Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

2023 -2029 τα ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΕΤΩΠΑ και οι ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ που ΘΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ το ΔΗΜΟ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ.

 

Στην εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ του Σαββάτου 16/9/23, στη 7η σελίδα, δημοσιεύτηκε το κείμενο της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. το οποίο αναδεικνύει τα ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΕΤΩΠΑ και τις ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ που θα ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ το ΔΗΜΟ Β.Β.Β. από σήμερα 2023 έως 2029………

= όλη η εφημερίδα & στη σελ. 11η το Δ.Τ. μας για πλημμύρες

2023 -2029   τα  ΑΝΟΙΚΤΑ  ΜΕΤΩΠΑ  και οι ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ  που  ΘΑ  ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ  το  ΔΗΜΟ  ΒΑΡΗΣ  ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ.

                                                      

Στο Δήμο Β.Β.Β. υπάρχουν πολλά σοβαρά θέματα που μένουν ανοικτά, τα περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια και αρκετά που βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης, το ζήτημα είναι αν η επίλυση αυτή θα είναι προς όφελος των δημοτών και του δημόσιου συμφέροντος.

Τα ανοικτά αυτά μέτωπα απαιτούν εγρήγορση, ενημέρωση, ξεκάθαρες απόψεις, ουσιαστική και ειλικρινή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και αναζήτηση ευρέων κοινωνικών συμμαχιών με σκοπό τη βέλτιστη και κοινά αποδεκτή λύση σε κάθε θέμα.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ως κίνηση πολιτών και εκλεγμένη δημοτική παράταξη επιδεικνύει  συνεχή και μαχητική στάση για την επίλυσή τους, με βασικό μέλημα την προάσπιση των Δημόσιων – Δημοτικών συμφερόντων, την κοινωνική ισότητα και συνοχή και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ στη ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Η ιεραρχία της εκκλησίας επιδιώκει την ‘’αξιοποίηση’’ της φερόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας, με μοντέλο όπως αυτό του 1925, όταν πούλησε στην Μ.Ε.Ε.Κ.Β. (Μετοχική Εταιρεία Εκμεταλλεύσεως Κτήματος Βούλας) 1.100 στρέμματα στη Βούλα. Έκτοτε ο Δήμος ‘’μάχεται’’ να επιλύσει τα θέματα διεκδικήσεων των πολύ γνωστών απογόνων των μετόχων της Μ.Ε.Ε.Κ.Β.

Η εκκλησία στη Βουλιαγμένη, όπως με τη σύμπραξη με το Δημόσιο για τον Αστέρα το 2013, επιθυμεί να αξιοποιήσει την φερόμενη ως περιουσία της με την διαμεσολάβηση την κυβέρνησης. Ήδη ανακοινώθηκε προ διετίας ότι η ιεραρχία προχωρά, με  απαράδεκτο και αντιθεσμικό τρόπο, σε απευθείας συμφωνίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι συμφωνίες αυτές πυροδοτούν ορατούς κινδύνους για τη δημόσια – δημοτική περιουσία και το φυσικό και αστικό περιβάλλον. Ενημερωτικά, οι δασικοί χάρτες της Βουλιαγμένης ακόμη  δεν έχουν αναρτηθεί, υποψιαζόμαστε όλοι το λόγο.

Η φερόμενη ως περιουσία της εκκλησίας στη Βουλιαγμένη περιλαμβάνει:

 

Το λόφο του ορφανοτροφείου, το οποίο έχει κλείσει  Η επιθυμία της είναι η συνένωση των δικών της ακινήτων με αυτά που ο Δήμος έχει στην δικαιοδοσία του και τα οποία φτάνουν μέχρι το στρατόπεδο της αεροπορίας 128 ΣΕΤΗ. Το σχέδιο υπάρχει από το 2004 και περιγράφεται στο Π.Δ. προστασίας του Σαρωνικού (ΦΕΚ 254 Δ 2004), το οποίο προβλέπει μετά την απομάκρυνση του στρατοπέδου να γίνει ενιαία αξιοποίηση με χώρους πρασίνου, αναψυκτήρια και εστιατόριο με μεγάλη δόμηση. Επομένως εδώ εμπλέκονται η εκκλησία – το Υπ. Άμυνας και ο Δήμος. Σημαντικό είναι να υπενθυμίσουμε ότι ήδη ο Δήμος και το  Υπ. Άμυνας έχουν συνάψει πρωτόκολλο συναντίληψης το 2018 και σύστησαν ειδική επιτροπή η οποία εξετάζει τη «διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης των υφιστάμενης ακίνητης περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων στο Δήμο». Στην αρμοδιότητα της επιτροπής εμπίπτει και το νησί Φλέβες!

Ο Θάνος Ματόπουλος ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. μετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής μαζί με το Δήμαρχο και τον κ. Πανά. Εκεί διαπιστώσαμε το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες για το τι θα συμβεί στην περιοχή αυτή και τι κέρδος θα αποφέρει!

 

Το φυσικό περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς και τα αρχαία αυτής περιοχής να προστατευτούν.  

 

Την περιοχή της Φασκομηλιάς και της Λίμνης Βουλιαγμένης, η οποία προστατεύεται από το  Π.Δ. προστασίας, ΦΕΚ 51 Δ 2003, ως μοναδικό μνημείο της φύσης. Η ευρύτερη περιοχή είναι μοναδικής ομορφιάς κρύβει όμως και αρχαιολογικούς θησαυρούς. Εκεί υπάρχουν από την εποχή του 1950-1960 οικοδομικά τετράγωνα στα οποία πριν από λίγα χρόνια περιόρισαν το συντελεστή δόμησης στο 0,02 και οι υφιστάμενες χρήσεις απαγορεύουν την οποιαδήποτε δόμηση. Η λίμνη έχει ακόμη υποδομές που δεν συνάδουν με το φυσικό περιβαλλον.

Εντός αστικού ιστού αδόμητα οικόπεδα, τα οποία οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου είχαν καταφέρει να κρατήσουν χωρίς δόμηση, χωρίς όμως να διασφαλίσουν το μέλλον τους. Η ιεραρχία της εκκλησίας και το κράτος αθέτησαν την συμφωνία του 1951 για την απόδοση στην κοινότητα Βουλιαγμένης κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου και έκλεψαν ”νομότυπα’’ μεγάλα κομμάτια κυρίως στη χερσόνησο του Μεγάλου Καβουρίου αλλά και την περιοχή της οργανωμένης πλαζ ΕΟΤ Βουλιαγμένης.

 

Ο Δήμος διεκδικεί σήμερα την επαναφορά των ισορροπιών κοινοχρήστου και πρασίνου με τη δέσμευση μέσω πολεοδομικής απαλλοτρίωσης 288,7 στρεμμάτων και την αποζημίωση της εκκλησίας μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών. Αυτό φυσικά είναι ανέφικτο λόγω της μεγάλης εμπορικής αξίας της περιοχής.

Το 2017 η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ανέδειξε το θέμα. Πιστεύουμε ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η νομοθετική παρέμβαση για την αποκατάσταση των απωλειών του Δήμου σε χώρους κοινόχρηστους και πρασίνου χωρίς κόστος για το Δήμο.

Η εκκλησία επιδίδεται σαν κοινή εταιρεία ακινήτων σε πράξεις επιθετικές ενάντια στη λογική και την κοινωνία. Τέτοιου είδους προκλήσεις προς την κοινωνία, την εκκλησία του δήμου, οφείλουν να απαντηθούν ανάλογα από τους θιγόμενους πολίτες.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. στα πλαίσια της δεκάχρονης αυτοδιοικητικής της παρουσίας διεκδικεί δυναμικά την ακύρωση των παραπάνω δυσμενών σχεδίων και καταθέτει λεπτομερείς προτάσεις και τον τρόπο εφαρμογής τους, όπως στη διαβούλευση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Οι πολίτες εύλογα μας ρωτούν, πώς αλήθεια θα αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση και την εκκλησία οι δημοτικές παρατάξεις που ταυτίζονται ιδεολογικά με αυτήν;

Πώς αλήθεια, όσοι διαφημίζουν ότι είναι άοκνοι υποστηρικτές του πρωθυπουργού που στηρίζει την εκκλησία σε όλα αυτά, θα αντιπαρατεθούν μαζί του;                  

      ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ  ΣΕ  ΕΞΕΛΙΞΗ

1. Στη Βούλα, στην περιοχή Εξοχή η “στρατηγική’’ επένδυση σε οκτώ οικοδομικά τετράγωνα συνολικής έκτασης 71 στρ. Με διαδικασίες fast track εγκρίθηκε η κατασκευή υπερπολυτελών κατοικιών και έγιναν οι αδειοδοτήσεις. Ο Δήμαρχος με επαναστατική διάθεση πρότεινε την ανέφικτη λύση της απαλλοτρίωσης για δημιουργία κοινόχρηστων και αθλητικών χώρων. Τελικά προσγειώθηκε στην πρόταση της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. για μείωση του συντελεστή κάλυψης, δόμησης και ύψους για τη συγκεκριμένη περιοχή και την αποτροπή έγκρισης ευνοϊκών όρων δόμησης λόγω χαρακτηρισμού της ως στρατηγική επένδυση. Δυστυχώς όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος και καταλήξαμε σε συμφωνία που αναφέρει: παραχώρηση στο δήμο 5.400 τμ δασικά εντός ζώνης προστασίας Υμηττού,4.076 τμ εντός σχεδίου και 2.100 τμ για ισόβια χρήση. Το Μάρτιο εκδόθηκε η 1η  άδεια για το 255 ΟΤ.

 

2. Η νήσος Φλέβες ανήκει στο Υπ. Άμυνας. Εδώ και χρόνια συζητείται ο αποχαρακτηρισμός της ως αποκλειστικά στρατιωτικής χρήσης και η μετατροπή της σε τουριστικό θέρετρο. Στο θαλάσσιο χώρο της θα ποντιστούν παλαιά αεροσκάφη και πλοία για την προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού. Στις 10/2/2023 εκδόθηκε και το ανάλογο έντυπο για την πρόταση αξιοποίησης της νήσου.

 

3.   Στο πολύπαθο παράκτιο μέτωπο του Δήμου:

·      στην ελεύθερη παράκτια ζώνη και την οργανωμένη παραλία της Βάρκιζας είναι έτοιμη η σύμβαση μίσθωσης σε ιδιώτες. Ο Δήμαρχος επιταχύνει τις διαδικασίες μίσθωσης της παράκτιας ζώνης της Βάρκιζας. Στις 8/9 εξέδωσε την διακήρυξη της δημοπρατικής διαδικασίας πολυετούς μίσθωσης, προσδιορίζοντας την διενέργειά της στις 25/9, δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές! Δεν έχει ούτε την πολιτική διορατικότητα ούτε την ευαισθησία να την προσδιορίσει μετά τις εκλογές αλλά δεσμεύει το δήμο με μια σύμβαση διάρκειας 25 χρόνων και αποκλειστικά δικής του επιλογής.

               Τι τον οδηγεί σε αυτή την απαράδεκτη πρακτική;

              Τι έχει δρομολογήσει και υποσχεθεί και σε ποιους;


  • Στο Α’ αλίπεδο Βούλας, στον παράκτιο χώρο του πρώην κάμπινγκ, επενδυτική εταιρεία GRIVALIA ελέγχει την υπό κατασκευή πολυτελή τουριστική εγκατάσταση glamping, αλλά έχει αναλάβει και τα Αστέρια Γλυφάδας. Και στα δύο σημεία οι εργασίες έχουν επιφέρει την αλλοίωση του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος. Ανάμεσα στις δυο επενδύσεις βρίσκεται το ιστορικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων Βούλας ( Κ.Α.Α.Π.Β. – πρώην ΠΙΚΠΑ) για το οποίο ήδη υπάρχει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια έτοιμο το παραχωρητήριο σε ιδιώτες για ιατρικό τουρισμό. Οι προθέσεις της GRIVALIA είναι ορατές, επιθυμεί την συνένωση των δυο επενδύσεών της με την απόκτηση και της μοναδικής ομορφιάς χερσονήσου του ΠΙΚΠΑ. Ο Δήμαρχος έχει μιλήσει δημόσια για το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η χερσόνησος του ΠΙΚΠΑ, αναφέρουν ότι φιλοξενεί «λίγα παιδιά μέσα σε παλιά κτήρια». Τα παιδιά είναι λίγα λόγω της εφαρμογής της μαζικής αποϊδρυματοποίησης και τα παλαιά κτήρια είναι χαρακτηρισμένα ως νεώτερα μνημεία. Στηρίζουμε τη δομή του ΠΙΚΠΑ και το φυσικό περιβάλλον.

 

Οι παραπάνω “επενδύσεις’’ μαζί με την οριζόντια αύξηση του συντελεστή δόμησης σε νέες οικοδομές κατά 20% επιφέρουν ήδη δραματικές μεταβολές στη φυσιογνωμία των τριών πόλεων και την σαφή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κάτοικων τους. Οι υπάρχουσες αστικές υποδομές και σχολεία δεν επαρκούν πλέον. Επαναφορά των χαμηλών συντελεστών δόμησης κάλυψης και ύψους. Νέες σύγχρονες αστικές υποδομές.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. δεν πιστεύει σε αυτό το μοντέλο τριτοκοσμικής ανάπτυξης που δίνει γη και ύδωρ σε επενδυτές, οι οποίοι αυξάνουν τα κέρδη τους την ώρα που οι πολίτες αναλαμβάνουν τις ποικιλόμορφες ζημίες. 

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. αγωνίζεται καθημερινά μαζί με τους πολίτες για το δημόσιο συμφέρον, τα δημόσια αγαθά, την κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία, καθώς και το αστικό, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Οι πολίτες στις 8 Οκτωβρίου καλούνται να επιλέξουν  ποιος θα εκφράσει τη βούλησή τους στο δημοτικό συμβούλιο.            

Σας καλούμε να ενισχύσετε την παρουσία της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. στο δημοτικό συμβούλιο για να μπορέσουμε μαζί να φτιάξουμε το Δήμο και τις πόλεις που δικαιούμαστε και μας αξίζουν!

Στηρίζουμε, επιλέγοντας συνειδητά, το ψηφοδέλτιο της  ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.

και τον υποψήφιο δήμαρχο Θάνο Ματόπουλο.

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

   ΜΕΤΑ  ΤΗΝ  ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΚΑΛΠΗ  ΟΥΔΕΝ  ΛΑΘΟΣ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ!

 

blogs : http://rikipvvv.blogspot.gr/  --  Facebook: www.facebook.com/rikipvvv   -- Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                   

-

ü ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου