Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ σε ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΑ και ΚΑΚΟΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΑ - ΟΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΒΑΡΗΣ ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ

 

 


 

 blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                                 Βούλα  18 / 9  /2023

  Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                    Αριθμ. Πρωτοκ.: 071/2023

Facebook: www.facebook.com/rikipvvv

       

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ 

σε ΕΡΓΑ  ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΑ και ΚΑΚΟΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΑ

         ΟΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΒΑΡΗΣ ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ 

Ένα εντονότατο καιρικό φαινόμενο το οποίο  χτύπησε και το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και πάλι πολλοί δρόμοι σε όλο το δήμο και σε συγκεκριμένα σημεία, ήδη από το παρελθόν γνωστά,  να παρατηρηθούν και πάλι ορμητικά νερά, λίμνες νερού και συσσώρευση φερτών υλικών. Οριακά δεν είχαμε μεγάλες καταστροφές.

Είναι σαφές  ότι δεν υπάρχει έγκαιρη ΠΡΟΛΗΨΗ και τα  έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία εκδηλώνονται  όλο και πιο συχνά πλέον, βρίσκουν τις πόλεις και τη χώρα απροετοίμαστες.

Οι πολιτικές ευθύνες, σε όλα τα επίπεδα,  ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ και διαχρονικές, τα αντιπλημμυρικά έργα ελάχιστα, ασυντήρητα και απαρχαιωμένα.

Η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β., με ερώτηση του επικεφαλής της Θάνου Ματόπουλου, ρώτησε τον κ. Δήμαρχο την άνοιξη άλλα και στην αρχή του μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο εάν οι υπάρχουσες υποδομές είναι συντηρημένες, καθαρές και έτοιμες για τις βροχοπτώσεις που αναμένονται και έλαβε την διαβεβαίωση ότι όλες έχουν καθαριστεί και είναι σε πλήρη ετοιμότητα. 

Στις 11 Σεπτεμβρίου ο  Θάνος  Ματόπουλος μετέβη σε όλα τα επίμαχα σημεία του Δήμου και στις τρεις δημοτικές ενότητες,  για να διαπιστώσει την κατάσταση μετά την έντονη βροχή. Υπήρχαν ακόμη εμφανή τα σημάδια από τα ορμητικά νερά και τα φερτά υλικά.

Όμως στην αυτοψία μας στη Βάρη, στο ρέμα του Κόρμπι το οποίο μέσω της οδού Αιγαίου δέχτηκε μεγάλες ποσότητες νερού, ήταν εμφανείς οι πληγές στο αστικό δίκτυο και την εκβολή του.

Αυτό όμως που καταγράψαμε και αποτελεί  τεράστια  ολιγωρία είναι η παραμέληση και εγκατάλειψη του ανοικτού συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων παράλληλα με την παραλιακή οδό και την δημοτική οδό Βυζαντίου (από κάθετη οδό Δικάστρου έως και το αδιέξοδο τέλος της στην Β. Κωνσταντίνου).

Σε όλο το μήκος του ο ανοικτός συλλεκτήριος αγωγός ομβρίων, στον οποίο μπήκαμε μέσα για καλύτερη αποτύπωση, δείχνει σημάδια εγκατάλειψης και επί χρόνια μη καθαρισμού του.

Στα πρανή του αγωγού υπάρχουν όγκοι τσιμέντου, πέτρες, σκουπίδια, κολώνα της ΔΕΗ, θάμνοι.

Σε ορισμένα σημεία του μάλιστα έχουν φυτρώσει και αρκετά δέντρα που πλέον είναι 2-3 μέτρα ψηλά.

Οι κακοτεχνίες είναι εμφανείς και από έναν απλό παρατηρητή,  πολίτης που μας είδε μέσα  στον αγωγό επιβεβαίωσε ότι επί χρόνια δε έχει γίνει τίποτα και όταν βρέχει φοβούνται μην πλημμυρίσουν.

Ο ανοικτός συλλεκτήριος αγωγός ομβρίων έχει δυο ενδιάμεσες εξόδους ομβρίων που χρειάζονται καθάρισμα και δυο μικρά γεφυράκια στο επίπεδο του αγωγού που όταν βρέχει είναι αδιάβατα και σε μεγάλη ροή νερού εκτρέπουν τα νερά στο δρόμο!...   

Το αποκορύφωμα είναι στο τελείωμα του αγωγού, το οποίο λόγω κλίσης συλλέγει και όλα τα νερά που δεν απορρέουν από τις δυο ενδιάμεσες εξόδους,  εκεί έχουν φυτρώσει και δυο ευμεγέθη δέντρα και έχουν μαζευτεί φερτά υλικά. Η κατασκευή σε αυτό το τυφλό σημείο του αντιπλημμυρικού έργου αποτελεί την επιτομή της κακοτεχνίας.  Συγκεκριμένα όλα τα νερά από τον ανοικτό αγωγό μαζί και τα νερά από δυο μεγάλους κυλινδρικούς αγωγούς και ένα μικρό συλλεκτήριο, συσσωρεύονται εκεί και η μόνη έξοδος είναι ένας κυλινδρικός αγωγός, ίδιας διατομής με τον μεγάλο συλλεκτήριο, που λογικά δεν αρκεί για να διοχετεύσει τα νερά με επάρκεια στη θάλασσα, ειδικά σε μεγάλες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Μαζί με το έγγραφο αυτό δημοσιοποιούμε και σειρά χαρακτηριστικών φωτογραφιών.

Η κατάσταση σε αυτό σημείο μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι η απάντηση  του κ. Δημάρχου  ότι όλοι οι αγωγοί ομβρίων είναι καθαροί δε απηχεί την αλήθεια, γιατί εάν ο επίγειος- ανοικτός – εμφανής είναι σε αύτη την κατάσταση τότε οι υπόγειοι πιθανόν να είναι σε ανάλογη οικτρή κατάσταση!   

Επομένως υπάρχει άμεση ανάγκη παρέμβασης και καθαρισμού του ανοικτού αγωγού και  μελέτη και υλοποίηση έργων εκτόνωσης και απορροής των ομβρίων, για να μην πλημμυρίσουν τα σπίτια  στον Ασύρματο Βάρης και ευρύτερα.

Εάν δεν παρέμβουν άμεσα οι υπηρεσίες, για αποκατάσταση,  τότε λογικά με επομένη καταιγίδα θα  κινδυνεύσουν οι πολίτες και η καταιγίδα ‘’τιμής ένεκεν’’  θα ονομαστεί GREGORY!

Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση και καθαρισμό αυτού του αγωγού και έλεγχο και καθαρισμό όλου του δικτύου αγωγών ομβρίων του Δήμου.

                             Η ΠΡΟΛΗΨΗ  ΣΩΖΕΙ  ΖΩΕΣ.

                                                                                         ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

                                                                                      Θάνος  Ματόπουλος

 

όλες οι φωτογραφίες από την αυτοψία μας στη Βάρη στην παραπομπή: https://drive.google.com/drive/folders/1F5rAlNx_qNurOOuerSIlQo8dtKjC1c4f?usp=sharing

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου