Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 20 Ιουνίου 2023


Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 20 Ιουνίου 2023

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων γιορτάζεται με στόχο την ανάδειξη και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το συνεχώς αυξανόμενο γεγονός της μετανάστευσης και  προσφυγιάς και την αλληλέγγυα συμμετοχή τους στην στήριξη των προσφύγων.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων συμπίπτει χρονικά με το τραγικό ‘’δυστύχημα’’ της Πύλου και τον άδικο χαμό σχεδόν 600 ανθρώπων. Αυτό το γεγονός, των αναρίθμητων θανάτων μεταναστών και προσφύγων, δυστυχώς συμβαίνει συχνότατα και τη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια και η επίσημη πολιτεία το αποσιωπά συστηματικά για να μην αντιδρούν οι πολίτες.  

Η αντιμετώπιση των ανθρώπων που μεταναστεύουν, που τρέπονται προς φυγή – πρόσφυγες,  για να επιβιώσουν και να ζήσουν καλύτερα, από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επικίνδυνα εχθρική  και εφαρμόζονται  πολιτικές στυγνής αποτροπής μετανάστευσης εναντίον τους. Παρόλο που  οι ‘’ανεπτυγμένες’’ χώρες σαφώς ευθύνονται για τα δεινά τους, τη φτωχοποίηση, την κλιματική κρίση  και τις συρράξεις στις χώρες καταγωγής. Δημιουργούν συνεχώς συνθήκες παρεμπόδισης της διαφυγής τους και όταν κατορθώσουν να  έλθουν σε κάποια χώρα μέλος τους, γκετοποιούνται και περιορίζεται η ελευθερία τους αδίκως.

Χρηματοδοτούν αφειδώς την αστυνόμευση και την καταστολή της μετανάστευσης των προσφύγων και δεν στοχεύουν στην κατάργηση κάθε είδους ενεργειών τους που δημιουργούν συνθήκες φτώχειας, ανέχειας και  πολέμου και ωθούν  εκατομμύρια δυστυχισμένους, απελπισμένους ανθρώπους να διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους που μένουν πίσω.

Οι εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές θεωρούν τους καταταγμένους δυστυχισμένους πρόσφυγες που μεταναστεύουν σαν βαρίδι και μειονέκτημα για τις κοινωνίες, όταν όμως αυτοί ερχόμενοι φέρνουν και σημαντικά χρηματικά ποσά τους χορηγείται GOLDEN VISA και είναι καλοδεχούμενοι.    

ΠΥΛΟΣ 14 Ιουνίου 2023 -  το ΝΑΥΑΓΙΟ της ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

οι  ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΙ  ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης, οφείλουμε όλοι να διεκδικήσουμε την άμεση  διερεύνηση κάθε σημείου της  ‘’επιχείρησης διάσωσης’’, με δημόσιο και διεθνή έλεγχο και την άμεση γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Οι μέχρι τώρα απαντήσεις – δικαιολογίες για το τραγικό δυστύχημα δεν επαρκούν για να εξηγήσουν τα αμείλικτα ερωτήματα που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι πρόσφυγες, μετανάστες δεν είναι ο εχθρός ή το πρόβλημα αυτού του κόσμου άλλα όλοι όσοι δημιουργούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης που υποβαθμίζουν τους ανθρώπους και τους εξαθλιώνουν, ωθώντας τους τελικά σε φυγή.

Αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο που θα σέβεται και θα προστατεύει τον άνθρωπο και το περιβάλλον,  σε κάθε χώρα και θα φροντίζει όλοι οι λαοί να ευημερούν και να απολαμβάνουν τους κόπους της δουλειάς τους.

 «Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση»

 

ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.






https://www.unhcr.org/gr/wrd2023

Στον απόηχο του σπαρακτικού ναυαγίου στα ανοικτά της Πύλου, που εξακολουθεί να μας συγκλονίζει και να μας γεμίζει θλίψη, δεν μπορούμε παρά να τιμήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι αυτός ο κόσμος υπολείπεται τραγικά σε λύσεις για τους πρόσφυγες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2023 μας καλεί να κάνουμε περισσότερα για να δώσουμε στους πρόσφυγες περισσότερη ελπίδα και περισσότερες λύσεις. Οι ίδιοι άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους σε θανάσιμα ταξίδια αναζητώντας ελπίδα, είναι αυτοί που έχουν καταφύγει στις κοινότητές μας και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Οι πρόσφυγες δεν χρειάζονται ελεημοσύνη, αλλά την ευκαιρία να ζήσουν, την ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές τους και να νιώσουν ότι είναι κομμάτι της νέας τους πατρίδας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να ακούμε και να δυναμώνουμε τις φωνές τους. Σας καλούμε να τιμήσουμε μαζί αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με ενότητα και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

------------------------------------------------------------------

Τι δίνει ελπίδα στους πρόσφυγες;

© UNHCR

Πρόσβαση

Με τη συμπερίληψη διασφαλίζουμε την πρόσβαση των προσφύγων στην εργασία, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδα. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να φοιτούν και να προοδεύουν στο σχολείο, να εξασφαλίζουν τα προς το ζην και να μπορούν να ευημερήσουν.

Αλληλεγγύη

Όλοι έχουμε ανάγκη από τις ανθρώπινες σχέσεις και την αίσθηση του «ανήκειν». Καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες στις κοινωνίες μας, ανοίγοντας την πόρτα και την καρδιά μας, δίνουμε και παίρνουμε ελπίδα και βοηθούμε τους πρόσφυγες να νιώσουν σεβασμό και αποδοχή.

Λύσεις

Εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται «μετέωροι» λόγω της έλλειψης μακροπρόθεσμων λύσεων. Οι πρόσφυγες χρειάζονται ειρήνη για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, περισσότερες δυνατότητες επανεγκατάστασης σε μια νέα χώρα, ή ευκαιρίες για να ευημερήσουν στις κοινωνίες όπου βρήκαν καταφύγιο.

Τι μπορώ να κάνω;

Φέτος, και κάθε χρόνο, συμμετέχουμε ενεργά
στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και διεκδικούμε
«Έναν κόσμο που μας χωράει όλες και όλους»!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου