Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ: ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΡΕΜΑΤΑ και ΑΓΩΓΟΙ ΟΜΒΡΙΩΝ, Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ σε ΡΟΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ….

 

 blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                 Βούλα  18 / 10  /2023

  Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                    Αριθμ. Πρωτοκ.: 077/2023

Facebook: www.facebook.com/rikipvvv 

ΣΤΟ  ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ  ΘΕΑΤΕΣ:

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΡΕΜΑΤΑ και ΑΓΩΓΟΙ ΟΜΒΡΙΩΝ,

Η  ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΑΡΧΗ 

σε ΡΟΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ….

 

Επανερχόμαστε στο πολύ σοβαρό θέμα της συντήρησης και του καθαρισμού των υποδομών και των ρεμάτων απορροής ομβρίων υδάτων. Πριν ένα μήνα ακριβώς είχαμε εκδώσει μία ανακοίνωση μετά από αυτοψία  στο Λυκόρεμα Βούλας και στη Βάρη, στην εκβολή του ρέματος Κόρμπι και στον ανοικτό συλλεκτήριο αγωγό ομβρίων παράλληλα με την παραλιακή οδό και την δημοτική οδό Βυζαντίου (από κάθετη οδό Δικάστρου έως και το αδιέξοδο τέλος της στην Β. Κωνσταντίνου).               

                       ΔΕΙΤΕ: https://rikipvvv.blogspot.com/2023/09/blog-post_18.html

 Χθες 17 Οκτωβρίου, ο  Θάνος  Ματόπουλος επανέλαβε την περιήγηση – αυτοψία στα ίδια επίμαχα σημεία και δυστυχώς διαπιστώσαμε την ‘’επικοινωνιακού τύπου’’ παρέμβαση και τον καθαρισμό που αποσκοπούσε στον καθαρισμό μόνο όσων είναι ορατά από το δρόμο και τα υπόλοιπα παρέμειναν και πάλι ακαθάριστα.

 Στο Λυκόρεμα Βούλας, στο άνω τμήμα εκεί που υφίσταται η φυσική κοίτη του, ο καθαρισμός κι η διαπλάτυνση και εκβάθυνση σταμάτησε μόλις σχεδόν 100 μέτρα  πάνω από το σημείο της οδού Απόλλωνος, όπου και μετά το γεφυράκι συνεχίζει ως ανοικτός εγκιβωτισμένος αγωγός ομβρίων.  

Από εκεί και πάνω, εάν κάποιος φτάσει μέχρι την κοίτη του ρέματος και ανηφορήσει, θα δει να υπάρχουν ακόμη πολλοί κορμοί δέντρων που έπεσαν αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το χώμα και τα ξερίζωσαν. Αυτοί οι κορμοί μαζί με φερτά υλικά, κυρίως μεγάλες πέτρες, δημιουργούν μια ανάσχεση στη απορροή του νερού και η αύξηση της πίεσης θα τα παρασύρει χαμηλότερα μέχρι και την λεωφόρο Βουλιαγμένης όπως συμβαίνει πάντοτε. Επίσης στο γεφυράκι της οδού Απόλλωνος και πάλι, η ήδη στενή διέξοδος για τα νερά παραμένει κατά 40% κλειστή από χώματα και πέτρες σε όλο το εύρος της. 

Ø  όλες οι φωτογραφίες από την αυτοψία μας στο Λυκόρεμα στη Βούλα στην παραπομπή:

https://drive.google.com/drive/folders/1SP8q6j7wbAl22HWpwiTADhOxInhY5s1_?usp=sharing

Η αυτοψία μας συνεχίστηκε στη Βάρη στην εκβολή του ρέματος του Κόρμπι που τα πράγματα παραμένουν στην ίδια οικτρή κατάσταση, έχει μεταμορφωθεί σε ένα έλος με χιλιάδες έντομα που επωάζονται στα στάσιμα δύσοσμα  νερά και απειλούν την δημόσια υγεία.

Στη συνέχεια  καταγράψαμε τι ενέργειες έγιναν για τον καθαρισμό του ανοικτού συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων παράλληλα με την παραλιακή οδό και την δημοτική οδό Βυζαντίου (από κάθετη οδό Δικάστρου έως και το αδιέξοδο τέλος της στην Β. Κωνσταντίνου), τον τελευταίο μήνα.

Σε όλο το μήκος του ο ανοικτός συλλεκτήριος αγωγός ομβρίων, στον οποίο μπήκαμε μέσα για καλύτερη αποτύπωση, δείχνει σημάδια εγκατάλειψης και μόνο σε δυο εμφανή σημεία με μηχανικά μέσα έγινε καθαρισμός, αυτά αποτελούν το 15% του συνολικού μήκους του.

Παραμένουν και δεν καθαρίστηκαν – διανοίχτηκαν:

Στα πρανή του αγωγού υπάρχουν όγκοι τσιμέντου – πέτρες – σκουπίδια – κολώνα της ΔΕΗ – θάμνοι.

Σε ορισμένα σημεία του μάλιστα έχουν φυτρώσει και αρκετά δέντρα που πλέον είναι 2-3 μέτρα ψηλά.

Το αποκορύφωμα είναι στο τελείωμα του αγωγού, το οποίο λόγω κλίσης συλλέγει και όλα τα νερά που δεν απορρέουν από τις δυο ενδιάμεσες εξόδους,  εκεί έχουν φυτρώσει και δυο ευμεγέθη δέντρα και έχουν μαζευτεί φερτά υλικά. Η κατασκευή σε αυτό το τυφλό σημείο του αντιπλημμυρικού έργου αποτελεί την επιτομή της κακοτεχνίας.  

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, μετά από κλάδεμα δέντρου και θάμνων, λίγο πριν την κακότεχνη εκβολή του ανοιχτού αγωγού ομβρίων,  έχουν συσσωρευτεί μεγάλοι όγκοι από κλαδέματα. Εάν δεν απομακρυνθούν ΑΜΕΣΑ θα καταλήξουν να φράξουν τον ανεπαρκή – στενό αγωγό που διοχετεύει τα νερά στη θάλασσα.

Ø  όλες οι φωτογραφίες από την αυτοψία μας στο Κόρμπι  και στη Βάρκιζα  στην παραπομπή:

https://drive.google.com/drive/folders/1q3Zir0kqD5gap7wG2NxPv0siLUVw91i0?usp=sharing

Επομένως υπάρχει άμεση ανάγκη παρέμβασης και καθαρισμού του ανοικτού αγωγού ομβρίων στη Βάρκιζα, ολοκλήρωση της διευθέτησης του ρέματος Κόρμπι και ολικός καθαρισμός του Λυκορέματος στη Βούλα.

Ζητάμε τον άμεσο έλεγχο, την αποκατάσταση και τον  καθαρισμό όλου του δικτύου αγωγών ομβρίων ( σχάρες - φρεάτια -  αγωγοί) και όλων των ρεμάτων του Δήμου.

 

Η ΠΡΟΛΗΨΗ  ΣΩΖΕΙ  ΖΩΕΣ.

 

                                                                                    ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

                                                                              Ματόπουλος  Θάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου