθαίρετος οικισμός’’, γεγονός που πέρασε στα υπομνήματα της Σ.Μ.Π.Ε. και τελικά την υιοθέτησε και το ΣτΕ και στην απόφαση  ΠΕ 146/2022 [Καθορισμός Ζωνών Προστασίας, χρήσεων γης και μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή - Ιλισίων και η περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου αυτού] και πλέον αναφέρεται σε αυθαίρετες κατοικίες και άτυπες συγκεντρώσεις κατοικιών (οικισμό).

Μετά την πρώτη θετική αντιμετώπιση από το ΣτΕ για αυτό το θέμα αρχίζουν οι σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο του προτεινόμενου χειρισμού από το Υπουργείο του σοβαρού θέματος της διευθέτησης των χρήσεων δόμησης και κάλυψης εντός της οικιστικής ζώνης.

Οι προτάσεις αυτές, που σήμερα απορρίπτει το ΣτΕ, δεν ήταν αυτές που η  ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. το 2017 – 2018 έθεσε στις συναντήσεις της στο υπουργείο για το θέμα και όπως μας διαβεβαίωσαν οι προτάσεις μας υιοθετήθηκαν γιατί ήταν λογικές και τεκμηριωμένες.

Η κυβέρνηση το υπουργείο και η ηγεσία του όφειλαν να γνωρίζουν ότι το ΣτΕ δεν θα έκανε αποδεκτό το προτεινόμενο σχέδιο για την έκδοση του νέου Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού, με την πρόταση  να καθοριστούν οι όροι δόμησης – χρήσης – κάλυψης  της ζώνης ΣΤ’ με πολεοδομικό σχεδιασμό  σε μεταγενέστερο χρόνο και σίγουρα θα το απέρριπτε .

Αυτό προκύπτει από τη γνώση που έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά και με το συγκεκριμένο θέμα του Υμηττού – Χερώματος και σίγουρα δεν έγινε λόγω άγνοιας αλλά εσκεμμένα.

Πιο συγκεκριμένα το Στε δεν εγκρίνει κανένα Π.Δ. προστασίας ορεινών όγκων αλλά και οπουδήποτε όπου υπήρχαν εντός της εξεταζόμενης περιοχής προστασίας της φύσης ανθρωπογενείς χρήσεις και κτίσματα – οικισμοί  χωρίς να ζητά κατά πάγια νομολογία την ταυτόχρονη θέσπιση σαφών περιοριστικών όρων επί αυτών (όρια - χρήσεις – κάλυψη – δόμηση).

Δείτε τα ΦΕΚ προστασίας της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Χελμού – Βουραϊκού,    του Πανείου όρους Λαυρεωτικής, της Φασκομηλιάς Βουλιαγμένης και των ακτών Σαρωνικού όπου προϋπόθεση είναι ο πλήρης καθορισμός των όρων χρήσης και δόμησης (σχετικά ΦΕΚ παραδόθηκαν στο σύλλογο ΝΥΜΦΟΛΗΠΤΟ για επιβεβαίωση)

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Χερώματος που αδίκως έχει εγκλωβιστεί στις προβλέψεις του Π.Δ. για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού υπάρχει και κάτι άλλο επίσης γνωστό που οι φωστήρες της κυβέρνησης και του υπουργείου αγνόησαν και πάλι επιδεικτικά.

Το όχι και τόσο  μακρινό 1986 οι τότε διοικούντες προσπάθησαν να εντάξουν το Χέρωμα στο Γ.Π.Σ. του Δήμου Βάρης ( ΦΕΚ 1003 Δ 1986) ως Πολεοδομική Ενότητα 6 με ειδικούς όρους και προστασίες δόμησης  και αυτό δεν έγινε αποδεκτό από το ΣτΕ γιατί δεν εγκρίνει την μετατροπή του εξωαστικού οικισμού του Χερώματος σε αστική πολεοδομική ενότητα της Βάρης και τελικά εξαιρέθηκε.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. το 2017 το είχε επισημάνει στην σύσκεψη που εξέταζε το θέμα στο υπουργείο και θεωρήθηκε ότι δεν πρέπει να προταθεί και πάλι η μετατροπή σε αστικό οικισμό με ειδική μελέτη πολεοδόμησης αλλά να παραμείνει εξωαστικός  οικισμός με σαφείς όρους δόμησης – χρήσεων στη Σ.Μ.Π.Ε. ούτως  ώστε  το νέο Π.Δ. προστασίας του Υμηττού για να γίνει αποδεκτό από το ΣτΕ.

Ήρθαν λοιπόν σήμερα οι κυβερνώντες χειριστές της υπόθεσης στο τελευταίο στάδιο της και αποφάσισαν να εισηγηθούν κάτι που ήξεραν ότι θα απορριφτεί από το ΣτΕ.

Η πολιτική πρακτική τους όλα τα χρόνια που κυβέρνησαν ήταν να πολιτεύονται με υποσχέσεις και έχοντας του πολίτες  ’’ομήρους’’ και εκλογικούς πελάτες για να επιλύουν τα θέματά τους.

Οι πολίτες του Χερώματος δικαιούνται και τους οφείλεται η άμεση και δίκαιη επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος που τους ταλανίζει και σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε σταθερά μαζί τους, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια.


                                                                                ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

ΔΕΙΤΕ:  Οι παρεμβάσεις μας για το θέμα:

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: ΥΜΗΤΤΟΣ (rikipvvv.blogspot.com)

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: ΥΜΗΤΤΟΣ (rikipvvv.blogspot.com)

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: ΧΕΡΩΜΑ (rikipvvv.blogspot.com)

 

Η  ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. μετέχει και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες πολιτών και φορέων για την ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται έχοντας την ολοκληρωμένη εικόνα με μελέτη των δεδομένων και στόχευση στην λαϊκή συσπείρωση για την διαχρονική  προστασία της φύσης. Το θέμα της προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού είναι φυσικά από τα πρώτα στην μακρά λίστα των περιβαλλοντικών διακυβευμάτων που μας απασχολούν.

Η διατυπωμένη άποψη μας, όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι για να προστατευτεί πραγματικά ο ορεινός όγκος του Υμηττού πρέπει να αναζητηθούν υπέρμαχοι αυτής της προστασίας από τους κατοίκους πέριξ του Υμηττού, κάτοικοι που επί πάρα πολλές δεκαετίες διαμένουν στην περιοχή και έχουν αποδείξει ότι τον προστατεύουν και δεν επιζητούν την υποβάθμισή του για προσωπικό όφελος!

Αναφερόμαστε φυσικά στην περίπτωση των οικιστών της περιοχής του Χερώματος Βάρης.

 

                                                                                ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου